- Lorem ipsum
Hoofdpijn en yoga
Yoga als middel tegen hoofdpijn
Een van de meest voorkomende lichamelijke klachten is hoofdpijn. Dit komt doordat deze vorm van pijn vele uiteenlopende oorzaken kan hebben. In de meeste gevallen is hoofdpijn onschuldig. Wel kan de pijn soms zo hevig zijn dat het lijkt alsof het uit je hersenen komt. Hersenweefsel is echter gevoelloos, de pijn wordt dan ook vrijwel altijd veroorzaakt door spieren en banden rond de schedel en nek. Ook bloedvaten, de hersenvliezen en druk op de hersenen kunnen pijn geven. Doordat we dit weten, is het vaak goed te herleiden waar de pijn vandaan komt. Dit is essentieel om te weten, want daardoor is het makkelijker naar oplossingen tegen hoofdpijn te zoeken. Het leeuwendeel van de oorzaken kan herleid worden naar spanning en stress. Daarom zou yoga een effectief middel kunnen zijn tegen hoofdpijn. Zelfs in het geval van migraine zou yoga uitkomst kunnen bieden.
Tijdelijke hoofdpijn
Hoofdpijn kan tijdelijk zijn door bijvoorbeeld een griep of verkoudheid. Koorts kan er daarbij voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Ook met een bijholteontsteking kun je last krijgen van hoofdpijn. Migraine is in veel gevallen ook tijdelijk, al is deze soort hoofdpijn vaak heftiger. Migraine is een bonzende hoofdpijn die meestal aan één kant van het hoofd zit. Een migraineaanval kan vier uur tot drie dagen duren. Bijkomende verschijnselen van een migraineaanval kunnen zelfs misselijkheid en braken zijn. Ook vertellen veel migrainepatiënten dat zij tijdens een aanval zeer slecht licht en geluid kunnen verdragen. De enige remedie lijkt dan ook stil in een donkere ruimte liggen en wachten tot een aanval overgaat. Voorkomen is dan ook beter dan genezen in het geval van migraine. Daarom leggen we later uit wat yoga tegen migraine kan doen.
Let op medicijnafhankelijke hoofdpijn
Tegen tijdelijke hoofdpijn wordt vaak voor een pijnstiller gekozen. Een paracetamol kan in veel gevallen al effectief zijn en brengt weinig bijwerkingen met zich mee. In zwaardere gevallen kan ook worden gekozen voor een NSAID, ofwel bijvoorbeeld ibuprofen of aspirine. Deze middelen hebben allemaal milde bijwerkingen bij normaal gebruik volgens de bijsluiter. Toch moet er voorzichtig omgegaan worden met deze pijnstillers. Gebruik je ze namelijk langdurig, dus drie of meer dagen per week en meerdere weken achter elkaar, dan kunnen er chronische hoofdpijnklachten optreden. Dit zie je vaak in het geval van migraine waarbij mensen te veel en langdurig pijnstilling slikken. Heb je daarom regelmatig terugkerende hoofdpijn? Stop of verminder dan het aantal pijnstillers dat je slikt en ga op zoek naar de oorzaak van je hoofdpijn. Schakel bij voorkeur een huisarts of fysiotherapeut in die kan kijken of de klachten vanuit je nek en/of rug komen.
Spanningshoofdpijn als meest voorkomende oorzaak
Spanning leidt in veel gevallen tot hoofdpijn. Maar wat die spanning dan weer veroorzaakt kan meerdere redenen hebben. Sommige mensen hebben een overgevoeligheid van de peesaanhechtingen aan nek en schedel. Dit voelt alsof er een band strak om het hoofd zit of dat er van achter druk op de nek staat. Dit is een fysische klacht maar toch kan er door het voorkomen van stressfactoren meer rust komen in de peesaanhechtingen. Ervaar je daarom langdurig spanningshoofdpijn? Dus is de pijn diffuus en zit deze meer aan de zijkanten van je hoofd of juist aan de achterkant? Denk dan eens over de mentale stress die je op het moment ervaart. Ruzie of een conflict op je werk kan al de motor zijn achter dit soort problemen.
