Wat kun je doen om beter te slapen?
Het vervelende is dat je overdag daar de gevolgen van voelt. Energieloos, vermoeidheid, chagrijnig, concentratieproblemen of vergeetachtigheid zijn veelvoorkomende problemen. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om te kunnen herstellen. Tijdens het slapen wordt namelijk schade aan de cellen gerepareerd en worden afval en giftige stoffen afgevoerd.
Hoeveel slaap heb je nodig?
In de leeftijd tussen 1 tot 18 jaar heb je meer slaap nodig dan als je ouder bent. Vanaf 1 tot 12 jaar heb je dagelijks zo’n 10 tot 14 uur slaap nodig. Van 13 tot 18 jaar heb je 8 á 9 uur slaap nodig. Voor iedereen die ouder is dan 18 jaar is het gezond om 7,5 tot maximaal 9 uur per nacht te slapen. Het kan per persoon verschillen, maar dit is een goede richtlijn. Alhoewel sommige mensen beweren met 4 uur slaap te kunnen functioneren blijkt dit toch niet gezond te zijn, niet op de lange termijn. Slaaptekort zorgt ervoor dat de kans op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, suikerziekte, obesitas en dementie wordt vergroot. Dit wordt ook bij kinderen vastgesteld die te weinig slapen. Belangrijkste is dat je een ritme ontwikkelt en dat je op dezelfde tijden naar bed gaat en opstaat, zodat je lichaam dit gaat herkennen. Je lichaam gaat je dan voorbereiden zodat je slaperig wordt en goed kunt slapen.
Wanneer slaap je goed?
Volgens de National Sleep Foundation (NSF) zijn twee zaken bepalend voor een goede nachtrust: slaapcontinuïteit en slaapefficiëntie. De slaapcontinuïteit is het in- en doorslapen en slaapefficiëntie houdt de tijd in die je slapend in bed doorbrengt. Een goede nachtrust houdt in dat je minimaal 85% van de tijd in bed slapend doorbrengt, binnen 30 minuten in slaap valt, niet meer dan één keer per nacht wakker wordt en minder dan 20 minuten wakker bent als je tussentijds wakker wordt.
Hoe komt het dat je niet in slaap valt?
Een aantal zaken kunnen ervoor zorgen dat je niet in slaap valt. Als je op wisselvallige tijden naar bed gaat heb je geen ritme en kan je lichaam hier niet goed op reageren. Ook weinig beweging, blauwe schermen en dranken met cafeïne en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Veel mensen geven ook aan dat ze door piekeren niet kunnen slapen. Dit kun je met andere woorden ook stress noemen. Doordat je je gedachten niet kunt loslaten val je ook niet in slaap.
Wat kun je doen om beter te slapen?
Zorg voor een rustige slaapkamer. Maak je bed op en houd je kamer opgeruimd zodat je rust creëert. Als het te warm is kun je een raampje openzetten, het moet niet te warm of te koud zijn. Het is verstandig om op tijd blauwe schermen te vermijden en voor wat ontspanning te zorgen vlak voordat je gaat slapen, zoals het lezen van een boek. Zoals eerder gezegd is het belangrijk om op vaste tijden naar bed te gaan, je lichaam weet na verloop van tijd wanneer je naar bed gaat en kan zich goed voorbereiden. Dit geeft meer rust. Stress is namelijk de grootste reden waarom je niet kunt slapen. Doordat je aan het piekeren bent maak je cortisol aan waardoor je juist wakker blijft. Denk dus niet aan het feit dat je niet kunt slapen want dat maakt de problemen alleen maar groter. Mocht je teveel aan je hoofd hebben dan kan mediteren uitkomst bieden. Je kan maar aan één ding tegelijk denken en door te mediteren heb je niet de mogelijkheid om te piekeren. Je komt in een staat van rust waardoor je in slaap valt. Probeer het maar eens uit. Tijdens zo'n meditatiesessie kun je het beste een meditatiekussen gebruiken zodat je comfortabel in je concentratie kunt komen. Door vaker te mediteren ga je uiteindelijk meer melatonine aanmaken waardoor je dus steeds beter gaat slapen. Melatonine is een hormoon en speelt een rol in ons slaap- en waakritme. Ook als je niet druk in je hoofd bent is mediteren ook erg fijn om voor het slapen te doen. Het geeft vaak nieuwe inzichten en je kunt zaken beter relativeren.