De heilzame werking van sound healing
Wat is sound healing?
Sound healing is een manier om zowel het fysieke als geestelijke welzijn te bevorderen door middel van geluid. Door het maken van geluiden met specifieke instrumenten of het afspelen van bepaalde muziek, ontstaan geluidsgolven die trillen op een specifieke frequentie. Deze trillingen beïnvloeden daarmee zowel lichaam als geest en kunnen zorgen voor een diepe staat van ontspanning, meer focus en zelfs bijdragen aan de vermindering van fysieke klachten.
Hoe werkt sound healing?
Hoewel we allemaal weten dat vrolijke muziek al snel je gemoedstoestand verbetert, werkt sound healing net even anders. Dit is namelijk meer dan het draaien van muziek om emoties te beïnvloeden. Het gaat hierbij echt om specifieke geluiden die op een bepaalde frequentie trillen. Doordat ons lichaam voor zo’n 70% uit water bestaat, worden deze trillingen vervolgens door het hele lichaam geleid en dringen door tot diep in de hersenen, cellen en weefsels. Dit zorgt ervoor dat blokkades worden opgeheven en het lichaam weer in balans komt.
Al eeuwenlang wordt geluid in verschillende culturen ingezet voor de heilzame werking en gebruikt ter ondersteuning van ceremonies, rituelen, meditaties en healings. De geluiden die hierbij worden gemaakt, kunnen zowel met de stem als met bepaalde tools en sound healing instrumenten worden geproduceerd. Denk hierbij aan Tibetaanse en kristallen klankschalen, gongs, drums en stemvorken. Ook is er tegenwoordig veel keuze uit digitale muziek die invloed uitoefent op de hersengolven, zoals binaural beats.
Waar is sound healing goed voor?
Een sound healing sessie brengt verschillende voordelen met zich mee en is goed voor zowel lichaam als geest. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het luisteren naar muziek of geluiden met een bepaalde frequentie positieve invloed heeft op de slaapkwaliteit. Daarnaast brengen de trillingen je in een diepe staat van ontspanning, waardoor stressklachten verminderen. Verder zouden de trillingen energetische blokkades opheffen, afvalstoffen sneller afvoeren en het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Maar ook kan het concentratievermogen na een sound healing sessie verbeteren.
Welke vormen van sound healing zijn er?
Sound healing komt in verschillende vormen, zoals klankmassages of soundbaths onder begeleiding van een soundhealer. Maar ook vanuit je eigen huis zijn er verschillende manieren om de helende werking van geluid te ervaren.
Klankmassage
Een klankmassage wordt gegeven door een soundhealer en vindt vaak plaats in een één-op-één sessie. Hierbij bespreek je meestal eerst waar je tegenaan loopt, zodat de sound healing sessie daarop kan worden afgestemd. Vervolgens plaatst de soundhealer intuïtief klankschalen op je lichaam, die door middel van een klopper of aanstrijkhout worden bespeeld. Hierdoor komen trillingen vrij, die tot diep in het lichaam doordringen en je als het ware van binnenuit masseren.
Sound bath of soundconcert
Het verschil tussen een sound bath of soundconcert en klankmassage, is dat hierbij de instrumenten niet op het lichaam worden geplaatst, maar eromheen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van meerdere soorten sound healing instrumenten als klankschalen, gongs, drums en stemvorken. Soms wordt de sessie ook begeleid met de stem en gecombineerd met een geleide meditatie.
Chanten
Ook met de stem kunnen geluiden met bepaalde frequenties worden geproduceerd. Dit gebeurt vaak door chanten: het herhaaldelijk zingen of opzeggen van bepaalde mantra’s. Zowel de woorden als de klanken van deze mantra’s dringen door tot diep in je onderbewustzijn. Een bekende mantra is OHM (ook wel AUM of OM). Door de klank ‘aaauuummm’ te maken, produceer je een geluid dat volgens religies als het Hindoeïsme, Boeddhisme, Sikhisme en Jaïnisme op dezelfde frequentie trilt als het geluid van het universum. Daardoor maak je connectie met alles om je heen, wat helpt om in een diepe staat van ontspanning te komen.
Digitale muziek
Tegenwoordig is het niet meer essentieel om sound healing instrumenten in huis te halen of een sessie bij te wonen. Er is namelijk steeds meer digitale muziek te vinden, die dezelfde voordelen met zich meebrengt, zoals binaural beats. Hierbij worden er door de muziek heen, ritmisch twee tonen afgespeeld die net ietsje van elkaar verschillen qua herz. Je hersenen gaan dit proberen te compenseren door een derde toon aan te maken. Deze toon komt overeen met bepaalde hersengolven en heeft daardoor een bepaald effect:
- Delta (0.5 – 4 Hz): voor diepe slaap
- Thèta (4 – 8 Hz): voor creativiteit of tijdens meditatie
- Alpha (8 – 14 Hz): voor minder stress en beter leren
- Bèta (14 – 38 Hz): voor meer energie en goede focus
- Gamma (38 – 80 Hz): voor intensieve concentratie
Hoe kun je sound healing zelf doen?
Je hoeft dus niet altijd een sound healing sessie bij te wonen, je kunt namelijk ook gemakkelijk thuis de helende werking van geluid ervaren. Bijvoorbeeld door thuis een klankschaal meditatie te doen of simpelweg je koptelefoon op te zetten en te luisteren naar binaural beats. Ook het chanten van mantra’s is een eenvoudige manier om zelf aan sound healing te doen en een mooie verrijking van je yoga oefeningen .