7 tips voor je eerste yogales
Binnen yoga bestaan honderden yogastijlen. De ene stijl is dynamisch en meer een sportvorm en de andere stijl is een rustige practice met focus op meditatie. Het is handig om je van te voren goed te laten informeren over welke yogastijl je het beste kunt kiezen. De meest geschikte yogastijl voor jou hangt helemaal af van je wensen en behoeften. Waar de één op zoek is naar rust en ontspanning, is de ander op zoek naar meer conditie of flexibiliteit. Je kunt op onze website, in de yogastudio en op Internet genoeg informatie verzamelen om een goede keuze te maken.
Als beginnende yogi is het goed om met een basisles te beginnen. Vaak bieden sportscholen en yogastudio’s een aantal lessen per week aan. Restorative en Yin Yoga zijn in elk geval geschikt voor iedereen, ook als je eerste yogales nog moet komen! Wanneer je meerdere lessen hebt gedaan, kan het ook prettig zijn om af te wisselen met verschillende yogastijlen. Zo heb je na een drukke werkdag misschien behoefte aan een Yin practice en wil je een andere keer de dag beginnen met een pittige Power Yoga les.
Als je eerste yogales er aan zit te komen, vraag je je wellicht af wat handig is om te doen en wat je beter kunt laten. Hieronder volgen zeven handige en praktische tips zodat jij zo comfortabel mogelijk je eerste en alle volgende lessen doorkomt!
Outfit & gear
Tijdens de yogales neem je allerlei houdingen aan. Om deze reden alleen al is het prettig om voor een elastische outfit te kiezen. Je wilt niet in een te ruim shirt de downward dog uitvoeren, de kans dat je shirt tijdens deze houding over je hoofd komt te hangen is namelijk erg groot! Het is prettig om aansluitende kleding te kiezen, waarbij de elasticiteit zeer groot is zodat je met gemak verschillende posities kunt aannemen. Zorg ervoor dat je te allen tijde voor kleding kiest waarin je je lekker voelt en wat goed bij je past!
De sportschool of yogastudio beschikt doorgaans over yogamatjes en andere yoga producten zoals een meditatiekussen, bolster, yoga blok en yoga riem. Als je liever niet op een geleend matje staat kun je je eigen mat meenemen of je lost het op met een yoga handdoek. Als je beginnend bent en je kiest voor rustige yoga vormen is een extra dik matje met anti slip eigenschappen een fijne soort yoga mat. Je hebt door het anti slip oppervlak en de dikte een veilig gevoel. Je ervaart genoeg steun, demping en uitglijden gebeurt je niet snel. Je kunt ook een travel matje meenemen, deze leg je super gemakkelijk over de geleende yogamat. Je hebt nu in één keer een hygiënisch oppervlak met de grip die jij wilt. Een travel matje is bovendien vaak licht in gewicht en opvouwbaar. Als je een makkelijkere oplossing wilt, kan een yoga handdoek een prettige oplossing zijn. Een yoga handdoek is even groot als een yogamatje en heeft sneldrogende eigenschappen. Bovendien beschikt een grip yoga handdoek over anti slip eigenschappen, waardoor uitglijden niet mogelijk is. Je gooit de handdoek met één beweging in de wasmachine na de practice. Zo heb je ook nog eens geen gedoe met schoonmaken!
Extra yoga accessoires
Of je nu voor het eerst een yogales volgt of al jaren yoga beoefent, dit is één van de beste tips. Voel je nooit bezwaard om een extra accessoire te pakken! Yoga accessoires zijn ervoor gemaakt om je ultiem comfort te bieden en blessures te voorkomen. Vaak liggen er in de studio of sportschool genoeg yoga producten om het jezelf comfortabel te maken. De yoga docent zal het vaak aan het begin en tussendoor aangeven welke producten je het beste kunt gebruiken tijdens de practice. Yoga is echter voor iedereen anders, dus pak gerust een blok, riem of bolster als je deze denkt nodig te hebben. Voor je eerste yogales en bij het aanleren van een nieuwe yogastijl is het bijna een must om een blok, riem of deken te gebruiken!
