- Lorem ipsum
Fibromyalgie en yoga
Fibromyalgie
Ongeveer 1 tot 2 procent van de Nederlanders kampt ermee: fibromyalgie. Het is een syndroom waarvan vaak moeilijk de diagnose gesteld kan worden. De symptomen van fibromyalgie kunnen namelijk erg algemeen zijn. Denk bijvoorbeeld aan slaapstoornissen, vermoeidheid, stijve spieren en hoofdpijn. Eigenlijk klachten waar elk gezond mens weleens mee te maken krijgt. Ook wordt de aandoening verward met reuma. Reuma zit echter in de gewrichten waar het ontstekingen veroorzaakt. Fibromyalgie daarentegen wordt ook wel ‘weke-delenreuma’ genoemd. Dit dankt zijn naam aan het feit dat de pijn bij deze aandoening uit de spieren en uit het bindweefsel komt.
Voordat we ingaan op de rol van yoga bij fibromyalgieklachten, is het belangrijk eerst dieper op de materie in te gaan. Hierdoor valt beter te begrijpen wat fibromyalgie inhoudt, wat de gevolgen ervan zijn en uiteindelijk waarom een gezonde levensstijl en yoga een positieve invloed op fibromyalgieklachten kunnen hebben.
Oorzaak achterhalen
Niet alleen een diagnose stellen is ingewikkeld bij fibromyalgie. Ook de oorzaak achter deze aandoening achterhalen is lastig. Omdat de klachten uiteenlopend en algemeen zijn, zonder dat er duidelijk schade in het lichaam aan te tonen is (bijvoorbeeld door bloedonderzoek), blijft het voor wetenschappers nog gissen welke oorzaak eraan ten grondslag ligt. Er is echter een aanwijzing die ons verder brengt. Zo hebben mensen met fibromyalgie minder cortisol in hun lichaam, dit is een stresshormoon. Daardoor gaat het lichaam minder goed met stress om dan normaal het geval is.
Gevolgen
De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn. Omdat het lichaam onder continue spanning staat, is er vaak sprake van slaapstoornissen. Omdat fibromyalgie patiënten niet in een ‘diepe’ slaap komen, kan het lichaam onvoldoende herstellen. Het is namelijk juist tijdens de diepe slaap dat er onder andere groeihormoon vrijkomt dat herstel bevordert van de groeiweefsels. Ook heeft het groeihormoon effect op bindweefsels die het herstelmechanisme van het lichaam aanvoeren. Kortom: er vindt onvoldoende herstel plaats tijdens de nachtrust. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ‘stijfheid’ in het lichaam wordt ervaren. Die neemt toe naarmate er lang in dezelfde houding wordt gestaan, gezeten of gelegen. Ook nemen de klachten toe bij spanning of overbelasting. Dat merk je vaak pas ’s avonds of de dag erop. Daarnaast zijn vocht en/of kou voor veel patiënten een no-go. Doordat we die aanwijzingen hebben, weten we dat geestelijke en lichamelijke balans heel belangrijk zijn in klachtenbestrijding.
Geestelijke balans
Bekend is dat veel mensen met fibromyalgie langdurig blootgesteld zijn geweest aan geestelijke en/of fysieke overbelasting. Daarom is het belangrijk dit te vermijden om verergering van de klachten te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld veel stress van werk? Of vraagt de situatie bij je thuis geestelijk teveel van je? Bekijk dan of het mogelijk is om je stressniveau naar beneden te krijgen. Ademhalingsoefeningen kunnen al veel voor je betekenen, yoga in de strijd tegen fibromyalgie echter nog veel meer. Als je geestelijk in balans bent, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Vaak heeft een goede mentale gesteldheid al een enorm effect op je lichamelijke toestand.
