Disbalans in de meridianen - meridianen deel 3

Disbalans in de meridianen - meridianen deel 3

Door: Cerise - Superyoga

Wat is Qi?

Qi is een van oorsprong Chinese term die verwijst naar de basis van alles op aarde. Dit kunnen we zo lang en complex beschrijven als we willen, maar in dit artikel beschrijven we Qi zo compact mogelijk.

Zowel materiele voorwerpen als levende wezens op aarde zoals de mens, dieren en planten hebben ieder een eigen trillingsfrequentie. Concreet wordt hiermee bedoeld dat alles uit energie bestaat. Met Qi wordt verwezen naar het woord ‘energie’.

Binnen specifiek het menselijk lichaam heeft alles een eigen energieflow die effect heeft op hoe de energie in het lichaam beweegt en functioneert. Het gaat in dit verhaal dus over Qi als de lichaamsenergie.

 

Wat is het belang van Qi in combinatie met de meridianen?

Het belang van Qi in combinatie met de meridianen is dat als de Qi vrij kan stromen door de meridianen, er geen blokkades in de organen zijn. Een persoon zal zich dan fit, energiek en gezond voelen.

Door het gehele lichaam is het belangrijk dat Qi en bloed een goede doorstroming hebben. De effecten van de doorstroming van Qi zijn zowel op fysiek als mentaal vlak werkzaam en voelbaar. Dit heeft te maken met de functies die Qi in het lichaam heeft.

Een aantal functies van Qi:

  • De basis van het in beweging brengen van alles in het lichaam;
  • beschermt het lichaam;
  • houdt het lichaam warm;
  • zorgt voor het intact houden van de organen.

 

Wat is de relatie tussen de 12 hoofdmeridianen en Yin Yang?

De relatie tussen de 12 hoofdmeridianen en Yin Yang is dat deze 12 organen zijn onder te verdelen in twee categorieën van Yin en Yang. Binnen de Chinese geneeskunde wordt gesproken over organen die Yin van aard zijn en organen die Yang van aard zijn.

Dit worden ook wel de Zàng Fǔ genoemd:

  • De Zàng organen zijn yin en hebben een ‘volle’ eigenschap.
  • De Fǔ organen zijn yang en hebben een ‘holle’ eigenschap.

Het onderscheid tussen ‘vol en hol’ heeft te maken met de functies van de 12 organen. De volle organen hebben de taak om op te slaan en te transformeren, bijvoorbeeld voedsel in het lichaam. De holle organen hebben de eigenschap dat ze uitscheiden, denk hierbij aan het verteren van voedsel en het afvoeren van afvalstoffen.

De vijf Zàng (yin) organen zijn:

  • Long
  • Milt
  • Hart
  • Nier
  • Pericard
  • Lever

De zes Fǔ (yang) organen zijn:

  • Dikke darm
  • Maag
  • Dunne darm
  • Blaas
  • Driewarmer
  • Galblaas

De Zàng Fǔ organen zijn zoals het principe van Yin en Yang, tegengesteld van elkaar maar hebben elkaar zeker wel nodig. Er bestaat geen dag zonder nacht, geen yin zonder yang. Ditzelfde geldt voor de 12 interne organen, ze hebben elkaar nodig om de processen in het lichaam draaiende te houden.

 

Wat is de relatie tussen de 12 hoofdmeridianen en onze emoties?

De relatie tussen de 12 hoofdmeridianen en onze emoties is dat ze binnen de Chinese geneeskunde nauw met elkaar verbonden worden. Omdat het lichaam binnen het ‘Chinese denken’ als één wordt gezien, wordt het fysieke lichaam via de organen verbonden met het mentale lichaam via de emoties.

De verbindingen tussen de 12 hoofdmeridianen en de vijf emoties zien er als volgt uit:

  • Verdriet = long - en de dikke darm meridiaan;
  • piekeren = maag - en miltmeridiaan;
  • vreugde = hart - en dunne darm meridiaan;
  • woede = lever - en de galblaasmeridiaan;
  • angst = nier - en blaasmeridiaan.

 

Wat als de meridianen uit balans zijn?

Als de meridianen uit balans zijn, betekent dit dat er sprake is van een blokkade. Een blokkade in het verloop van de meridianen kan door verschillende factoren ontstaan. In onderstaand overzicht wordt per meridiaan beschreven hoe een stagnatie zich zowel fysiek als mentaal kan uiten.

 

Longmeridiaan - LU

Als de longmeridiaan uit balans is, kan zich dat uiten in hoesten, rusteloosheid, huidproblemen, kortademigheid en het ervaren van koude lichaamsdelen.

