Yoga als je zwanger bent
Yoga als je zwanger bent
Dat een zwangerschap zwaar is voor het lichaam, dat is een feit. Er wordt volledig nieuw leven gecreëerd in het lichaam van een vrouw en dat kost natuurlijk de nodige energie.
Elke vrouw ervaart de zwangerschap anders en op haar eigen manier. Echter zullen veel vrouwen die een zwangerschap hebben kunnen ervaren beamen dat het absoluut fijn is om het lichaam waar mogelijk te kunnen ontlasten van spanningen en ongemakken. Yoga is één vorm van lichaamsbeweging die verlichting kan bieden bij spanningen.
Waarom yoga tijdens de zwangerschap
Het beoefenen van yoga als je zwanger bent heeft ontzettend veel voordelen. Je lichaam tijdens je zwangerschap fit en flexibel houden bevordert het hebben van een voorspoedige zwangerschap en bevalling. Dat niet alleen, na de bevalling heeft het lichaam een zware taak volbracht en is het belangrijk dat je lichaam de tijd krijgt om tot rust te komen en weer volledig te herstellen. Met yoga zorg je voor een sneller herstel na de bevalling.
Goed voor de ademhaling
Zeker niet een onbelangrijk voordeel is dat je met yoga leert om je ademhaling te reguleren met als gevolg, ontspanning van lichaam en geest. Dit zijn ook zeer belangrijke factoren tijdens het bevallen. Met zwangerschapsyoga bereid je je lichaam in zekere zin dus al voor op de bevalling.
Goed voor de ontspanning
Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe zwaarder het lichaam fysiek kan gaan aanvoelen. Des te belangrijker het wordt om je rust te nemen. Veel vrouwen zijn geneigd om nog van alles te doen, het is raadzaam om op tijd te rusten door te erkennen wanneer je lichaam aangeeft dat het teveel wordt. Yoga helpt om beter te kunnen ontspannen als je zwanger bent.
Hieronder noteren we een aantal voordelen die zwangerschapsyoga kan hebben:
- Houdt het lichaam fit;
- versterkt de bekkenbodemspieren;
- bevordert de lichaamshouding;
- ontspant de geest;
- reguleert de ademhaling;
- sneller herstel na de bevalling;
- versterkt de spieren;
- versoepelt de spieren;
- contact maken met je kindje;
- een ontspannen lichaam zorgt voor een stabiele basis voor je kindje.
Yoga voor de bekkenbodem
Tijdens een zwangerschap wordt er veel druk uitgeoefend op de bekkenbodemspieren. Dit komt omdat de baarmoeder, de organen en het kindje in de buik allemaal op de bekkenbodem leunen. De bekkenbodemspieren rekken zich op en worden week, dit is nodig zodat de baby straks makkelijk zijn weg kan vinden.
Het is niet gek om te bedenken dat sommige van de zwangere vrouwen te maken krijgen met bekkenbodeminstabiliteit. Dat gebeurt als de spieren in dit gebied slap worden. Daarom is yoga goed voor de bekkenbodem.
Welke yoga vormen tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kun je het beste zwangerschapsyoga doen. Lang niet alle yogavormen kun je beoefenen als je zwanger bent. Het hangt er ook vanaf in welk trimester je zit en hoe flexibel jij je lichaam nog kunt bewegen, dit laatste is uiteraard per vrouw verschillend.
Bij zwangerschapsyoga ligt de focus op het uitvoeren van yoga houdingen die het gebied rondom je bekken soepel houden. Dit kan een positief effect hebben tijdens de bevalling. Sommige yoga houdingen zijn bedoeld om je voor te bereiden op de persfase van de bevalling.
De ademhaling is een heel belangrijk thema bij het bevallen. Dit is bij yoga ook het geval. Tijdens een yoga les worden er binnen verschillende stijlen specifieke ademhalingstechnieken toegepast die waardevol kunnen zijn om te gebruiken bij het bevallen. Hoe beter je de ademhaling onder controle hebt hoe beter je in staat bent om de weeën op te vangen.
Rustige yogavormen zoals bijvoorbeeld Yin Yoga moeten ondanks het rustige tempo niet onderschat worden, sommige oefeningen hebben een zeer hoge intensiteit. Hierin is een belangrijke factor ook of je voor je zwangerschap al aan yoga deed. Echter zijn er binnen de Yin Yoga fijne asana’s die je veilig kunt uitvoeren als je zwanger bent. Poses zoals de vlinder houding, kat houding en de lijkhouding kun je fijn uitvoeren.
Door mildere oefeningen voor een periode van 3 tot 5 minuten aan te houden leer je jezelf om voor een langere tijd bewust de ontspanning op te zoeken. Dit ondanks het feit dat het lichaam op dat moment alles behalve ontspannen aanvoelt. Toch is het de kunst om te blijven ademen en te ontspannen, dat is ook precies wat er nodig is als je in de fase zit waarin je weeën hebt.
Overleg altijd met een yoga docent of professional om te bekijken wat het beste bij jouw lichaam en situatie past.
Yoga na de bevalling
Zodra je kleine wondertje geboren is zal het wel even duren voordat je fysiek weer je normale ritme kunt oppakken. De spieren hebben een harde klap gehad. Met yoga kun je de spieren in het bekken gebied en de rug versterken. Ook hier geldt weer, bouw het rustig op en begin met yoga oefeningen die niet al te intensief zijn voor het lichaam.
Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat yoga oefeningen waarbij de buikspieren betrokken zijn pas uitgevoerd mogen worden als je buikspieren weer gesloten zijn.