Ga niet te ver
Bij yoga neem je allerlei houdingen aan waardoor de kans groot is dat je spieren aanspreekt waarvan je niet wist dat je ze had. Neem de tijd om een houding aan te nemen en ga nooit te ver! Spiegel jezelf niet aan de yoga docent of buurvrouw, maar vertrouw op jezelf. Jij weet hoe ver je kunt en wanneer het genoeg is. Als een houding niet prettig aanvoelt, vraag dan de yoga docent om hulp. Vaak weet de yoga docent tientallen manieren om de houding zo aan te passen dat het jou goed doet. Ook het pakken van een extra yoga accessoire is hier een goed idee! Maak het jezelf comfortabel, zodat je je kunt focussen op de ademhaling en geen blessures oploopt.
Eten voor de les
Het is raadzaam om niet te zwaar te eten vlak voor je yogales. Houd minstens twee tot drie uur ruimte tussen een flinke maaltijd en je yoga practice. Er zijn voldoende dingen die je kunt nuttigen vlak van te voren, denk aan voeding met een kleine omvang zoals een handje noten, bessen of gedroogd fruit. Een smoothie, havermoutje of notenreep zijn een prima een idee als je nog een uur hebt.
Het gaat erom dat je over genoeg energie beschikt om de yoga practice in optimale conditie uit te voeren, maar niet met een volle buik de yogales ingaat. Op het moment dat je te veel of niet juist hebt gegeten, is het lastig om bepaalde posities uit te voeren en krijg je te veel afleiding.
Pauze inlassen
Tijdens je eerste yogales en alle lessen die daarop volgen mag je een pauze inlassen wanneer jij maar wilt. Het is dan vaak het lekkerst om de childs pose aan te nemen. Zo kun je even naar binnen keren en je rust pakken. De yoga docent geeft een les die bij het gemiddelde van een groep past en daarom kan het wel eens zo zijn dat jij een extra moment rust nodig hebt. De docent geeft ook vaak gedurende de les aan wanneer je kunt rusten. Luister naar je lichaam en ademhaling, doe de childspose wanneer het nodig is en ga er weer voor als je voelt dat je er klaar voor bent.
Kom op tijd
Een yogales beginnen met een verhoogde hartslag, het zweet op je hoofd en zonder de nodige tips en tricks is niet prettig. Houd een kwartier speling, zodat je bij een eerste yogales een korte rondleiding kunt krijgen en je de tijd hebt om de docent te spreken en je plekje in orde te maken. Nu heb je gelijk de tijd om een blessure of zwangerschap te melden, je yogamat en accessoires bij elkaar te verzamelen en alvast naar binnen te keren.
Je zal zien dat je medestudenten ook op tijd zijn en de tijd nemen om rustig te worden en voor te bereiden met bepaalde yoga houdingen. Zo is het heerlijk om je hartslag naar beneden te brengen en tot rust te komen na een werkdag in de savasana, liggende vlinder of in de cactushouding.
Blessure melden
De yoga docent zal altijd voor de les of aan het begin van de les vragen of er blessures zijn. Dit is belangrijk om te weten voor de docent zodat hij of zij kan helpen om andere houdingen aan te nemen als dat nodig is. Een zwangerschap is minstens zo belangrijk om te noemen! Als je zwanger bent zijn bepaalde yoga houdingen niet goed om aan te nemen, je yoga docent zal hier met gepaste wijze op inspelen.
Met deze zeven tips kom jij prettig en vol vertrouwen je eerste yogales door! Ook de yogalessen die je daarna gaat volgen worden comfortabel met deze aanwijzingen. Vergeet niet dat het begint bij jezelf en dat het nooit erg is om hulp te vragen of om te switchen van stijl als je denkt dat een andere yoga vorm je beter past.