Luister naar je lichaam
Toch zijn er ook veel mensen die geestelijk niet de stress ervaren maar wel lichamelijke klachten ondervinden. Dit kan resulteren in een aandoening zoals fibromyalgie. Bijkomende klachten die daar vaak bij horen zijn stijfheid, darmproblemen en hoofdpijn. Daarom is het essentieel ook je lichaam de juiste aandacht te geven. Dit heeft een wisselwerking met je mentale welbevinden die niet mag worden onderschat.
Een gezonde levensstijl
Steeds meer onderzoeken onderschrijven het belang van een gezonde levensstijl. Dat is te vinden in een uitgebalanceerd voedingspatroon waarbij je lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Levensstijl is echter veel meer dan alleen goede voeding. Voldoende rust, ofwel een goed slaappatroon en afdoende beweging zijn ook belangrijke factoren om je goed te voelen. De vraag is echter: hoe kun je lekker blijven bewegen als dit juist tot verergering van de klachten leidt? Dit is waar yoga om de hoek komt kijken en mogelijk een grote rol kan spelen in symptoombestrijding van fibromyalgie.
Waarom yoga tegen fibromyalgie?
Yoga is zoveel meer dan een pose op een matje aannemen. Met yoga leer je om helemaal weer tot jezelf te komen. Door middel van een juiste ademhaling krijgt het lichaam meer zuurstof binnen tijdens de practice. Hierdoor worden vastzittende gebieden flexibeler (het bindweefsel wordt weer geactiveerd), wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en mentaal kun je even je negatieve gedachten proberen uit te zetten. In de strijd tegen fibromyalgie kan yoga dus van groot belang zijn.
Kies de stijl die bij je past
Lichamelijke inspanning heeft een negatief effect op fibromyalgieklachten. Toch heeft ons lichaam beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Sterker nog, ook je geestelijke gezondheid is in grote mate afhankelijk van een fit lichaam. Een goede levensstijl is dus een eerste grote stap. Maar hoe valt voldoende beweging daarmee te rijmen als je aan fibromyalgie lijdt? Door je lichaam efficiënt en op de juiste wijze in te spannen met behulp van yoga oefeningen, kun je precies de goede balans bereiken en dit kan helpen tegen fibromyalgieklachten. Yoga is er in veel verschillende stijlen, van yin yoga tot iyengar yoga. Daarom is het makkelijk een stijl te kiezen die bij je past. Je kunt aanvoelen hoe ver je kunt gaan en welke poses geschikt zijn voor jouw conditie. Zo kun je goed afstemmen op wat er binnen jouw mogelijkheden ligt.
Yoga werkt op lichamelijk en op mentaal niveau tegen fibromyalgie
Het is echter niet alleen de fysieke inspanning waardoor je alsnog de beweging krijgt die je lichaam nodig heeft. Ook speelt yoga voor fibromyalgie patiënten op geestelijk vlak een belangrijke rol. De beheersing van de ademhaling is daarbij een grote speler. Tijdens veel yoga sessies ga je door middel van meditatie even helemaal terug naar de basis en weg van dagelijkse beslommeringen. Doordat je geest op een gegeven moment ontspanning vindt, zal je lichaam snel volgen. Yoga nidra kan een hele fijne yogastijl zijn omdat je je lichaam niet hoeft in te spannen terwijl je door middel van je geest diepe ontspanning aan je lichaam (en geest) aanbiedt. Dit kan een essentieel middel zijn om fibromyalgie tegen te gaan. Omdat je bij de aandoening constante spanning ervaart, is het noodzakelijk dit weg te nemen. Daarom kan yoga op meerdere vlakken de klachten verlichten. Bindweefsels in het lichaam kunnen worden gestimuleerd met yin yoga waarbij je wat langer in eenzelfde houding ligt of zit en de bloedcirculatie weer helemaal op gang komt wat een positief effect op de pijnlijke spier(punt)en kan hebben. Daarnaast is het resetten van de geest tijdens de meditatie ook minstens zo effectief. Spanning wordt mentaal weggevoerd en je komt weer helemaal tot rust. Ben je gediagnosticeerd met fibromyalgie? Dan kan yoga je op meerdere manieren van dienst zijn!