Vinyasa Yoga

 

Wat is Vinyasa Yoga?

Vinyasa Yoga is een dynamische yogastijl en onderdeel van Ashtanga Yoga. Het wordt ook wel Flow Yoga genoemd, in het westen kennen we deze stijl onder de naam Power Yoga.

Bij Ashtanga Yoga zijn de asana’s opeenvolgend waardoor het een dynamische vorm krijgt. De overgang die deze houdingen dynamisch maakt wordt een Vinyasa genoemd. Bij Vinyasa Yoga ligt de focus meer op de ademhaling dan bij Ashtanga Yoga.

Vinyasa Yoga heeft ook raakvlakken met Hatha Yoga. Zo wordt bijvoorbeeld de welbekende zonnegroet zowel bij Hatha Yoga als bij Vinyasa Yoga beoefend. Het verschil is dat het bij die eerste meer om de uitlijning van het lichaam gaat terwijl het bij Vinyasa Yoga gaat om de in- en uitademing die op elke beweging wordt uitgevoerd. Hierdoor ontstaat de vloeiende flow. Wat het voor veel mensen ook aantrekkelijk maakt, is dat er bij Vinyasa Yoga oefeningen veel afwisseling is. Dit kan weer helpen om je geest tot rust te brengen omdat je telkens gefocust bent op de verschillende oefeningen die je uitvoert.

Een belangrijk onderdeel binnen Ashtanga en Vinyasa Yoga is de Bandha. Bandha is een bekende term in de yogawereld die gebruikt wordt voor een samenspel van houdingen met ademhalingstechnieken waarvan het doel is om de gebundelde hoeveelheden prana (energie) vast te houden en vervolgens weer te gebruiken. Makkelijker gezegd: je houdt de plekken in het lichaam vast waar tijdens de ademhaling energie naartoe wordt gestuurd door middel van het aanspannen van de spieren.

 

Waar staat Vinyasa Yoga voor?

Vinyasa Yoga staat voor het samenbrengen van lichaam en geest waardoor je een sterke verbinding met je hoofd en lichaam ontwikkelt. Vanuit het Sanskriet is de meest gelijke vertaling voor Vinyasa: flow, stroom of ‘op een speciale manier plaatsen’.

De betekenis refereert naar de volgorde van de oefeningen die worden uitgevoerd binnen deze yogastijl. Zoals eerder genoemd bestaat Vinyasa niet uit een vaste volgorde van oefeningen maar is er enige ruimte om zelf invulling te geven aan de volgorde van de asana’s. Om die reden zal een Vinyasa Yoga les per leraar sterk variëren. Wel is het zo dat de flow van rustig beginnen en toewerken naar een opbouw van steeds intensievere poses altijd wordt gehanteerd binnen een practice. Daarna worden de oefeningen langzaamaan weer kalmer en eindig je net als bij andere yogavormen in de savasana.

Vinyasa Yoga is een goede beoefening om de ademhaling te coördineren. Dit door middel van ademhalingsoefeningen en meditaties. Je stelt jezelf in staat om bewust te worden van je eigen ademhalingsritme.

 

Wat zijn de voordelen van Vinyasa Yoga?

De voornaamste voordelen van Vinyasa Yoga zijn het opbouwen van kracht en flexibiliteit in het lichaam en het reguleren van de ademhaling. Het type houdingen binnen deze stijl zijn zo gericht op de ademhaling dat de longen flink worden versterkt.

Omdat deze yogastijl zo actief is, kan het niet anders dan dat je lichaam bij regelmatige beoefening flexibeler en sterker wordt. Je traint je spieren waardoor de spierkracht toeneemt. De uitwerking van een practice zorgt voor meer energie in het lichaam waardoor je lekker in je vel zit.

Door de intensiteit van Vinyasa Yoga wordt automatisch de bloedcirculatie op gang gebracht wat onder andere zorgt voor het vergroten van je energie. Daarnaast is de kans groot dat je tijdens een Vinyasa Yoga oefening gaat zweten waardoor de zweetklieren gestimuleerd worden om afvalstoffen af te voeren.

Alle voordelen op een rijtje:

  • Ademhaling reguleren;
  • kracht opbouwen;
  • verhogen van je energielevel;
  • afvoeren van afvalstoffen;
  • meer ontspanning ervaren;
  • vergroten van je lenigheid.

 

Wat is de geschiedenis van Vinyasa Yoga?

Vinyasa Yoga is voortgekomen uit Ashtanga Yoga en heeft niet een officiële oprichter. De indiase Krishnamacharya was de leraar van Pattabhi Jois die één van de belangrijke grondleggers is van Ashtanga Yoga.

