Hooggevoeligheid: wat is het en hoe ga je ermee om?

Hooggevoeligheid: wat is het en hoe ga je ermee om?

Door: Merel - Superyoga

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Als hoogsensitief persoon (HSP) ben je gevoeliger voor indrukken prikkels van buitenaf. Jouw zenuwstelsel reageert gemiddeld sterker op deze prikkels dan anderen. Eén of meerdere zintuigen zijn dan extra scherp afgesteld. Je bent je bewuster van je omgeving en alle subtiele veranderingen die plaats vinden.

Doordat er zoveel bij je binnen komt als hooggevoelig persoon zul je sneller vermoeid, overprikkeld en overweldigd kunnen raken. Daarom zal een hooggevoelig persoon zich ook wat vaker terugtrekken, om weer tot rust te komen.

 

Wanneer ben je hooggevoelig?

Wat zijn dan precies de kenmerken van een hoogsensitief persoon? We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Je voelt emoties intenser. Als hooggevoelig persoon zul je emoties intenser ervaren dan iemand zonder hooggevoeligheid. Je zult diep geraakt kunnen worden door simpelere dingen. Ook ben je gevoelig voor emoties van anderen. Je voelt bijvoorbeeld wanneer iemand anders niet lekker in zijn vel zit, of wanneer anderen ruzie hebben. Je kunt ook een spons zijn voor wat betreft de emoties van een ander. Wanneer je bijvoorbeeld met iemand in gesprek bent die verdrietig is, kun jij je ook verdrietig voelen. Het fijne is dat dit natuurlijk ook de andere kant op kan werken. Dus als iemand heel positief of enthousiast is, kun je daar ook in mee gaan.
  • Je bent gevoelig voor licht, geluid en geur. Je kunt een gevoeligheid hebben voor felle lichten, te harde, hoge of vervelende geluiden of bepaalde geuren. Jouw zintuigen zijn extra scherp wat ervoor zorgt dat sommige lichten, geluiden of geuren veel heftiger binnenkomen bij jou en intenser voelen dan bij anderen. Je houdt daarom over het algemeen ook van rust en stilte en je verdraagt lawaai en drukte minder goed.
  • Je zult snel overprikkeld raken in grote groepen. Je verwerkt namelijk niet alleen de woorden die worden gezegd maar ook alle andere prikkels die binnenkomen. Je pikt energieën en emoties op uit de omgeving. Omdat er in een grote groep zoveel bij je binnenkomt kan het zijn dat je dit dan ook liever vermijdt.
  • Je bent goed in details waarnemen. Omdat je zintuigen zo scherp zijn, zul je veel details waarnemen. Zo zie jij bepaalde details waar anderen misschien overheen kijken. Dit kan zijn in een project, taak, situatie, persoon. Je zult op één of meerdere vlakken meer gefocust zijn op de details.
  • Je hebt een zeer sterke intuïtie. Wanneer jij een ruimte binnenloopt voel je meteen of de sfeer fijn is. Je bent gevoelig voor de non-verbale communicatie en de energie die ergens hangt.
  • Je bent empathisch, je hebt een groot inlevingsvermogen en je voelt stemmingen en emoties van anderen aan. Je kunt vaak goed meevoelen met de ander en hebt daarmee een groot inlevingsvermogen. Je bent gevoelig voor non-verbale communicatie.
  • Je hebt meer tijd nodig bij verandering. Veranderingen kun je als hooggevoelig persoon nog wel eens lastig vinden. Je hebt namelijk meer tijd nodig om dit te verwerken en je aan te passen aan deze nieuwe situaties.

 

Tips voor hooggevoeligheid

Het is fijn om zelf bewust te zijn van je hooggevoeligheid. Zo kun je er rekening mee houden en hoef je niet elke dag oververmoeid of overprikkeld te eindigen. Je kunt dan zelf al maatregelen nemen zoals wat meer tijd nemen voor jezelf om ervoor te zorgen dat je genoeg rust krijgt. We hebben een aantal tips voor hooggevoeligheid op een rijtje gezet:

  1. Accepteer dat je hooggevoelig bent. Dit is waar het eigenlijk begint, bij het accepteren van je hooggevoeligheid. Er is namelijk niets mis met hooggevoelig zijn. Sterker nog, je kunt het ook jouw kracht maken.
  2. Breng tijd in de natuur door. Ga bijvoorbeeld naar het bos of naar het strand om tot rust te komen.
  3. Wees kritisch op je sociale kringen, met welke mensen omring jij je? Zijn dit mensen waar je energie van krijgt of zuigen ze jouw batterij leeg?
  4. Verminder het aantal prikkels op een dag. Bijvoorbeeld door op rustige momenten naar de winkel te gaan.
  5. Zorg goed voor je lichaam. Door gezond te eten en genoeg te bewegen blijf je fit en energiek. Wanneer jij je dagelijks goed voelt kun je ook beter prikkels verwerken.
  6. Gebruik selfcare oefeningen zoals yoga, meditatie of je ademhaling om tot rust te komen. Hoe meer je hier aandacht aan besteed, hoe beter je prikkels in het dagelijks leven op zult kunnen vangen. In deze blog lees je meer over hoe yoga en meditatie je kunnen helpen bij hooggevoeligheid.
  7. Plan je dag goed in en zorg voor voldoende rust. Maak een duidelijke planning waar jij je aan kunt houden. Het maken van een planning en weten waar je aan toe bent geeft rust. Daarnaast is het ook goed om rustmomenten of momenten van ontspanning ook echt in te plannen, zodat je hier écht tijd voor maakt.
  8. Leer emoties verwerken. Wanneer je emoties goed kunt verwerken zal het een stuk minder overweldigend voelen. Emoties verwerken kun je doen met behulp van schrijven of er met iemand over te praten.

Deze tips zullen je helpen om niet alleen maar de nadelige effecten van hooggevoeligheid te ervaren. Hooggevoeligheid is namelijk niet positief of negatief, het is een persoonlijkheidskenmerk. Zo kun je een manier van leven vinden die goed bij jou past en waarbij je jouw hooggevoeligheid eerder kunt zien als kracht. Je intuïtie, oog voor details en inlevingsvermogen kun je namelijk ook heel goed inzetten op een positieve manier! 

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.