De werking van een klankschaal

De werking van een klankschaal

Door: Lisanne - Superyoga

Wat is een klankschaal?

Een klankschaal is een ronde kom, gemaakt van kristal of metaal, die een prachtige geluidstoon voortbrengt wanneer je hier met een speciale klopper of strijkstok tegenaan tikt of omheen strijkt. De kommen stammen oorspronkelijk uit Tibet en worden daarom ook wel Tibetaanse klankschalen genoemd. Hier werden ze duizenden jaren geleden – met name in de boeddhistische gebieden van de Himalaya – al gebruikt voor hun heilzame werking. Het geluid van de klankschalen zou namelijk op dezelfde frequentie trillen als de OHM (ook wel OM of AUM) klank, wat volgens religies als het Hindoeïsme, Boeddhisme, Sikhisme en Jaïnisme het oergeluid is – het geluid van het begin der tijden.

 

Welke soorten klankschalen zijn er?

Hoewel de oorsprong in Tibet zou liggen, worden klankschalen ook al eeuwen gebruikt in andere delen van Azië, zoals India, Nepal en Japan. De originele klankschalen uit deze gebieden worden met de hand gehamerd van metaal. Het materiaal is een legering van verschillende soorten edelmetalen als zilver, goud, koper, zink, ijzer, lood en tin. De samenstelling, vorm en grootte van de kom bepalen de frequentie van de klank.

Naast handgehamerde klankschalen zijn er tegenwoordig ook machinale klankschalen van metaal. Deze hebben een gladder oppervlak en worden vaak gemaakt van messing of aluminium. Hierdoor brengen deze schalen weer een ander geluid met zich mee. Daarnaast wordt er bij klankschaal sessies ook vaak gebruikgemaakt van kristallen klankschalen, die worden gemaakt van bergkristal, ook wel helder kwarts genoemd.

 

Wat doet een klankschaal met je lichaam?

Wanneer er muziek aan staat met een zware bass, zie je kringen ontstaan in een glas met water. Doordat ons lichaam voor zo’n 70% uit water bestaat, gebeurt hetzelfde in je lichaam door de trillingen van een klankschaal. De trillingen dringen door tot diep in je cellen, waardoor ze op zowel fysiek, emotioneel als geestelijk niveau effect hebben en je als het ware van binnenuit masseren. Een klankschaal sessie wordt daarom ook wel een klankschaal massage genoemd. Net als een fysieke massage, kan dit verschillende voordelen met zich meebrengen voor zowel je lichaam als geest. Hierbij hebben hogere tonen meestal een energie opwekkend effect en zorgen lagere tonen juist voor meer rust in je hoofd.

De verschillende frequenties hebben invloed op de geluidsgolven van de hersenen en zouden ervoor zorgen dat we van een bèta staat (normale toestand) in een ontspannen (alfa) of meditatieve (thèta) staat terechtkomen of soms zelfs in een diepe slaap vallen (delta). Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen die deze eeuwenoude Tibetaanse klankschalen met zich meebrengen, zoals het:

  • Iin balans brengen van lichaam en geest;
  • verhogen van het energielevel;
  • bijdragen aan een betere nachtrust;
  • harmoniseren van de ademhaling;
  • verhogen van de creativiteit;
  • verbeteren van het concentratievermogen;
  • opheffen van blokkades;
  • loslaten van afvalstoffen;
  • verbeteren van het humeur;
  • stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

 

Wat is een klankschaal sessie?

Een klankschalen sessie of klankschaal concert is een sessie waarbij meerdere klankschalen op strategische plekken bij en soms ook op het lichaam worden geplaatst. Hierbij worden verschillende klanken uitgekozen, passend bij de situatie van de betreffende persoon. De verschillende klanken en frequenties dringen door in het lichaam en de geest en bereiken de diepere lagen van het onderbewustzijn. Dit kan ervoor zorgen dat er veel loskomt tijdens een sessie, waardoor je je naderhand een stuk lichter voelt. Tijdens een klankschaal sessie worden ook vaak de zeven chakra’s terug in balans gebracht door op iedere chakra een schaal met een bepaalde frequentie te plaatsen en aan te slaan.

 

Hoe gebruik je een klankschaal?

Er zijn twee technieken om geluid uit de kom te krijgen, namelijk: kloppen en strijken. Bij de eerste houd je de kom in je hand of leg je deze op een kussentje en tik je vervolgens met een speciale klopper tegen de zijkant. Hierdoor ontstaat de typische ‘doinggg’, die je vaak hoort aan het begin of einde van een geleide meditatie. Bij de tweede techniek strijk je met het aanstrijkhout langs de buitenrand, waardoor de klankschaal gaat ‘zingen’. Deze laatste techniek vergt iets meer oefening.

Als je dagelijks wil profiteren van de verschillende voordelen die een klankschaal sessie met zich meebrengt, kun je natuurlijk ook thuis aan de slag met klankschalen. Vervang bijvoorbeeld je ochtend meditatie eens voor een klankschaal meditatie en ervaar wat dit met je doet.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.