Bekend hierover is dat Sri Krishnamacharya in zijn leer naar Vinyasa refereerde als belangrijke yogavorm die zorgt voor transformatie en veel aspecten bevat die belangrijk zijn binnen de yoga filosofie.

Sri Tirumalai Krishnamacharya besteedde niet alleen aandacht aan de yoga asana’s maar ook aan de momenten tussen de asana’s. Hij vond dat elke beweging tussen de poses ook benut kan worden om zo in een diepere concentratie te komen en het bewustzijn van je lichaam te vergroten. Door dit te hanteren ben je tijdens een Vinyasa practice continu bezig met het reguleren van je ademhaling en niet pas als je met een volgende oefening begint.

Ook Krishnamacharya had een leermeester: Sri Ramamohan Brahmachari. Voor een periode van naar verluidt ongeveer zeven jaar is Krishnamacharya in de leer geweest bij de Indiase goeroe. In deze periode bestudeerde hij verschillende traditionele geschriften over yoga waaronder het achtvoudige pad uit de yoga sutra’s van Patanjali en de Yoga Korunta, een oude tekst over yoga geschreven in het Sanskriet.

 

Voor wie is Vinyasa Yoga geschikt?

Vinyasa yoga is geschikt voor alle niveaus. Voor de beginnende yogi is het raadzaam om deze yogastijl onder de knie te krijgen door het volgen van een yogales voor beginners. Een ervaren yogi is uiteraard al bekend met de intensiteit van de practice en weet wat hij kan verwachten.

Voor mensen die aandacht willen besteden aan hun ademhaling is dit een geschikte yogavorm. Ook geschikt is deze stijl voor de yogi die zijn of haar innerlijke kracht wilt versterken.

Ondanks de actieve oefeningen heeft deze yogavorm ook een meditatieve kant die zeker aan te raden is voor mensen die hier meer balans in willen vinden.

Vinyasa Yoga voor:

  • Beginners;
  • ervaren yogi’s;
  • mensen die op zoek zijn naar een actieve lichaamsbeoefening;
  • als je graag nieuwe technieken blijft aanleren;
  • mensen die hun lichaam en geest willen trainen.

 

Asana’s

Veel poses die bij Ashtanga en Vinyasa Yoga worden uitgevoerd, zien we terug in de Sivananda Sequence. Het grote verschil is de uitvoering van de oefeningen: bij Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga poses gaat het om de dynamische flow en de manier waarop de ademhaling wordt ingezet. Vinyasa Yoga heeft niet alleen als doel om de geest tot rust te brengen zoals bij veel yogastijlen, hier gaat het ook om het vergroten van je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.

Zorg ervoor dat je ter voorbereiding een goede yogamat aanschaft waarop je niet kunt uitglijden.

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende asana’s:

  • Zonnegroet - Surya Namaskar

De zonnegroet bestaat uit een belangrijke sequence van verschillende yoga poses. Deze asana’s vormen de basis van de Vinyasa yogastijl. Je kunt de zonnegroet als één vloeiende lange beweging uitvoeren of meer statisch zodat de poses duidelijk op zichzelf staan.

  • Kat - koe houding - Marjaryasana - Bidalasana

Dit zijn twee asana’s die je apart van elkaar kunt uitvoeren of samen. Hier gaat het om de combinatie van de twee asana’s. Ze warmen de ruggengraat op waardoor de bloedcirculatie in de rug op gang komt en de rug wordt gestretcht.

Krijger 1 t/m 3 vormt een serie krachtige houdingen waarmee je onder andere balans en de beenspieren traint. Zeker als beginnende yogi is het slim om de asana’s op volgorde uit te voeren.

De stoelhouding is een staande houding waarbij je werkt aan kracht in de benen. Dit is een pose die veel inspanning en focus vraagt.

Bij de lage plankhouding gebruik je heel veel spieren in je lichaam. Hierdoor versterkt deze houding verschillende lichaamsdelen zoals de armen, schouders, buikspieren en het algehele lichaam.

De opwaartse hond opent het borstgebied en versoepelt de rug. Dit is een krachtige pose die de energiestroming stimuleert. Dit is een fijne pose om verschillende lichaamsdelen te versterken.

Bij elke yogales eindig je in savasana. Vooral bij een intensieve yogastijl als Vinyasa Yoga is het extra fijn om te eindigen met deze rustige en kalme asana waarbij je in jezelf kunt keren in de meditatiemodus.

Bij Vinyasa Yoga staan voornamelijk centraal: ademhaling, stroming, flow.

 

Aanbevolen productseries

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.