Speltbrood

Speltbrood wordt steeds populairder en dat is ook te merken doordat steeds meer supermarkten dit product in de schappen hebben liggen. Spelt is een gezonde graansoort met een relatief lage glycemische index (GI) van ongeveer 55. Ter vergelijking: ‘gewoon’ wit tarwebrood heeft een GI van tussen de 70 en 95. Speltbrood bestaat dus uit meer complexe (langzame) koolhydraten die doorgaans voorkomen in gezonde voeding. Deze langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je veel langer een verzadigd gevoel hebt. Simpel gezegd betekent dit dat je van speltbrood minder hoeft te eten dan dat je van tarwebrood zou doen. Wil je zelf eenvoudig een lekker stevig en gezond speltbrood bakken?

Ingrediënten:

  • 500 gram speltmeel
  • 9 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 350 ml water (lauw)
  • 1/2 eetlepel havervlokken of 30 gram zonnebloempitten

Benodigdheden:
Eventueel een keukenmachine

Bereiding:
Doe het speltmeel in een kom. Voeg vervolgens na elkaar het gist, zout en water toe. Let op dat het zout en het gist niet met elkaar in aanraking komt, anders verliest de gist zijn werking en rijst het brood niet. Kneed met je handen of gebruik een keukenmachine om het deeg soepel te maken. Blijft het deeg te veel plakken? Voeg dan nog een beetje meel toe.

Leg een vochtige (thee)doek over de kom en laat het deeg rijzen op een plek waar het het liefst ongeveer 25 graden is. Afhankelijk van de daadwerkelijke temperatuur kan dit een half uur tot een klein uur duren. Het deeg is klaar als het ongeveer twee keer zo veel is geworden. Als het klaar is, schep het dan nog een keer vluchtig om met een lepel en doe het vervolgens in een ingevette broodvorm (of cakevorm).

Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 graden. Druk de zonnebloempitten of havervlokken in het deeg en bak het in ongeveer 45 minuten af in de oven tot het mooi goudbruin is.

Tip: Vries het brood in als je het niet binnen 1 á 2 dagen op eet.

Eet smakelijk!

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.