Start je dag goed met de zonnegroet

Start je dag goed met de zonnegroet

Door: Mascha - Superyoga

Behalve dat het fijn is om te weten hoe je de zonnegroet moet doen vind je het misschien ook wel leuk om te weten wat de achtergrond van deze zeer oude yoga traditie is. Daarnaast kan het je helpen beter te begrijpen waar de verschillende houdingen van de zonnegroet vandaan komen en waarom je ze zo moet uitvoeren. 

 

Waar komt de zonnegroet vandaan?

Volgens de oude rishi’s (een visionair, denker of ziener) in India worden verschillende delen van het lichaam beheerd door diverse deva’s. Een deva betekent god. En zo zou het centrale punt van ons lichaam, de solar plexus (ofwel de zonnevlecht), het derde chakra en gelegen achter de navel, verbonden zijn met de zon. De rishi’s kwamen tot de conclusie dat de beoefening van de zonnegroet het zonnevlecht chakra verbetert. Onder andere je creativiteit en intuïtie krijgt een boost.

 

Wat zijn de effecten van een zonnegroet?

Bij voorkeur wordt de zonnegroet uitgevoerd bij zonsopgang. Maar het kan op ieder moment van de dag, wat jou het beste uitkomt. De zonnegroet bestaat uit een serie yoga houdingen en als je deze regelmatig beoefent dan verbeter je hiermee je bloedcirculatie door je lichaam. Hierdoor blijf je gezond en ziektevrij. De zonnegroet stimuleert het hele lichaam van hart, lever, darmen tot aan je keel en benen. Veel yoga experts bevelen daarom ook regelmatige beoefening van de yoga houdingen van de zonnegroet aan.

Zoals al aangegeven is eigenlijk de beste tijd voor de zonnegroet de ochtend. Het zorgt er namelijk voor dat je je lichaam en geest goed op gang brengt. Je bent er helemaal klaar voor om alle taken van de dag op je te nemen. Wil je het toch liever in de middag doen? Dan zul je merken dat het je onmiddellijk energie geeft. In de avond of schemering zal de zonnegroet je helpen te ontspannen. Wanneer je alle houdingen in een snel tempo achter elkaar uitvoert heeft het nog als voordeel dat je bezig bent om je conditie te verbeteren.

De zonnegroet kan uitgevoerd worden in drie tempo’s. En wat zijn dan de voordelen?

  • Een langzaam tempo helpt je om je lichaam flexibel te maken.
  • Bij een gemiddeld tempo helpt het jou om je spieren te versterken.
  • Een snel tempo is een uitstekende cardiovasculaire training en helpt je bij het afvallen.

 

Zo doe je de zonnegroet stap voor stap.

  1. Ga in de berghouding staan; rechtop, voeten en benen tegen elkaar. Je knieën moeten niet op slot staan en je bekken is een beetje naar voren gekanteld. Ontspan je schouders door ze laag te houden.
  2. Tijdens een inademing breng je je armen zijwaarts omhoog. Bij de uitademing breng je je armen weer naar beneden en je handen in een namaste houding (handen tegen elkaar aan, voor je borst).
  3. Hierna ga je over naar een intense armstrekking (hasta uttanasana). Je buigt lichtjes door je knieën. Kom vervolgens weer omhoog en breng je armen zijwaarts omhoog tot je handpalmen tegen elkaar aan drukken.
  4. Daarna breng je je armen voorwaarts naar beneden en buig zover mogelijk naar voren als je kunt. Steun bijvoorbeeld met je handpalmen op de grond of pak je enkels vast. Nu sta je in de staande voorwaartse buiging (hasta padasana).
  5. Vanuit deze houding strek je op een inademing je rechterbeen zo veel mogelijk naar achter en plaats je je voet op de grond. Je brengt je rechterknie naar de grond en je kijkt omhoog. Laat je vingertoppen aan de grond. Dit is de ruiterbewegingshouding.
  6. Plaats hierna beide handen plat gespreid op de mat. Haal je knie van de grond en strek je rechterbeen. Nu strek je ook je linkerbeen helemaal uit en kom je in een hoge plankhouding.
  7. Vervolgens laat je je in deze houding langzaam door je armen zakken tot je buik de grond raakt. Breng je beide knieën en je borst naar de grond. Kom nu met je bovenlichaam omhoog naar de cobrahouding of de opwaartse hond houding. Hou je schouders laag en naar achter, duw ze weg van je oren en kijk omhoog.
  8. Vanuit deze cobra- of opwaartse hond houding kom je in de neerwaartse hond houding. Plaats je tenen in de mat en kom met je bekken omhoog en breng deze naar achter. Je duwt nu je heupen omhoog tot je armen helemaal gestrekt zijn. Probeer nu ook je benen te strekken en met je hielen in de mat te duwen. Je mag je benen wat buigen als het te moeilijk is. Je rug moet volledig gestrekt zijn. Probeer als het ware een omgekeerde V te maken en zorg ervoor dat je hoofd lager is dan je heupen. Kijk naar je handen en loop voet voor voet naar de voorkant van je mat. Vanaf hier sta je weer in de voorwaartse buiging, hierna kom je terug in de berghouding.
  9. Hierna herhaal je stap 1 t/m 8 nog een keer alleen nu start je met het andere been.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.