Beginnen met mediteren
Er bestaan meerdere meditatietechnieken, denk hierbij aan ademmeditatie, wandelmeditatie, visualisatiemeditatie en lichaamsmeditatie. Er zijn oneindig veel verschillende manieren om te mediteren en ze hebben allemaal een aantal ingrediënten gemeen. De plek van meditatie speelt zich af in een rustige omgeving, met zo weinig mogelijk afleidingen. Je probeert bovendien met een ontspannen en open houding aan de meditatie te beginnen. Je neemt hierbij een bepaalde houding aan, dit kan bijvoorbeeld in een kleermakerszit zijn op een meditatiekussen of liggend op een zachte mat met een warme deken over je heen. Je kunt uiteraard ook lopend mediteren, het is maar net wat voor meditatie je kiest en wat goed bij je past. Tenslotte vraagt een meditatie om een focuspunt. Je kunt bijvoorbeeld je ogen dicht doen en je focus naar het puntje van je neus brengen of je concentreert je op een grafisch ontwerp zoals een mandala. Je kunt je zelfs focussen op een reeks woorden of geluiden zoals yoga mantra’s.
Mediteren is niet heel gemakkelijk. Zodra je een rustige positie inneemt, neemt je gedachtegang geen stapje terug. Waarschijnlijk neemt de hoeveelheid gedachten zelfs toe! Het fijne is dat het einddoel van meditatie dan ook niet een ‘stil hoofd’ is en dat je de gedachtestroom niet helemaal stop hoeft te zetten. Je mag de gedachten lekker voorbij laten razen, maar je probeert ze van een afstandje te bekijken en vooral niet te be- of veroordelen. Om het makkelijker te maken kun je je focus verleggen naar je ademhaling, het puntje van je neus of de plek tussen je twee wenkbrauwen in. Door de aandacht naar iets anders dan je gedachten te verleggen, merk je waarschijnlijk al snel dat de gedachten als een soort wolken voorbij komen.
Op korte termijn kan het resultaat van een meditatie een rustiger gevoel in je hoofd of een ontspannen gevoel opleveren. Op lange termijn kan meditatie nog meer geweldige resultaten als gevolg hebben: beter omgaan met tegenslagen, meer focus en het verlichten van angsten.
Als je (net) begint met mediteren, zijn dit vijf handige tips.
Begeleidend mediteren
Een geleide meditatie kan heel fijn zijn! De stem loodst je op een bepaalde volgorde de meditatie door, waardoor je gefaseerd tot rust kunt komen. Binnen het aanbod van geleide meditaties kun je vaak kiezen voor bepaalde onderwerpen, wat het makkelijker maakt om aan je gewenste einddoel te werken. Zo kan de keuze bestaan uit ontspanning, focus, een goede start van de dag, nachtrust, inspiratie of visualisatie. Het bijkomend voordeel van een geleide meditatie is dat de stem direct je focuspunt is waardoor je minder snel afgeleid raakt.
Frequentie en planning
Plan je meditaties van te voren in, zodat je een mooi streven hebt en al tijd hebt vrijgemaakt. Het is in de regel beter om iedere dag een paar minuten te mediteren, dan eenmaal per periode langer. De kracht van het effect van mediteren is herhaling. Als je net begint voel je zelf aan wat je fijn vindt. ‘S ochtends, tussendoor of ’s avonds, welk tijdstip past het beste bij jou? Plan het in je agenda, zodat je er iedere dag tijd voor vrij kunt maken. Daarnaast is het heel fijn om een wekker te gebruiken tijdens de meditatie zelf, een paar minuten kan namelijk aanvoelen als een uur of juist andersom. Als je een wekkertje gebruikt, weet je in elk geval hoe lang je mediteert en is het mogelijk om op te bouwen.
Gebruik prettige meditatie producten
Om je zo min mogelijk te laten afleiden is het goed om de juiste producten in te zetten. Een meditatiekussen voorkomt een zeurend gevoel en pijntjes in je lijf. Bovendien zorgt een meditatiekussen, al dan niet in combinatie met een mat en deken, ervoor dat je geen afleiding ervaart van kou of tocht. Als je het prettig vindt om op je rug te liggen, kan een oogkussen het ideale hulpstuk zijn. Een oogkussentje sluit licht uit en zorgt ervoor dat je snel naar binnen kunt keren.
Zet je verwachtingen aan de kant
Begin zonder verwachtingen aan mediteren. Als je de succesverhalen meeneemt van andere mensen kan een meditatie na één keer of een aantal keren tegenvallen, omdat het zomaar kan zijn dat je geen directe veranderingen opmerkt. Je bent hoogstwaarschijnlijk niet in een paar sessies verlicht en voor lange termijn veranderingen moet je volhouden.
Als je met een open houding in de wereld van meditatie stapt en de verwachtingen laat varen kan het net iets makkelijker zijn om in het hier en nu te verblijven en te genieten van je meditatiemoment. Zo heb je gelijk een me-time moment binnen!
Probeer verschillende meditatievormen uit
Meditatie bestaat in veel vormen waardoor er altijd wel een techniek tussen zit die bij jou past. Waar de één het fijn vindt om stil te zitten, vindt de ander het fijn om al mediterend door te natuur te wandelen. Probeer vooral meerdere vormen uit!