Wereld yoga dag 2019: rust roest

Wereld yoga dag 2019: rust roest

Door: Nathalie van Roon – Miracle Yoga

 

Rust roest - yoga bij pijn

Veel mensen stoppen met bewegen als ze ergens pijn hebben, vaak hoor ik tot mijn spijt mensen om mij heen zeggen dat ze niet naar de yoga gaan, omdat ze bijvoorbeeld last hebben van hun pols, schouder, knie of wat dan ook. Maar bijvoorbeeld ook na een operatie zetten mensen vaak hun abonnement bij sport- / of yogaschool stop. Mensen met chronische pijn stoppen vaak volledig met bewegen, maar het is zo belangrijk altijd te blijven bewegen, echt: rust roest!

Mijn missie is yoga toegankelijk te maken en te houden voor iedereen, ongeacht eventuele lichamelijke beperkingen. Zelf heb ik helaas al jaren te kampen met chronische pijn en ook ik stopte vroeger met bewegen als de pijn te heftig werd, totdat yoga op mijn pad kwam en ik door kreeg dat juist door te bewegen (binnen mijn grenzen) mijn pijnklachten verminderden.

 

Yoga bij pijn en kanker

Inmiddels heb ik mij gespecialiseerd in yoga bij pijn en bij kanker en leer ik deze doelgroepen te bewegen binnen hun grenzen, dit kan zijn op de stoel of mat met lichte rek- en strekoefeningen en zachte yogahoudingen, maar ook meditatie en ademoefeningen kunnen pijn verlichten of ervoor zorgen dat je beter om kunt gaan met de pijn.

Door te bewegen, al is het maar heel licht en klein, worden o.a. de bloedsomloop gestimuleerd en de afvalstoffen afgevoerd die bij pijn juist extra worden aangemaakt.

 


De houdingen van de mat kunnen creatief aangepast worden naar de stoel

 

Hulpmiddelen

In yogalessen is het belangrijk te werken met hulpmiddelen als o.a. dekens, blokken, bolsters en kussens om iedere houding aan te passen aan ieder uniek lichaam en die lichaamsdelen te ontlasten waar de pijn zich bevindt en eventueel een alternatieve houding te zoeken die wel past binnen de pijngrens en ja, wellicht is er een keer een houding die echt niet lukt, maar ook daar vinden we wel wat op.

Als je op deze manier een les volgt, hoef je niet te stoppen met lichamelijke klachten of beperkingen en zelfs niet na sommige operaties. Vorig jaar heb ik zelfs les gegeven met mijn hand in het gips na een operatie en hierbij ook bijvoorbeeld aangepaste zonnegroeten gedaan; creatief omgaan met aanpassingen in houdingen dus.

 

Hierbij nodig ik yogi’s uit te blijven bewegen en natuurlijk is het volgen van een hele intensieve Yang les dan niet verstandig, maar zoek een docent en yogastijl die op dat moment bij je past en de tijd en aandacht voor je heeft bij het aanpassen van de houdingen en samen te kijken naar de dingen die je wel kunt in plaats van naar de dingen die je niet kunt!

Nathalie van Roon – Miracle Yoga

 

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.