Het voorkomen van spanningshoofdpijn
Buiten mentale belasting kan het ook zijn dat je bepaalde houdingen aanneemt die belastend zijn voor de spieren in je nek en rug. Spanningshoofdpijn gaat immers over het voortdurend (onbewust) aanspannen van deze spieren. Dat aanspannen voorkomen is lastig maar de spieren helpen te ontspannen, behoort zeker tot de mogelijkheden. Hiermee kun je voorkomen dat je spanningshoofdpijn krijgt. Een goede massage is zeer bevorderlijk in dit geval. Hierdoor breng je de doorbloeding weer op gang en worden afvalstoffen zoals melkzuur afgevoerd. Een andere manier om de bloedsomloop weer op gang te krijgen, is bewegen en ontspannen door het aannemen van bepaalde houdingen. Dat is waarom yoga effectief kan werken tegen hoofdpijn en migraine, zowel ter voorkoming als ter genezing.
Yoga om mentale stress te voorkomen
Mentale belasting kan de reden zijn waarom de spieren in je nek zich aanspannen. Het is makkelijk gezegd om ander werk te zoeken als je hiervan stress ervaart maar in de praktijk is dat niet gemakkelijk en soms helemaal niet nodig. Ook iets simpels als je ademhaling beter reguleren of op de goede momenten voldoende rust pakken leidt al tot minder spanning in je lichaam. In dat geval kun je een yogastijl tegen je hoofdpijn kiezen die zich richt op meditatie. Yoga nidra is zo’n stijl waarbij diepe meditatie voorop staat. Je leert hoe je indrukken van de dag goed kunt verwerken en hoe je daarbij mentaal en lichamelijk in een volledig ontspannen modus komt. Als je op beide vlakken volledige ontspanning vindt, zullen de spieren in je nek vanzelf volgen. Deze yogastijl kan goed werken in het voorkomen van hoofdpijn en/of migraine.
Hatha yoga tegen hoofdpijn
Yoga tijdens een hoofdpijn- of migraineaanval lijkt misschien averechts te werken maar toch zijn er bepaalde yogahoudingen die zelfs bevorderlijk zijn als je al pijn ervaart zoals bepaalde asana’s binnen de hatha yoga. Het doel van deze houdingen is het op gang brengen van de bloedsomloop. Hierdoor zullen de spieren rondom de nek en schedel zich ontspannen. Een voorbeeld van een houding die je kunt aannemen is de ‘kind pose’. Je knielt op de mat met je hielen naar achter. Vervolgens breng je de borst langzaam richting de mat totdat deze de grond raakt. Neem je hoofd mee in deze beweging totdat ook deze de yogamat raakt en laat je armen rustig langs je lichaam rusten. Let op dat je bij elke beweging goed blijft in- en uitademen. Bloedcirculatie is het keyword tegen migraine en hoofdpijn. Yoga gebruiken om deze op gang te brengen is dus essentieel. Probeer daarom ook eens de asana waarbij je voorwaarts buigt. Ga rechtop op de mat staan en buig langzaam de heupen zodat je hoofd voorwaarts naar de mat gaat. Houd daarbij de benen recht en laat je armen en hoofd ontspannen voorover hangen. Blijf ook in dit geval goed en diep ademen en voer elke beweging gecontroleerd uit.
Welk soort yoga tegen migraine en hoofdpijn werkt voor jou?
Deze houdingen zijn slechts een kleine greep uit de hoeveelheid mogelijkheden die er binnen de yoga zijn die effectief tegen hoofdpijn en migraine kunnen werken. Omdat yoga er in vele soorten en maten is, is het belangrijk voor jezelf om uit te zoeken wat het beste voor jou werkt. Probeer eerst na te gaan waar de hoofdpijn bij jou vandaan komt. Heb je mentale stress die tot gespannen nekspieren leidt of is een verkeerde werkhouding de boosdoener? In alle gevallen van nek en/of rugklachten die tot spanningshoofdpijn leiden is hatha yoga zeker een aanrader. Niet alleen mentale stress kun je daarmee verhelpen, ook lichamelijke spanning neem je direct weg. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je de volgende keer je hoofdpijn of migraineaanval kan voorkomen.