Homemade bio mayonaise

Mayonaise bestaat in veel verschillende uitvoeringen: zoet, met knoflook, op basis van yoghurt, of op basis van truffels. Een kwalitatieve mayonaise vind je in de meeste biologische winkels, de meeste varianten in de supermarkt zitten vol met suiker en E-nummers. Als je helemaal zelf wilt bepalen wat er in je mayonaise gaat, dan maak je hem zelf! Dit is ook nog eens extra gezond en je kunt zo veel of zo weinig maken als jij wilt.

Ingrediënten:

  • 350 ml olijfolie
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • Peper & zout naar smaak
  • 4 eierdooiers
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • Klein beetje bieslook fijngehakt

Bereiding:
Het bereiden van een goede mayonaise is niet heel makkelijk. Het is belangrijk dat je goed op de details let zodat je het gewenste resultaat krijgt. Het begint bij het kiezen van een juiste olijfolie: wil je een neutrale smaak? Kies dan geen extra vierge olijfolie want deze draagt een zwaardere smaak. Kies een biologische olie van goede kwaliteit zodat je basis in orde is.

Begin met het scheiden van de eierdooiers van het eiwit. Dit is redelijk simpel en je kunt de eierschil als instrument gebruiken: tik met een mes voorzichtig op het ei zodat je deze daarna open kunt breken met je vingers. Zorg dat zowel de dooier als het eiwit in één helft van de eierschil ligt en ‘schep’ met de andere helft de dooier eruit door het eiwit weg te laten lopen in een kommetje. Klop de eierdooiers met een garde tot een glad geheel en voeg de mosterd en het citroensap toe. Roer goed door. Nu het lastigste gedeelte: het toevoegen van de olie. Als je de olie in één keer bij het opgeklopte eigeel gooit, mislukt je mayonaise. Voeg in het begin druppel voor druppel toe en roer het geheel continu goed door zodat de olie wordt opgenomen. Voeg langzaam steeds iets meer toe van de olie en let op dat de olie nog steeds goed opgenomen wordt. Als je dit proces goed uitvoert, ontstaat er langzaam aan een romige substantie. Onthoud dat hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker mayonaise uiteindelijk wordt.

Voeg tot slot kokosbloesemsuiker, peper, zout en bieslook naar smaak toe en proef je zelfgemaakte mayonaise voor je hem serveert! Heerlijk met knoflook rozemarijn aardappeltjes!

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.