Het verloop van de orgaanklok - meridianen deel 2
Wat is de orgaanklok?
De orgaanklok beschrijft de cyclus die de organen maken gedurende een dag (een tijdsblok van vierentwintig uur). Dit gaat over de organen die gekoppeld zijn aan de 12 hoofdmeridianen die we eerder in deel 1 van dit blog hebben benoemd. Elk orgaan heeft een eigen tijdstip waarop ze actief zijn en hun orgaanfuncties uitvoeren. Deze actieve fase waarin een orgaan werkzaam is duurt twee uur.
De orgaanklok is een handige tool die je bewust kunt gebruiken in je dagelijkse schema. Zodra je weet op welke tijd de maag bijvoorbeeld het actiefst is, kun je er bewust voor kiezen om rond dat tijdstip te ontbijten zodat je maag het voedsel goed kan verwerken.
Zo kun je de orgaanklok inschakelen bij veel dagelijkse activiteiten die direct impact hebben op je lichaam. Voornamelijk als je met bepaalde klachten rondloopt kan dit van grote waarde zijn op de lange termijn.
Hoe verloopt de orgaanklok van de 12 hoofdmeridianen?
De cyclus van de orgaanklok verloopt volgens een vast ritme van twee uur per orgaan met vaste tijdstippen.
Een overzicht van de tijdstippen waarop elk orgaan actief is:
- Longen: 3:00 - 5:00 uur
- Dikke darm: 5:00 - 7:00 uur
- Maag: 7:00 - 9:00 uur
- Milt: 09:00 - 11:00 uur
- Hart: 11:00 - 13:00 uur
- Dunne darm: 13:00 - 15:00 uur
- Blaas: 15:00 - 17:00 uur
- Nier: 17:00 - 19:00 uur
- Pericard: 19:00 - 21:00 uur
- Driewarmer: 21:00 – 23:00 uur
- Galblaas: 23:00 - 1:00 uur
- Lever: 1.00 - 3:00 uur
Wat is de relatie van de orgaanklok met de meridianen?
De relatie tussen de orgaanklok en de meridianen is dat het verloop van de meridianen te koppelen is aan de functies en het tijdstip waarop het orgaan actief is. Hierdoor kun je veel informatie verkrijgen over de relatie die het orgaan heeft met het fysieke en mentale lichaam.
Het wordt mogelijk om een klacht te koppelen aan een meridiaan, een orgaan en aan een specifiek lichaamsdeel.
Wat zijn de functies van de 12 hoofdmeridianen?
De 12 hoofdmeridianen hebben verschillende functies binnen het lichaam. Elke meridiaanlijn vertegenwoordigt een orgaan dat bepaalde functies in het lichaam heeft.
Hieronder vind je een overzicht van de functies per orgaan:
Longmeridiaan - LU
De longen zijn het meest actief tussen 03:00 en 05:00 uur en beheersen onder andere de ademhaling en de Qi (energie). Als je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen uitvoert is dit het beste tijdstip hiervoor om zo effectief mogelijk te werk te gaan en te zorgen voor het inademen van veel nieuwe levensenergie. Daarnaast zorgen de longen voor het openen van de neus en staan ze in contact met de huid en ons lichaamshaar.
Dikke darm meridiaan - LI
De dikke darm is van 05:00 tot 07:00 uur in de ochtend druk bezig in het lichaam en zorgt ervoor dat voedsel in het lichaam wordt omgezet in ontlasting. Daarnaast neemt de dikke darm verschillende vloeistoffen in het lichaam op. De dikke darm communiceert veel met de longen om de transporterende eigenschappen zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.
De long en dikke darm zijn beide gekoppeld aan de emotie verdriet. In deel 3 van dit blog gaan we dieper in op de relatie tussen de organen en de emoties.
Maagmeridiaan - ST
De maag is actief van 07:00 tot 09:00 uur in de ochtend en speelt een rol in het verteringsproces van voedsel in het lichaam. Samen met de milt vormt de maag een belangrijke basis voor een gezonde spijsvertering. De maag beïnvloedt ook onze eetlust en controleert het dalen van de Qi energie in ons lichaam. Doordat de energie daalt in het lichaam, kan het functioneel worden gebruikt.
Miltmeridiaan - SP
De milt is werkzaam tussen 09:00 en 11:00 uur ‘s ochtends en speelt een belangrijke rol in het omzetten van voedsel naar Qi (energie) en bloed. Zoals hierboven beschreven, hebben de milt en de maag elkaar nodig om te zorgen dat voedsel in het lichaam op de juiste manier kan worden omgezet en getransporteerd. Als je dus wilt zorgen dat je ontbijt zo goed mogelijk wordt verteerd in je lichaam, kun je ervoor kiezen om voor 11:00 uur te hebben gegeten.
