Hoe eet je mindful?

Hoe eet je mindful?

Door: Coline Schoonbeek - www.hetyogadieet.nl

Voordat we ingaan op mindful eten, gaan we eerst nog even terug naar wat mindfulness is. Mindfulness is het beoefenen van het bewustzijn van het huidige moment, wat in elke situatie kan worden toegepast of met andere woorden: leven in het huidige moment. Dit is een belangrijk aandachtspunt binnen de yogafilosofie.

Mindful eten is een manier om mindfulness toe te passen als het gaat om jouw voedingspatroon. Mindful eten kan je helpen om bewustere keuzes te maken, meer te genieten van eten en gezondere eetgewoontes aan te meten, maar hoe pak je dit aan? Hoe eet je meer bewust en dus meer mindful? In deze blog wordt extra aandacht gegeven aan aspecten waarbij je mindfulness rondom eten in kunt zetten en hoe. We starten met het luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel, het belangrijkste punt!

 

Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel

Ieder mens wordt geboren met een natuurlijk honger- en verzadigingsgevoel. Door onze gedachten en drukke levens, het voedselaanbod om ons heen en alle tegenstrijdige informatie kunnen we niet altijd meer goed aanvoelen wat onze fysieke behoeftes zijn. Dit kan voedingsgerelateerde problemen geven. Mindfulness kan hierbij helpen, want wanneer je bewust leeft kan jouw lichaam zelf goed aangeven wat het op welk moment nodig heeft waaronder welke voeding.

Wat je hieraan kunt doen is iedere keer als je een voedselkeuze gaat maken stil te staan bij wat je nu echt voelt in je lijf: heb je een fysieke behoefte aan een maaltijd of snack of is er een andere reden dat je gaat eten? En als je goed kunt voelen, kun je dan ook opmerken aan welke voeding je op dat moment behoefte hebt? Het maakt niet uit wat je kiest zolang je maar bewuste keuzes maakt. Op die manier pak jij de controle over wat je doet en voel je je niet of minder spijtig als je een keer wat minder gezonds eet.

¨Stop bij voorkeur wanneer je je voor ongeveer 75% verzadigd voelt.¨

Het is dus aan te raden om over het algemeen te eten wanneer je honger hebt en niet wanneer je geen honger hebt. Natuurlijk is het anders als je een keer een feestje hebt of jezelf wat lekkers wilt gunnen. Geniet hier dan ook volledig van, met aandacht en als een bewuste keuze. Echter in de basis is het aan te raden om eten niet uit te stellen als je honger hebt. Dit kan namelijk de drang naar ongezonde voeding juist uitlokken. Hoe meer honger je hebt, hoe lastiger het is bewust te kiezen! Als je eet, probeer dan niet teveel te eten. Maar wat is veel? Stop bij voorkeur wanneer je je voor ongeveer 75% verzadigd voelt. Als je het gevoel hebt dat je niet meer op kunt staan of even kunt wandelen na het eten dan heb je waarschijnlijk teveel gegeten. Dit voel je allemaal beter aan als je aandachtig eet, er de tijd voor neemt, goed kauwt en proeft en in een rustige setting zonder teveel afleiding. Blijf vervolgens na het eten nog even rustig zitten om zo het eten beter te verteren en te voelen hoe je reageert op de maaltijd.

 

Zorg voor een regelmatig eet- en slaappatroon

Wat ook goed helpt is het werken aan je eet- en slaappatroon. We zijn ingesteld om op een biologische klok te leven dus sta iedere dag op dezelfde tijd op, eet op dezelfde tijden en ga op dezelfde tijd naar bed. Als je dit doet, dan voel je je alerter en meer uitgerust waardoor je beter kunt voelen en bewustere keuzes kunt maken.

 

Kies bewust

Voordat je aan de slag gaat met bewuster eten en meer contact zoeken met je lichaam zul je vaak ook nog de juiste voeding moeten kiezen. Zoals hierboven beschreven kan het helpen bij honger het eten niet uit te stellen maar altijd vast wat te nemen. Het kan bijvoorbeeld helpen om niet met honger naar de supermarkt te gaan.

 

Geef extra aandacht aan voedselbereiding

Als je gaat koken of jouw eten klaarmaakt, doe dit dan met liefde, respect en plezier. Als je alles gehaast doet, dan kan de stress letterlijk in je voeding gaan zitten. Niet dat de voeding zelf verandert maar gehaast bereiden en eten, net zoals onbewust kiezen, zorgt voor een onrustig lijf.

 

Doe aan portiecontrole

En hoe zit het dan met de porties? Je hebt al kunnen lezen hoe je beter luistert naar je honger- en verzadigingsgevoel. Dat is de belangrijkste tool en hier heb je tijd voor nodig. Wat kan nu helpen om hoeveelheden te kiezen? Je kunt beginnen met wat minder eten maken of opscheppen. Je kunt ook van een kleiner bord eten. Als je hierna nog honger hebt dan kun je altijd iets extra´s nemen. Een portie eten van een kantine, restaurant of shop met snacks zegt niets over wat goed is voor jou. Elk lichaam is anders en heeft andere behoeften. Dus laat je niet leiden door deze hoeveelheden. Soms is het te weinig maar meestal teveel. Alleen jij kunt bepalen wat goed voor jou is door mindful te zijn!

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.