Thuis yoga - hoe doe je dat?
1. Creëer een veilige, schone en fijne plek.
Dit is iets wat normaal de yoga studio of sportschool verzorgt en dit waardeer je waarschijnlijk ook zo erg aan die plek. Ook zal je yoga leraar hier aandacht aan besteden voor de les begint; wij krijgen dit mee in onze training. Een plek waar je niet gestoord wordt. Een plek die veilig is. En natuurlijk een fijne plek. Dus als je thuis aan de slag gaat, zorg ten eerste dat je een plekje creëert waar je ongestoord je yoga kunt doen. Laat andere mensen in je huis ook weten dat je er even niet bent (ook een briefje of bordje aan de deur kan helpen). Yoga is niet hetzelfde als wat oefeningen doen. Om die kalmte in onze geest te creëren, via de bewegingen, willen we zonder afleidingen aan de slag kunnen. Een veilige plek, dus geen rondslingerde was of boeken bijvoorbeeld waar je over kunt vallen. Houd rekening met de ruimte die je inneemt, ook rond je lichaam (let op een schuin dak en eventuele kasten en muren). Wij houden rekening met 2,5m² per persoon dus niet alleen de ruimte van de mat. Maak die plek schoon voordat je je mat neerlegt. Een schone ruimte is een goed begin voor een schoon hoofd (zonder gedachten)! In de yoga filosofie wordt dit ook wel Saucha (reinheid) genoemd, een van de Niyama’s. Wat kun je nu doen om je verder fijn te voelen op die plek? Zorg dat je je ‘props’ bij de hand hebt (kussens en een deken) zodat je die kunt pakken voor eventuele aanpassingen en de savasana. Let op de temperatuur in de kamer. Pas nu denk je aan eventuele kaarsen, muziek, wierook stokjes en misschien een beeldje en bloemen. Niet noodzakelijk maar dit kan ervoor zorgen dat je je fijn voelt en beter kunt ontspannen.
2. Luister naar je lichaam.
Een belangrijke taak van een docent, en het grote verschil tussen een docent en instructeur, is het begeleiden. We kijken naar al onze yogi’s en geven aanwijzingen specifiek op wat we zien in de groep, kijken wat er nodig is en eventueel corrigeren we je door je houding aan te passen. Je kunt dit ook zelf en hiervoor is het essentieel naar jouw lichaam te luisteren. Meer nog dan naar de instructies die je krijgt via de video of live stream. Ik zeg niet dat het makkelijk is, het is elke dag en tijd van de dag anders, en we kunnen er lang over doen om te ontdekken wat dit precies betekent. Om weer de yoga filosofie erbij te halen, dit is een van de eerste Yama’s namelijk Ahisma (geweldloosheid). Dus ga liever een stapje minder ver in een positie (bijvoorbeeld in driehoekpositie plaats je hand net onder je knie in plaats van op je scheenbeen deze keer) en ga dan eerst voelen voordat je eventueel verder gaat. Je kunt altijd de video stoppen als dat nodig is.
3. Balans tussen actief en ontspannende houdingen
Yoga is uitermate geschikt om je lichaam aan te leren om te schakelen tussen het aan en uit staan. Ons aan en uit staan wordt geregeld via ons zenuwstelsel. Het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel zijn twee kanten van dit systeem die allebei even belangrijk zijn voor onze gezondheid. Als het sympathisch zenuwstelsel, het aan staan, wordt geactiveerd zijn we meer alert, worden onze spieren aangespannen en stroomt adrenaline door ons heen. Super goed dus om te presteren, die deadline te halen en bijvoorbeeld ’s ochtends uit bed te komen. In deze tijden dat je misschien vooral veel thuis zit en niet zoveel fietst of loopt kan je hier wat extra aandacht aan besteden. Yoga oefeningen die je hierbij helpen zijn de zonnegroet, veel staande houdingen (Trikonasana, de driehoekshouding, bijvoorbeeld), plank positie en opwaartse boog (Chakrasana). Maar als je constant aan staat kan dit leiden tot constante stress, overactief hormoon cortisol en dit is slopend voor ons lichaam. Zeker nu met de vele nieuwsberichten staan we veel aan. Dus willen we ook genoeg aandacht besteden aan ontspannen. Als je je parasympathisch zenuwstelsel activeert, komt je herstelsysteem in actie, kan je spijsvertering op gang komen, krijg je een tevreden gevoel, je hartslag en bloeddruk nemen af. Je voelt je ontspannen. Yoga houdingen die dit voor je doen zijn: Yin Yoga houdingen oftewel houdingen langer vasthouden, omgekeerde houdingen zoals neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana), schouderstand (Sarvangasana) en staande vooroverbuiging (Uttanasana). Als je goed naar je eigen lichaam luistert kan je nu gaan zoeken kijken naar wat jouw lichaam nodig heeft. Nu je dit weet kan je misschien beter kijken naar welke youtube video relevant is voor je.
4. Maak tijd voor de eindontspanning.
Savasana, de eindontspanning, is essentieel voor je parasympatisch zenuwstelsel maar ook voor het herstel van je spieren. Sla dit dus niet over. Dit zou super simpel moeten zijn, 2-5 minuten liggen met je hele lichaam ontspannen, je voeten iets uit elkaar en je handpalmen wijzen omhoog. In de realiteit zijn we snel geneigd te denken aan wat we daarna nog allemaal moeten doen. Focus je op je ademhaling of doe een apart muziekje aan waar jij van kan genieten.
Yoga, stress management en je hormonen: online workshop
Wil je meer weten of je hormonen, het stresshormoon cortisol en hoe yoga je daarbij kan helpen? Nelly organiseert samen met leefstijl gynaecologe dr. Ginny Chamorro een online workshop over stress management en je hormonen. Tussendoor krijg je tips voor gezond eten (recepten) en ontspanningsoefeningen (yoga) en je kunt vragen stellen. Je krijgt ook een gratis link naar een live 75 minuten durende yoga sessie voor hormonen voor de week erna. Kaartjes zijn te bestellen via hormonen.eventbrite.nl en je krijgt daarna de link toegestuurd.
Namasté, Nelly Kloet van NellyKloetYoga