De wereld van yoga: zo veel meer dan alleen beweging
Veel mensen zien yoga als een bewegingsvorm die vooral veel flexibele en uitdagende houdingen inhoud, andere mensen zien yoga misschien als religie en weer andere vinden het af en toe nog een beetje zweverig.
Yoga werd duizenden jaren geleden, in India, als holistische en spirituele praktijk ontwikkeld. Mensen begonnen te bewegen en te mediteren in de natuur om meer in verbinding te komen met hun omgeving en om hun fysieke, mentale en spirituele gezondheid te ondersteunen. Het woord yoga komt uit het Sanskriet (een oude, heilige Indische taal) en betekent ‘eenheid’. Het uitoefenen van yoga verbindt het lichaam, de adem en de geest. Door middel van fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie kun je jouw algemene fysieke en (mentale) gezondheid verbeteren. Over de jaren heen heeft yoga zich ook buiten India verder ontwikkeld en is inmiddels één van de bekendste bewegingsvormen geworden. Ongeveer 12% van alle Nederlanders heeft het afgelopen half jaar yoga gedaan. Het leuke is, dat yoga heel divers is en daarom geschikt voor iedereen ongeacht geslacht, leeftijd of het fysieke niveau.
De kernpilaren van yoga
De fysieke houdingen (Asanas)
Er bestaan enorm veel soorten fysieke yoga houdingen, zowel actieve als ook passieve vormen. Het beoefenen van fysieke houdingen zorgt voor een beter postuur, een beter lichaamsgevoel, meer kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Deze fysieke houdingen helpen om de energie in je lijf beter te laten stromen en ondersteunt je fysieke gezondheid en mentale kracht. In de basis verwijst een Asana niet naar een heel uitdagende houding, maar meer naar een zittende positie, die jij inneemt voor je meditatie – jouw ‘zit’. Actieve vormen zoals Hatha yoga, Ashtanga yoga of Vinyasa yoga zijn dynamisch en brengen beweging en ademhaling in een flow. Deze intensieve stijlen van yoga worden ook beschouwd als een vorm van bewegende meditaties, omdat je tijdens de flow alleen met jezelf, jouw lichaam en het moment bezig bent. Elke yogasessie bestaat uit een rustige opbouw, een actiever gedeelte en een rustige afsluiting, waarbij je voldoende tijd hebt om bewust na te voelen en in verbinding te komen met je lijf. Rustige vormen zoals Yin yoga, Restorative of yoga Nidra zijn heel zacht en zorgen juist voor nog meer ontspanning en ruimte in je lijf. Deze vormen van yoga worden vaak zittend en liggend uitgevoerd. Ze rekken en versterken het bindweefsel en de spieren, en geven de perfecte balans voor mensen die een heel actief leven lijden, veel sporten en/of vaker stress ervaren.
Yoga en ademhalingstechnieken (Pranayama)
Ademhalen is iets wat wij allemaal heel natuurlijk en regelmatig doen. Je adem is er, altijd beschikbaar, maar wordt vaak toch niet op de juiste manier gebruikt. Veel mensen zitten hoog in hun ademhaling, zijn snel uitgeput bij lichamelijke inspanning en ervaren stress en onrust. Een rustige en gecontroleerde ademhaling is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Door een goede ademhaling krijgen je spieren en hersenen genoeg zuurstof en je ervaart meer rust. Pranayama of ademcontrole zorgt tijdens een yogales voor de juiste flow van energie (prana) door het lichaam. Door deze ademhalingsoefeningen leer je om controle te krijgen over je ademhaling en daardoor je lichamelijke energiebalansen mentale staat te beïnvloeden.
Meditatie en Mindfulness
Meditatie of Dhyana is een groot onderdeel van yoga. Regelmatig mediteren bevordert mindfulness, concentratie en rust. Mediteren helpt je in het beter omgaan met stress, je gedachten los te kunnen laten en ook om beter in verbinding te komen met je lichaam. Mediteren kan in het begin nog wel uitdagend zijn en het betekent niet dat jij aan niks moet denken. Je brengt eerder je aandacht heel bewust richting je ademhaling en je lijf. Een meditatie is een ervaring en hoeft niet altijd direct als prettig worden ervaren. Hoe beter jij je eigen lichaam kent, hoe beter je uiteindelijk voor jezelf kunt zorgen en gezond en vitaal blijft.
Filosofie en ethiek
De leer van yoga is gebaseerd op de principes van ethiek en filosofie. Deze principes bevatten verschillende normen en waarden die je bewust maken van je gewoontes en die een richting en stabiliteit in jouw groeiproces geven. Hierbij horen principes zoals geweldloosheid (Ahimsa), controle over energie (Brahmacharya), zuiverheid (Saucha), tevredenheid (Santosha) en zelfdiscipline (Tapas). Door het bewust worden van je eigen acties, tegenover jezelf en andere mensen, kun je steeds betere keuzes maken die meer rust en ruimte in je leven brengen.
De positieve effecten van yoga
Het beoefenen van yoga heeft enorm veel positieve effecten op jouw lijf, je gezondheid en je mentale welzijn. Afhankelijk van de vorm die jij beoefent, kan het je flexibiliteit vergroten, je spieren versterken en je lichaamshouding verbeteren. Daarnaast verlaagt het je bloeddruk en helpt het je te ontspannen. Je kan beter omgaan met stress en ervaart meer rust en balans in je leven. Yoga is geschikt voor iedereen en wordt daarom ook door heel veel mensen over de hele wereld beoefend.