- Lorem ipsum
Stress en yoga
Yoga als middel tegen stress
Ook zien we via sociale media hoe een ander ontzettend succesvol kan zijn in het leven. Onbewust leggen we daardoor constant druk op onszelf. Wanneer spreken we nog van gezonde spanning en wanneer ervaren we stress door alles wat er om ons heen gebeurt? Het is gezond om ‘positieve stress’ kortstondig te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het moment voordat je een presentatie moet geven of wanneer je deelneemt aan een wedstrijd. Die gezonde spanning stelt ons vaak in staat om beter te presteren. De vraag is echter wanneer gezonde spanning in negatieve stress omslaat en waarom deze soort stress langdurig aanhoudt.
We weten inmiddels dat stress ontzettend slecht is voor geest en lichaam. Dit heeft met allerlei hormonale processen te maken. We doen er alles aan om geen stress te ervaren. Toch kan stress onbewust op de achtergrond sluimeren en veel schade veroorzaken. Een direct verband leggen is lastig, toch is het duidelijk dat stress vaak een rol speelt bij een bepaald lichamelijk ziektebeeld. Lichamelijke ziekte kan dus in mindere of meerdere mate stress-gerelateerd zijn. De grote vraag is: hoe kunnen we negatieve stress kwijtraken en onze rust terugpakken? Een antwoord daarvoor kan in de yoga teruggevonden worden. De reden dat yoga zeer succesvol kan werken tegen stress is omdat het zowel op psychisch als op lichamelijk vlak effectief werkt.
Waarom heeft de een meer stress dan de ander?
Een dagelijkse situatie kan een hele andere uitwerking op de ene persoon hebben dan op de andere. Waarom? Negatieve emotionaliteit wordt genoemd als indicator van stress. Hoe meer iemand emotioneel instabiel is, hoe waarschijnlijker dat deze persoon last heeft van depressiviteit, angst en schuldgevoelens. En het is geen verrassing, deze zaken leiden tot stress. Denk eens aan een bepaalde dagelijkse situatie zoals het verliezen van je baan of een geliefde of het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen. Het kan ons allemaal raken en stress opleveren. Wanneer een situatie ervoor zorgt dat onze veiligheid of gezondheid in gevaar komt, dan kunnen we daar allemaal in meerdere mate angst, verdriet of woede bij voelen. Houdt deze spanning langdurig aan, dan raken we gestrest.
Waarom hebben we tegenwoordig meer last van stress?
Het zijn niet alleen de emotionele aspecten van ons persoon die maken dat we beter of minder goed met stressvolle situaties omgaan. Het is de wisselwerking tussen gebeurtenissen in onze omgeving en onszelf die ook tot stress leiden. Veel media berichten over jonge mensen die steeds vaker emotioneel uitgeput zijn, gestrest zijn of zelfs burn-out klachten hebben. Misschien herkenbaar: werkdruk, een onzeker contract, een onmogelijke huizenmarkt, wel of geen kinderen. En wat dacht je van de constante stroom aan succesfoto’s van anderen op sociale media waarmee je geconfronteerd wordt? Onbewust kan het leiden tot angstige gevoelens, het gevoel niet goed genoeg te presteren en nog veel meer. Soms willen we de knop even uit zetten maar kunnen we dat simpelweg niet. Hoe krijg je dat toch voor elkaar?
Stress herkennen
Het kan voor jezelf moeilijk zijn om te duiden waarom je negatieve stress ervaart. Toch kun je beginnen met stressvrij leven als je bewust wordt van hetgeen dat je gestrest maakt. Stel jezelf een aantal vragen: Trek jij je veel van anderen aan? Waarvan krijg je angst? Waarom kun je om iets kleins boos worden? Zie je vaak beren op de weg? Bewustwording is een eerste stap. Misschien ben jij je helemaal niet bewust van de stress die je hebt omdat je je emotioneel stabiel voelt. Toch is het verstandig om op lichamelijke klachten te letten. Heb je bijvoorbeeld vaak hoofdpijn, pijn in de rug en nek? Of heb je problemen met je darmen? Het kunnen allemaal tekenen van het lichaam zijn dat er iets niet lekker zit. Probeer je daarvan bewust te zijn en kijk of je jezelf meer rust kunt geven en vooral kunt gunnen. Waarom yoga in de strijd tegen stress een goede vervolgstap kan zijn, is op geestelijk en lichamelijk niveau te verklaren.