De maag en de milt zijn verbonden met de emotie, piekeren.
Hartmeridiaan - HE
Het hart is actief tussen 11:00 en 13:00 uur. Ons hart heeft de verantwoordelijkheid over de polsslag en beheerst het bloed en de bloedvaten in ons lichaam.
Dunne darm - SI
De dunne darm voert zijn werk voornamelijk uit van 13:00 tot 15:00u in de middag. Nadat de milt en de maag het voedsel in het lichaam hebben verteerd en omgezet in vloeistoffen, gaat de dunne darm er verder mee aan de slag. De dunne darm filtert de vloeistoffen door ze te scheiden en onderscheid te maken in zuiver en onzuivere voedingsstoffen. Niet alleen fysiek maar ook mentaal is dit het geval, de gedachten worden ook gefilterd op overtuigingen en wat je voelt.
De dunne darm en het hart zijn verbonden aan de emotie vreugde.
Blaasmeridiaan - BL
De blaas is actief van 15:00 tot 17:00 uur. De blaas zorgt ervoor dat vloeistoffen worden omgezet zodat ze klaar zijn om verwijderd te worden uit het lichaam. Vloeistoffen die onzuiver zijn, worden door de blaas verwijderd. Denk bij het verwijderen uit het lichaam aan bijvoorbeeld urine.
Niermeridiaan - KID
De nier is het meest actief tussen 17:00 en 19:00 uur in de avond. De nieren hebben een belangrijke functie binnen het lichaam. Ze controleren niet alleen de Qi, maar de volledige essentie van de lichaamsenergie. Zo reguleren ze ook de botten en de tanden. De nieren worden gezien als de basis van yin en yang.
De blaas en nieren zijn beide gekoppeld aan de emotie angst.
Pericardmeridiaan - PC
De pericard voert zijn taken uit tussen 19:00 en 21:00 uur. De pericard wordt niet voor niets het hartzakje genoemd. De pericard heeft een beschermende functie van het hart en bestaat ook uit een vlies dat het hart omhult. Daarnaast assisteert dit orgaan het hart bij het reguleren van bloed en de geest. De pericard beschermt het hart tegen negatieve prikkels van buitenaf, dit kunnen ook factoren zijn die voor emotionele disbalans zorgen.
Driewarmermeridiaan - SJ
De driewarmer is actief tussen 21:00 en 23:00 uur in de avond. Zoals in deel 1 van dit blog beschreven, is de driewarmer de enige meridiaan van de 12 hoofdmeridianen die niet over een fysiek orgaan gaat. De driewarmer zorgt voor het vervoeren van vloeibare energie door het hele lichaam. Daarnaast speelt de driewarmer een verbindende rol in de connecties tussen de organen en de verdeling van energie hierin.
De driewarmer is onder te verdelen in drie delen:
- Bovenste warmer - Shang Jiao
- Middelste warmer - Zhong Jiao
- Onderste warmer - Xia Jiao
Galblaasmeridiaan - GB
De galblaas voert zijn werk uit tussen 23:00 en 01:00 uur. De galblaas speelt een belangrijke rol in het kunnen nemen van beslissingen. Daarnaast wordt gal door de galblaas opgeslagen in het lichaam, ook de uitscheiding van gal vindt hier plaats. Vanwege de nauwe verbinding tussen de galblaas en de lever, zorgt de galblaas voor het controleren van de pezen.
De lever en de galblaas hebben een connectie met de emotie woede.
Levermeridiaan - LIV
De lever is actief van 01:00 tot 03:00 uur in de avond. De lever wordt net als het hart beschouwd als een zeer belangrijk orgaan. Hij zorgt er onder andere voor dat Qi vrij door het lichaam kan stromen en de opslag van bloed is met dit orgaan verbonden. Daarnaast bestuurt de lever de pezen en de spieren.
Binnen de Chinese geneeswijze wordt er mede door de orgaanklok en de functies van de meridianen inzicht verkregen in de klachten waarmee iemand aankomt bij een behandelaar. Een veel voorkomende en belangrijke vraag is dan ook: rond welk dagdeel de betreffende klachten van een persoon opspelen. Met behulp van de orgaanklok kun je meer inzicht krijgen in welke organen mogelijk een rol spelen in de klacht die iemand heeft.
In deel 3 van dit blog, gaan we onder andere dieper in op de connectie tussen de emoties en meridianen.