 

Dikke darm meridiaan - LI

Bij een stagnatie in de dikke darm kan zich dit uiten in de keel en kan iemand bijvoorbeeld last hebben van kiespijn, het hebben van een droge mond, of keelpijn. Ongemak in de darmen kan ook voorkomen en zich uiten in diarree, constipatie of darmkrampen.

Verdriet
Op het gebied van emoties kan er een stagnatie ontstaan in de longmeridiaan bij het ervaren van veel en langdurig verdriet wat zich uit in huilen. Ook gerelateerd aan de dikke darm kan iemand buikpijn of een opgezette buik ervaren.

 

Maagmeridiaan - ST

Als de maagmeridiaan ergens stagneert uit dit zich veelal in maagklachten zoals misselijkheid en overgeven.

 

Miltmeridiaan - SP

Bij een blokkade in de miltmeridiaan kun je denken aan het ervaren van een gebrek aan eetlust, menstruatieklachten, stijve spieren en diarree.

Piekeren
Veel piekeren kan slaan op de milt- en maagmeridiaan waardoor de Qi in voornamelijk de miltmeridiaan kan verminderen. Hierdoor kan iemand zich rusteloos en vermoeid voelen.

 

Hartmeridiaan - HE

Bij een stagnatie in de hartmeridiaan kan iemand hartkloppingen krijgen en last hebben van een droge keel. Moeite met slapen kan ook voorkomen.

 

Dunne darm - SI

Een blokkade in de dunne darm kan zich op velen manieren manifesteren in het lichaam. Voorbeelden zijn, darmklachten, pijn aan de keel, stijve of pijnlijke spieren en koorts.

Vreugde
Bij het ervaren van overmatige vreugde spreken we niet meer van een persoon die blij is maar neemt de vreugde de overhand waardoor er veel energie wordt gevraagd van het lichaam. Dit kan zich uiten in irritatie, hartkloppingen en woede aanvallen.

 

Blaasmeridiaan - BL

Een disbalans in de blaasmeridiaan kan zorgen voor hoofdpijn, nekpijn en een verstopte neus.

 

Niermeridiaan - KID

Zit er een blokkade in de niermeridiaan, dan kun je denken aan hoofdpijn, slapeloosheid, gespannenheid, een laag energieniveau en rugpijn.

Angst
Vooral bij een stagnatie in de nieren kan iemand een gevoel van constante angst ervaren. De emotie angst is ook gerelateerd in de blaasmeridiaan en kan zich ook hier uiten.

 

Pericardmeridiaan - PC

Als de pericardmeridiaan niet zonder blokkades kan stromen, kan iemand een drukkend gevoel op de borst ervaren, kramp in de armen en verschillende psychische klachten.

 

Driewarmermeridiaan - SJ

Bij een blokkade in de driewarmermeridiaan kan dit zich uiten in een stijve nek, oorklachten en klachten aan de ogen.

 

Galblaasmeridiaan - GB

Stroomt de Qi niet optimaal door de galblaasmeridiaan, dan kan dit zorgen voor misselijkheid, vaak de neiging om te zuchten, hoofdpijn, last van de kaken en moeite hebben met het maken van keuzes.

 

Levermeridiaan - LIV

Een niet vrije doorstroming van Qi in de lever uit zich in duizeligheid, hoge bloeddruk, misselijkheid en spierkrampen.

Woede
De emotie woede is nauw verbonden met de lever- en galblaasmeridiaan. Bij een stagnatie in deze meridianen kan iemand zich vaker dan normaal boos, humeurig of gefrustreerd voelen. Een teveel aan woede in het lichaam neemt veel Qi weg uit de levermeridiaan.

Een welbekend gezegde is: ‘Heb je iets op je lever?’. Dit is een mooi voorbeeld dat de verbanden tussen organen en emoties laat zien vanuit het Chinese denken. Als iemand veel woede of overmatig stress in zijn systeem heeft, kan het voorkomen dat de lever gaat opspelen.

Let op: hieronder staat een beschrijving van mogelijke uitingen die kunnen voorkomen bij een blokkade in de meridianen. Dit zijn enkel voorbeelden en er zal te allen tijden door een professioneel behandelaar uit de TCM, op de individu moeten worden afgestemd wat de oorzaak van mogelijke lichamelijke ongemakken zijn. Het is niet mogelijk om aan de hand van deze informatie een zelfdiagnose te stellen. Deze beschrijving is puur informatief.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.