Yoga tegen stress: de weg er naartoe
Geen ‘train of thoughts’ maar even de knop uitzetten. Hoe doe je dat? Hoe kun je de geest een moment van rust geven? Begin eerst met een planning. Zorg ervoor dat je een halfuur of een uur op de dag inplant waar je niet van afwijkt. Geen afspraken tussendoor, geen tussenkomst van personen maar even een moment waarbij je niets hoeft te doen. Geef dat prioriteit in je agenda. Is de stap van tijd maken gelukt? Ga dan verder met ruimte voor jezelf maken.
Dat betekent: een fysieke ruimte zoeken waar je kunt zitten of liggen zonder gestoord te worden. Dat kan thuis zijn in een aparte kamer die je kalm maakt. De inrichting is hierbij ook belangrijk. Een koele kleur op de muur, een zacht tapijt, een aangename temperatuur. Het kan allemaal effectief werken om je concentratie optimaal te houden als je richting een succesvolle yoga practice tegen stress wilt werken. Denk daarbij ook aan materialen zoals bijvoorbeeld een yogamat waar je fijn op kunt plaatsnemen of hulpmiddelen die je lichaam kunnen ondersteunen. Alles wat je focus optimaliseert, is het dubbel en dwars waard.
Voel jij je prettiger met anderen in een ruimte buiten je huis? Veel mensen die in de stad wonen, ervaren hun woning soms als benauwend. Met name als ze ook thuis moeten werken. Daarom kan het voor jou misschien beter zijn als je in een yogastudio je practice kunt doen. Experimenteer hiermee en onderzoek wat voor jou het meest rustgevend werkt.
Yoga op geestelijk niveau inzetten tegen stress
Waar moet je beginnen als je stress ervaart maar nog nooit aan yoga hebt gedaan? Het beste is om eerst met de meest toegankelijke vorm die op mentaal niveau werkt te starten. Een voorbeeld van een laagdrempelige oefening is die binnen de Yoga Nidra. Deze yogavorm wordt namelijk in één asana (houding) uitgevoerd: de savasana. Hierbij lig je op je rug met je handpalmen naar boven gericht. De kunst van deze vorm is om niet in slaap te vallen maar om zo diep mogelijk te ontspannen tijdens het moment dat je mentale rust zoekt. Geestelijke ontspanning pakken door deze oefeningen is pas het topje van de ijsberg. Weet je deze yogavorm met succes uit te voeren dan ervaar je betere concentratie, creativiteit, een betere nachtrust en over het geheel gezien een lager stresslevel. Kortom: een hele fijne en redelijk eenvoudige yoga practice om snel stressklachten aan te pakken.
Yoga tegen stress voor de gevorderde yogi
Het grootste voordeel van yoga inzetten tegen stress is dat het niet alleen op een mentaal niveau werkt. Ook lichamelijk kun je aan jezelf werken. Voel je je prettig in je lichaam, dan heeft dit ook een positieve invloed op je mentale gesteldheid. Met bijvoorbeeld Restorative Yoga kun je je zowel mentaal als fysiek ontwikkelen. Let wel: het begin kan confronterend zijn doordat je minimaal 5 minuten in bepaalde houdingen zit of ligt. Ben je minder soepel, dan kun je het idee krijgen dat je onbeweeglijk en vormeloosheid voelt. Geen nood, blijf rustig doorademen en concentreer je op de ademhaling en ga zover als jouw lichaam dat toestaat. Houdingen die je in deze yogavorm kunt verwachten zijn voorzichtige twists, zittende voorover buigingen en voorzichtige achterover buigingen.
Een voorbeeld is de schildpadhouding. Deze houding werkt zeer effectief voor de focus omdat je de zintuigen makkelijker afsluit voor de omgeving. Start je net met dergelijke poses, dan kan het eerst ongemakkelijk zijn. Na verloop van tijd zal je echter merken dat het je steeds beter af gaat, je soepeler wordt en ook mentaal steeds diepere ontspanning vindt. Met deze vorm van yoga tegen stress pak je zowel de mentale als fysieke aspecten doeltreffend aan met allerlei gezondheidsvoordelen tot gevolg.