5 verschillende yoga vormen
Kijk je ook wel eens naar het yoga rooster en heb je geen idee wat al die yoga namen betekenen? In dit blog bespreken we 5 verschillende yoga vormen zodat je hopelijk een iets beter beeld hebt van wat voor aanbod aan yoga er is.
Ashtanga
Ashtanga is een vrij intensieve yoga practice. Je gebruikt de Ujjayi ademhaling om je door deze practice heen te leiden. Dit is een krachtige ademhaling, wat klinkt als een zacht ruisend geluid.
Voordat je begint met de practice activeer je de bandha’s. Je hebt 3 bandha’s in je lichaam en daarmee kun je de energie vast houden, loslaten of juist opwekken. Dit gebruik je tijdens de practice. Je practice begint altijd met een serie zonnegroeten A en B. Hoeveel rondes dit zijn, ligt aan de duur van de les. De gehele ashtanga practice duurt zo’n 2 uur en daarin doe je alle houdingen.
Vaak zie je nu ook 60 of 90 minuten ashtanga practices op het rooster staan. Hierin maakt de docent zelf een keuze welke houdingen in de les komen. Wat altijd hetzelfde is, is de volgorde. Elke houding bereidt je namelijk voor op de volgende houding. Elke houding houd je 5 ademhalingen vast, gevolgd door een vinyasa.
Hatha
Hatha yoga wordt vaak gezien als de basis van yoga. De houdingen vanuit de Hatha yoga komen in alle andere yoga vormen terug.
In een Hatha les zijn er veel statische houdingen, die je langer vasthoudt. Er zijn 4 fasen:
- de voorbereiding, door middel van in het hier en nu aanwezig zijn.
- aannemen, je komt op een rustige manier met behulp van de ademhaling in de houding.
- aanhouden, terwijl je in de houding staat blijf je diep in- en uitademen.
- waarneming, je komt weer rustig uit de houding en je observeert wat de houding voor je gedaan heeft.
Je doet liggende, zittende, staande houdingen en soms ook inversions, dit zijn omgekeerde houdingen.
Yin
Yin yoga is een hele passieve vorm van yoga, de tegenhanger van veel ‘yang’ vormen van yoga.
In Yin yoga houd je liggende en zittende houdingen meerdere minuten vast. Hierbij ben je zoveel mogelijk ondersteund met props, zoals bolsters, blokken en dekens. Je wilt het lichaam zoveel mogelijk laten ontspannen en zwaar laten worden. Zo stretch je het diepe bindweefsel.
In een houding zorg je dat goed blijft ademhalen naar alle gebieden in je lichaam. Doordat je zo stil ligt, heb je de tijd om te voelen hoe je lichaam zich langzaam steeds meer kan ontspannen. Soms zal je ook merken dat je mentaal juist heel druk wordt. Doordat je stil ligt, kunnen er soms veel gedachtes opkomen. Het is dan aan jou om rustig te blijven ademen en in het hier en nu te blijven.
Vinyasa
Vinyasa is momenteel een hele bekende vorm van yoga. Het is een actieve en dynamische vorm met veel flow.
Het heeft wat weg van Ashtanga yoga, maar bij Vinyasa yoga is er geen vaste sequence. De sequence kan dus elke les weer anders zijn. Tussen de houdingen ‘doe je een Vinyasa’. Dit is een flow die bestaat uit een plank, een chaturanga, upward facing dog en een neerkijkende hond. Dit maakt Vinyasa yoga erg dynamisch.
Je ademhaling is het ritme voor de Vinyasa, op elke in- en uitademing beweeg je van de ene houding naar de andere. Een Vinyasa les is dus een dynamische, beweeglijke les waarin je veel spieren gebruikt. Je creëert meer flexibiliteit en je zult ademhalingsoefeningen en meditaties doen.
Yoga Nidra
Als je wel eens van deze yoga hebt gehoord, denk je misschien gelijk aan slaap yoga.
Yoga Nidra doe je liggend en je hoeft niets te doen of te bewegen. Je wilt namelijk je lichaam als het ware laten slapen. Tijdens een Yoga Nidra balanceer je tussen het wakker zijn en het slapen. Zo kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden.
Een Yoga Nidra helpt om je lichaam tot een diepe ontspanning te brengen, fysiek, mentaal en emotioneel. Een uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap.
Namaste,
Happy With Yoga