Snel tot rust komen? Probeer deze 5 tips

Snel tot rust komen? Probeer deze 5 tips

Door: Lisanne - Superyoga

Wat betekent tot rust komen?

Tot rust komen betekent meer dan een moment rust nemen en niks doen om vervolgens weer aan de slag te gaan. Door stress wordt het sympathisch zenuwstelsel geactiveerd, wat het lichaam in een fight-or-flight mode brengt. Hierdoor waren we in de oertijd in staat om snel te schakelen wanneer we geconfronteerd werden met een wild dier, maar tegenwoordig zorgt het er soms voor dat we ook bij stress door bijvoorbeeld werk kunnen ‘bevriezen’. Om écht tot rust te komen, moet het parasympathisch zenuwstelsel worden geactiveerd, het deel van je autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor 'rust en herstel'.

Hoe kom je het snelst tot rust?

Een snelle manier om tot rust te komen is dus door het parasympathische deel van het zenuwstelsel te activeren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder het stimuleren van de nervus vagus: een belangrijke zenuw die een centrale rol speelt in je parasympathische respons. Het stimuleren van deze zenuw, door bijvoorbeeld diep en langzaam te ademen, zorgt voor een kalmerend effect. Maar er zijn ook nog tal van anderen manieren om rust te vinden in jezelf.

Tip 1: breng je gedachten tot rust

Je gedachten zijn vaak de grootste bron van onrust. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van je gedachten en deze regelmatig voor jezelf op een rij zet om ze vervolgens tot rust te brengen. Wanneer je veel stress of spanning ervaart, kan het dan ook helpen om je gedachten van je af te schrijven in een journal. Op die manier haal je de gedachten letterlijk uit je hoofd en zie je ze voor je, waardoor je ze makkelijker kunt ordenen. Hierdoor ontdek je vaak al snel wat de boosdoener is of krijg je nieuwe inzichten waardoor je weer verder kunt.

Een andere manier om je gedachten tot rust te brengen, is door het beoefenen van meditatie. Zeker een mindfulness meditatie is een fijne manier om snel tot rust te komen, omdat deze vorm je helpt in het hier en nu te komen, waardoor je piekergedachten laat gaan. Ook een bodyscan meditatie kan helpen om de aandacht van je gedachten af te leiden en meer in je lichaam te zakken.

Tip 2: kom uit je hoofd, in je lichaam

Soms moet je om echt tot rust te komen even uit je hoofd en weer verbinding maken met je lichaam. Yoga is bij uitstek geschikt om de verbinding tussen lichaam en geest te versterken, omdat je door de combinatie van ademhaling en beweging leert om je bewust te worden van spanning in je lichaam om deze vervolgens los te laten. Dit geldt eigenlijk voor alle vormen van yoga, maar wanneer je te gespannen bent om actief te bewegen, kan Yoga Nidra of Yin Yoga een fijne manier zijn om in contact te komen met je lichaam.

Ook schudden en dansen zijn vormen van lichaamsbeweging die je helpen om opgehoopte stress en spanning letterlijk van je af te schudden. Het kan gek klinken, maar gewoon even je hele lichaam losschudden, zoals dieren dat doen na een spannende situatie, werkt verrassend goed om stress los te laten en rust te vinden in jezelf.

Tot slot zijn ademhalingsoefeningen een snelle manier om de focus van je gedachten te verleggen naar je lichaam. Probeer eens de 4-7-8 ademhalingstechniek: adem in door je neus gedurende 4 seconden, houd je adem vast voor 7 seconden en adem vervolgens langzaam uit door je mond gedurende 8 seconden. Deze eenvoudige oefening kan binnen enkele minuten zorgen voor diepe ontspanning.

Tip 3: Creëer rust in je omgeving

Als je graag wil weten hoe je rustig kunt worden, is het naast rust nemen, soms ook goed om even om je heen te kijken. Een rommelige, drukke ruimte kan namelijk bijdragen aan een gevoel van stress en onrust, terwijl een opgeruimde en schone omgeving juist kalmte bevordert. Bovendien heeft opruimen en schoonmaken zelf soms ook een meditatief effect, omdat je in beweging komt en je aandacht verlegd. Daarnaast kan het helpen om de ruimte energetisch te reinigen met wierook of salie. Kies geuren die je aanspreken en waarvan je merkt dat ze je helpen om tot rust te komen.

Tip 4: Verander van omgeving

Rust nemen betekent niet alleen maar vertragen, maar soms ook juist in beweging komen en veranderen van omgeving. Een korte wandeling of wandel meditatie in de natuur, een blokje om of zelfs een dagje naar het strand kunnen je helpen om je geest te verfrissen en je zenuwstelsel te kalmeren. De natuur heeft een bijzonder rustgevend effect op ons, dankzij de combinatie van frisse lucht, natuurlijke geluiden en het ritme van de omgeving. Deze elementen zorgen ervoor dat je gedachten tot rust komen, je letterlijk en figuurlijk weer in beweging komt en hierdoor snel weer ontspant.

Tip 5: Beperk externe prikkels

In een wereld die voortdurend om onze aandacht vraagt, kan het beperken van externe prikkels een effectieve manier zijn om tot rust te komen. Beperk het gebruik van social media en zet je telefoon op de focus stand om meldingen en afleidingen te minimaliseren. Zo kun je je aandacht richten op wat echt belangrijk is, zonder dat je constant wordt gestoord door notificaties en andere prikkels.

Daarnaast kan het helpen om minder afspraken op een dag te plannen en wat ruimte in je agenda te laten voor rust en ontspanning. Zo ga je bewuster met je tijd om en geef je jezelf de kans om tussendoor even op te laden en tot rust te komen.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.