Hoge bloeddruk en yoga

Kan yoga mij helpen tegen een hoge bloeddruk?

Wist je dat ongeveer 2,8 miljoen mensen in Nederland last hebben van hypertensie, ofwel een hoge bloeddruk? Leefstijl, geslacht, erfelijkheid, glucosegehalte, diabetes, roken en cholesterol zijn zaken die invloed hebben. Zoals je leest is er een aantal factoren die buiten de cirkel van invloed liggen en een aantal die daarbinnen liggen. Een gezonde leefstijl ligt aan de basis van een hoop factoren. De vraag is dan ook wat jij zelf kunt bijdragen hieraan. Zou yoga een hoge bloeddruk kunnen tegengaan? Om daar een antwoord op te kunnen geven, is het van belang eerst te begrijpen wat hypertensie is, waardoor het wordt veroorzaakt en in hoeverre leefstijl een positieve bijdrage kan vormen.

 

Wat is een hoge bloeddruk?

Er is sprake van hypertensie als je een bovendruk hebt die hoger is dan 140 mm Hg of een onderdruk die hoger is dan 90 mm Hg. Dit is gemiddeld genomen omdat er een hoop factoren zijn waar rekening gehouden mee moet worden voordat de diagnose kan worden gesteld. Mensen met diabetes en nierpatiënten hebben bijvoorbeeld een lagere ‘grens’ van 180/80 mm Hg. Een diagnose kan pas worden gesteld als er meerdere metingen worden gedaan. Dit betekent dat je twee metingen krijgt aan de arm en de tijd hiertussen is vaak één à twee minuten. Het gemiddelde van deze twee waarden wordt dan genomen om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Overigens is het raadzaam om met het ouder worden regelmatig even de bloeddruk te checken. Zo kun je goed trends waarnemen en eventueel een leefstijlaanpassing maken.

 

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk?

Hypertensie is er in verschillende maten. Bij een lichtelijke hoge bloeddruk is het verstandig om de paar maanden een meting te doen om de waardes in de gaten te houden. Bij een lichte verhoging kun je klachten ervaren als hoofdpijn, vermoeidheid, wazig zien, rusteloosheid, kortademig zijn of misselijk zijn. Als je een hoge bloeddruk hebt of een lange tijd een verhoogde bloeddruk hebt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Je organen kunnen dan namelijk schade oplopen. Indien dit het geval is, doe je er goed aan zo snel mogelijk hulp van een arts in te schakelen. Die kan je begeleiden met eventueel medicatie en een plan om je leefstijl te verbeteren.

 

Waardoor wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt?

Als daar een eenduidig antwoord op was geweest, dan had veel ellende voorkomen kunnen worden. Helaas is het doctoren in veel gevallen niet geheel duidelijk waar een hoge bloeddruk door wordt veroorzaakt. Wel is er een aantal zaken bekend die ertoe kunnen leiden. Bijvoorbeeld de invloed van een natriumrijk dieet (denk aan zout eten). Ook is bekend dat alcohol en roken bijdragen aan een hoge bloeddruk, net als overgewicht. Wist je overigens dat drop ook een bloeddruk verhogend effect heeft? Maar dan moet je er wel meer dan 95 gram van op een dag eten!

 

Een gezonde leefstijl kan van grote invloed zijn

Een hoge bloeddruk is een stille aandoening omdat iemand vaak niet door heeft dat hij of zij eronder lijdt. Ook de symptomen die erbij horen zijn vrij algemeen van aard, denk maar aan bijvoorbeeld hoofdpijn. Een hoge bloeddruk is waarschijnlijk iets waar je dus niet snel bij stilstaat, met name niet als je nog jong bent. Toch kun je deze aandoening voor zijn door een aantal (kleine) aanpassingen in je leefstijl te maken. Zoals je leest zijn roken en alcohol drinken factoren waar je zelf invloed op kunt uitoefenen, daarnaast draagt het voldoende eten van groenten en fruit positief bij. Het is raadzaam om met een orthomoleculair therapeut, al dan niet in samenwerking met je huisarts, te bekijken welke suppletie jouw leefstijl kan verbeteren. Suppletie kan namelijk ook een positieve bijdrage leveren als het om een hoge bloeddruk gaat. Ook van sporten is bekend dat het bloeddruk verlagend werkt. En niet alleen sport, ook yoga blijkt een positieve invloed te hebben tegen een hoge bloeddruk.

 

Yoga werkt een hoge bloeddruk tegen op lichamelijk niveau

Als sport de bloeddruk kan verlagen, dan zijn er zeker ook dynamische yogastijlen die een hoge bloeddruk tegen kunnen gaan. Let er wel op dat je bloeddruk niet te hoog is, in dat geval kun je beter rustiger beginnen met yogaoefeningen die meer op mentaal niveau werken. Onderstaand vind je daar meer tips voor. Is je bloeddruk lichtelijk verhoogd of wil je simpelweg lekker lichamelijk actief zijn, bekijk dan eens welke soorten yoga voor jou geschikt kunnen zijn. Misschien is Ashtanga yoga wat voor jou. Dit is een bewegelijke stijl waarbij het draait om een ‘spirituele zuivering’. Je doorloopt verschillende asana’s die elkaar opvolgen als een soort dans. Bij deze stijl ligt de nadruk ook op de ademhaling. Je pompt jezelf weer vol met nieuwe energie en je bloed wordt zuurstofrijk doordat je diep ademhaalt. De bloedcirculatie komt vol op gang en je transpireert er goed bij! En het mes snijdt aan twee kanten: door de beweging kun je gewicht verliezen wat ook weer een bloeddruk verlagend effect heeft. Op lichamelijk niveau kan deze yogastijl dus zeer effectief zijn tegen een hoge bloeddruk.

 

Ook op mentaal niveau werkt yoga tegen een hoge bloeddruk

Bij Ashtanga yoga ligt de nadruk op dynamisch, flexibiliteit, ademhaling en concentratie. Eerste twee genoemden werken op lichamelijk niveau, laatste twee genoemden op mentaal niveau. Het kan echter zijn dat je op de hoogte bent van je hypertensie en dat je juist voorzichtig moet zijn met lichamelijke beweging. In dat geval kun je op meer mentaal niveau aan jezelf werken met yoga tegen de hoge bloeddruk. Wat namelijk ook bekend is, is dat cortisol (stresshormoon) bloeddruk verhogend werkt. Om dat tegen te gaan kun je een rustgevende yogastijl proberen om weer bewustwording bij jezelf te creëren. Dat vind je bijvoorbeeld in Kundalini Yoga. Hierbij draait het om het activeren van je eigen bewustzijn. Daardoor kun je weer aarden en de indrukken van een drukke dag verwerken. Met deze stijl komt energie vrij in het lichaam door het openen van de chakra’s. Hoe minder stresshormoon in je lichaam, hoe lager je bloeddruk wordt.

 

Als beginner yoga inzetten tegen een hoge bloeddruk

Ben je nog een beginner in de yogascene? De begeleiding van een yogadocent zal dan zeker niet misstaan. Je kunt bij hem of haar aangeven dat je last hebt van een hoge bloeddruk en dat je yoga wilt inzetten om je gezonde leefstijl te bevorderen. De yogadocent kan dan kijken met welk niveau je kunt beginnen en welke stijl het beste bij jou aansluit. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de ernst van jouw klachten. Wat vaststaat is dat er altijd wel een soort yoga is dat jou kan helpen de strijd aan te gaan met een hoge bloeddruk. Ontstressen en bewegen is ontzettend belangrijk, start dus liever vandaag dan morgen en ga met jezelf aan de slag.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.