Waarom zou je moeten beginnen met Yoga?
De combinatie van stretching, een diepe ademhaling en krachtoefeningen maakt dat Yoga heel wat voordelen met zich meebrengt voor je lichamelijke welzijn. En dan hebben we het nog niet over de psychologische en emotionele voordelen.
Twijfel je nog om te beginnen met Yoga? Laat je dan zeker inspireren door dit blog, waar we dieper ingaan op de belangrijkste voordelen!
Dit is waarom je zou moeten beginnen met Yoga
1. Je leert jezelf kennen
Een van de belangrijkste redenen om te beginnen met Yoga is omdat je jezelf zo beter leert kennen en respecteren. Tijdens het doen van Yoga leer je actief luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft, waardoor je gemakkelijker je eigen grenzen respecteert en duidelijk weet wat je nodig hebt.
Een gebrek aan kennis van en inzicht in het eigen lichaam, is immers een van de belangrijkste oorzaken van chronische gezondheidsproblemen. Wie de signalen niet leert herkennen, grijpt ook niet tijdig in om zijn of haar gezondheid te verbeteren.
2. Je lichaam wordt sterker
Yoga omvat natuurlijk veel fysieke oefeningen, waarvan sommige heel uitdagend kunnen zijn. Hoewel je natuurlijk altijd rekening moet houden met je eigen niveau, flexibiliteit en aanleg, kun je er zeker van zijn dat Yoga:
- je spieren sterker maakt
- bijdraagt aan je lenigheid
- je gewrichten en botten meer veerkracht geeft
- je helpt om letterlijk steviger in je schoenen te staan
3. Je houding verbetert door Yoga
Juist doordat je tijdens Yoga je spieren, gewrichten en botten sterker maakt en op een ongedwongen, natuurlijke manier laat bewegen, verbetert ook je houding.
Dit heeft vooral te maken met het feit dat de wervelkolom in een ergonomische positie komt tijdens de yoga-oefeningen zelf. Als je deze gewoonte lang genoeg volhoudt, verbetert de positie van je wervels en je wervelkolom blijvend, waardoor je minder nek- en rugklachten ervaart. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je organen beter ondersteund en je zenuwstelsel beschermd worden. De wervelkolom fungeert er immers als een soort barrière voor.
4. Yoga helpt blessures voorkomen
Sterkere spieren, gewrichten en botten verlagen het risico op een blessure. Dit is te danken aan de combinatie van een verhoogde flexibiliteit én meer kracht.
Wie regelmatig aan yoga doet, buigt gemakkelijker voorover en achterover, maar ook zijwaarts en roterend. Hierdoor is de kans op spierstijfheid, gewrichtspijn en (sport)blessures een stuk kleiner.
5. Een betere doorbloeding en spijsvertering
Sport is goed voor de doorbloeding, dat weten we allemaal. Dus waarom zou het bij Yoga anders zijn?
Na een Yogasessie zweet je misschien een beetje (of zelfs veel, afhankelijk van het type Yoga dat je doet) en heeft je bloedcirculatie een stevige boost gekregen. Dat betekent dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden en spieren sneller herstellen. Een niet te onderschatten effect van die betere bloedcirculatie is ook een betere spijsvertering.
Het effect daarop wordt trouwens nog sterker omdat je zenuwstelsel tijdens het doen van Yoga tot rust komt. Hierdoor wordt de zogenaamde 'rest-and-digest'-modus van je lichaam actief, waardoor je voedingsstoffen veel beter opneemt.
6. Een sterker immuunsysteem
Yoga heeft een positieve invloed op je immuunsysteem, net als elke vorm van gematigd intensieve beweging.
Ook dit is een gevolg van de 'rest-and-digest'-modus, in tegenstelling tot de 'fight-or-flight'-modus, waarbij je lichaam in stress komt en je immuunsysteem juist onderdrukt wordt.
Het resultaat is dus dat je minder snel ziek wordt en ook minder chronische aandoeningen krijgt.
7. Breng je hormonen in balans met Yoga
Onze hormonen bepalen onze gezondheid: cortisol is bijvoorbeeld nodig om 's morgens wakker te worden en energie te krijgen, maar gevaarlijk als je er teveel van hebt. Ook testosteron, oxytocine (het zogenaamde knuffelhormoon) en oestrogeen spelen een belangrijke rol bij ons welzijn, maar dan moeten ze wel in balans zijn.
Doordat Yoga lichamelijke oefeningen combineert met een diepe ademhaling en een meditatieve toestand, komen je hormonen in balans en heb je meer energie en levenskracht.
8. Dieper ademhalen dankzij yoga
Veel mensen ervaren tegenwoordig ademhalingsproblemen. Vaak als gevolg van chronische stress, maar bijvoorbeeld ook door ongezonde gewoontes als roken.
Yoga helpt je om bewust te ademen, waardoor je cellen veel meer zuurstof krijgen en zich gemakkelijker kunnen herstellen. Dit draagt bij aan een vlottere afvoer van afvalstoffen in je lichaam.
Yoga stelt je in staat om alle lichamelijke (spier)spanningen en emotionele stress los te laten. Doordat je bewust bezig bent met je lichaam tijdens Yoga, ontdek je ook waar die spanningen zich voordoen en kun je er actief aan werken.
Mindfulness, of pure aanwezigheid in het hier en nu, speelt hierbij een belangrijke rol: het is de eerste stap in de richting van herstel en ontspanning, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit.
10. Je emoties in balans brengen
Tenslotte heeft Yoga een positieve invloed op je emotionele gezondheid. Net zoals je je lichaam observeert tijdens Yoga, neem je ook je gevoelens onder de loep.
Angst, stress, boosheid, het zijn allemaal emoties die erbij horen in het dagelijkse leven, maar als je ze niet verwerkt of loslaat, hebben ze een negatieve impact op je gezondheid. Dankzij Yoga word je je bewust van die gevoelens en ervaar je een gevoel van vrijheid en vreugde.
Begin met yoga en ervaar meer geluk, rust en welzijn
Yoga is meer dan gewoon een fysieke sport: het is een holistische benadering van je lichamelijke gezondheid en het spirituele aspect van je leven. Het is een levenswijze die gericht is op het in balans brengen van alle aspecten van je wezen: je emoties, je hormonen, je lichamelijke kracht en flexibiliteit, enzovoort.
Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat er genoeg redenen zijn om te beginnen met yoga. Probeer het dus zeker eens uit en wees zelf getuige van de voordelen op je lichaam en geest!