De vijf gouden yogatips

De vijf gouden yogatips

Door: Lisanne - Superyoga

Iedere yogadocent, iedere yogastijl en zelfs iedere yogales is anders. Misschien paste de yogastijl die je jaren geleden deed niet bij je situatie of bij jou en weet je met het huidige aanbod wel een passende vorm te vinden. Ben je benieuwd naar de vijf gouden yogatips? Lees dan vooral verder!

 

Het begin

Yoga bestaat uit verschillende houdingen en kan op meerdere vlakken een uitdaging zijn. Om deze redenen kan het heel prettig zijn om te beginnen met een introductieles waarbij de docent je stap voor stap door de basishoudingen begeleidt. Je vindt hier ook diverse video’s van op YouTube. Op deze manier leer je de namen die bij de houdingen horen en leer je een aantal basistechnieken waar je iedere les wat aan hebt. Nog belangrijker is dat je overstrekkingen of zelfs blessures voorkomt. Als je eenmaal over de basiskennis beschikt en je lichaam leert kennen, kun je overstappen op meer ingewikkelde houdingen als dat is wat je graag wilt.

Ademhaling vormt de belangrijke rode draad bij yoga en meditatie. Het is prettig om op een gedoseerde wijze te leren hoe je je ademhaling voor je kunt laten werken. Dit is een kwestie van uitproberen en veel oefenen. Door hiermee te starten tijdens het uitvoeren van basishoudingen kun je ook dit gedeelte rustig opbouwen. Bijkomend voordeel is dat je bij yoga en meditatie tegelijkertijd geest en focus traint!

 

Je lichaam is jouw gids

Niet de yogadocent, maar je eigen lichaam is de gids. Alleen jij weet wat goed voor je is en waar je grenzen liggen. Observeer gedurende iedere practice je lichaam en kijk hoe je je kunt aanpassen aan de signalen die je opvangt. Als een houding niet fijn aanvoelt, pas hem dan aan of sla hem over. Je mag altijd in de kindhouding of in de downward dog komen en rusten.

Als je (scherpe) pijn opmerkt, mag je direct stoppen waar je mee bezig bent. Pijn hoort niet thuis op de yogamat! Wees lief voor je lichaam en kom altijd rustig in of uit een houding. Pak de tijd die je nodig hebt, overhaast niet.

 

 

Acceptatie

Ieder lichaam is anders gebouwd en heeft andere dingen meegemaakt. Daarom zal de één eenvoudig in een houding komen en lukt het de ander na jaren oefenen niet. Luister naar je lichaam en accepteer wat het kan op dat moment. Het gaat nooit om het eindresultaat, maar om de weg er naar toe. Al is het verleidelijk om de docent of een medestudent na te doen, blijf bij jezelf en verlies de focus niet. Probeer je ogen te sluiten waar het kan en terug te keren naar de ademhaling.

 

Evenwicht

Ondanks dat je je lichaam observeert en je eigen grenzen bewaakt, mag je natuurlijk wel je lichaam en geest aan het werk zetten. Je wilt tenslotte wel groeien in het proces! Je mag best voelen dat je spieren aan het werk zijn (pijn is nog steeds taboe!), maar ga nooit te ver. Probeer het evenwicht te vinden tussen de in- en ontspanning.

 

Yogastijlen

Er zijn zoveel soorten yoga, dat je een leven lang bezig kunt zijn met het uittesten van verschillende vormen van yoga. Er zijn zeer actieve en dynamische yogavormen, maar ook rustige stijlen waarbij de focus meer op ontspanning ligt. Als je je hebt georiënteerd is het goed om proeflessen af te nemen bij diverse docenten en zelfs studio’s om zo te ontdekken wat bij je past. Het kan ook zijn dat je graag afwisselt, misschien wil je wel een keer in de week zweten bij Bikram Yoga en aan je core werken en een keer in de week ontspannen tijdens Yin Yoga. Beoordeel wat je aanspreekt en wees niet te bang om verschillende lessen uit te proberen. Als je een fijne plek hebt gevonden, kan het wel goed zijn om een tijdje te blijven zodat je een ritme kunt opbouwen en de voordelen van yoga kunt ontdekken.

 

Aanbevolen producten om het comfortabel te maken

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.