Namasté: teken van respect

Namasté: teken van respect

Door: Mascha - Superyoga

Je kent het vast wel, het ritueel aan het einde van een yogales: je docent zit met gekruiste benen voor je in de studio, drukt de handen in een gebedspositie tegen elkaar, maakt een buiging en zegt het woord 'Namasté’. Jij, samen met alle andere leerlingen fluisteren in koor ‘Namasté’ terug. Het is zo gewoon dat yoga zonder dit ritueel geen yoga meer is.

Maar laten we even wat kritischer kijken naar hoe, wanneer en waarom het woord Namasté wordt gebruikt. Wat betekent het precies?

 

Wat betekent Namasté?

Namasté kan op verschillende manieren worden uitgelegd, we staan hier stil bij de meest gehoorde betekenis. Namasté is een woord uit het Sanskriet (taal uit oud India) en het wordt vaak gebruikt als groet of begroeting. Het woord is samengesteld uit ‘nam’, wat ‘ik buig’ of ‘ik aanbid’ betekent, en ‘te’, wat ‘jij’ betekent. Dus als je het letterlijk vertaalt betekent ‘Namasté’ ‘Ik buig voor jou’ of ‘Ik aanbid jou’. Vaak wordt de groet gedaan met de handen samengevouwen in de gebedshouding, terwijl men de woorden ‘Namasté’ uitspreekt. Wel hebben de verschillende betekenissen van Namasté één gemeenschappelijk element, namelijk respect voor elkaar en voor jezelf.

Het is een ritueel waarmee je respect wilt tonen voor een ander of voor jezelf, bijvoorbeeld wanneer je iemand welkom wilt heten maar ook bij het afscheid nemen. De begroeting is heel algemeen, door de eerbiedige intentie ervan kun je het eigenlijk op elke situatie toepassen.

 

Wanneer gebruiken wij het?

Namasté komen we hier vaak tegen tijdens yoga- en mediatielessen of andere spirituele sessies. Tijdens een yogales wordt Namasté meestal toegepast aan het einde van de les. Wanneer Namasté aan het begin van de les door de docent wordt uitgesproken dan betekent het een begroeting en dank voor je aanwezigheid. Maar in de meeste gevallen zal je docent aan het einde van de les Namasté gebruiken, om de verbinding met jou te respecteren en de les af te sluiten. Vaak zegt men Namasté terug tegen de docent, als blijk dat je helemaal in het hier en nu was. Maar het hoeft niet, als jij het prettiger vindt om stil te blijven dan is dat helemaal goed. Soms wordt Namasté ook toegepast tijdens een oefening om zo de verbinding te maken met jezelf en de anderen in de les.

 

Anjali Mudra: het gebaar Namasté

In India is Namasté een gebruikelijk hindoeïstisch handgebaar, ook wel ‘Anjali Mudra’ genoemd. Ze gebruiken het gebaar om elkaar en de Goden te groeten en als teken van respect. Maar hoe gaat dat handgebaar nu precies? Je brengt de handen bij elkaar zodat de handpalmen elkaar raken, de vingers wijzen omhoog en de duimen plaats je op het borstbeen (je hartstreek). Door je duimen hier te plaatsen stimuleer je je hartchakra. Breng je aandacht naar deze plek en laat de energie naar je hart stromen, hiermee stimuleer je de liefde voor jezelf, voor anderen en de aarde. Je sluit je ogen en buigt je hoofd licht. Je bent trouwens niet verplicht om het woord Namasté te zeggen.

 

Andere toepassingen van Namasté

Hier in het westen wordt Namasté soms ook toegepast als begroeting voor familie en vrienden, of gewoon als een manier om jezelf of een ander te respecteren. Men gebruikt het dan helemaal los van het geloof of spiritualisme. Maar ook als een mantra of een affirmatie kan Namasté je helpen om je liefde te vergroten en meer balans te krijgen in je leven.

 

Namasté symbool

Eigenlijk bestaat er voor Namasté geen symbool, toch zie je vaak dat het Ohm-teken wordt gebruikt. Maar in de basis zijn het twee verschillende dingen. Wat ze wel gemeen hebben is dat ze beide gebruikt worden in het hindoeïsme en boeddhisme. Namasté wordt het meeste aan het einde van een yogales gezegd, Ohm daarentegen wordt vaak aan het begin én aan het einde van een yogasessie gezongen of gechant.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.