- Lorem ipsum
Kundalini yoga
Wat is Kundalini Yoga ?
Kundalini Yoga is een spirituele yogastijl. Bij Kundalini Yoga draait het om het activeren van je eigen bewustzijn. Wanneer je dit met succes uitvoert, creëer je een hogere staat van bewustzijn. Er komt energie vrij in het lichaam door het openen van de chakra’s.
Met name in het zenuwstelsel komt deze energie vrij. Er wordt gesproken over een ‘opgerolde slang’ die zich in de eerste chakra bevindt (de basis van de wervelkolom).
Kundalini Yoga vindt zijn herkomst binnen de tantra. De link tussen tantra en Kundalini Yoga is dat ze beiden de weg naar een hoog niveau van bewustzijn willen bereiken en voor een spirituele groei zorgen.
Geschiedenis
Kundalini Yoga is ontwikkeld door Yogi Bhajan, ook wel Harbhajan Singh. Yogi Bhajan werd geboren in 1929 en als klein jongetje hield hij zich al bezig met spiritualiteit en religie. Naast zijn school deed hij veel research naar grote namen in die tijd, dit mede door het feit dat hij op een meisjesschool zat.
Yogi Bhajan ging op achtjarige leeftijd in de leer bij meester Sant Hazara Singh die hem alle kneepjes van yoga leerde. Sant Hazara Singh was in die tijd een grote naam, hij was een yogi en beoefende ook Gatka (vergelijkbaar met Martial Arts). Yogi Bhajan was bij de eerste ontmoeting meteen onder de indruk van Sant Hazara Singh.
Hij vroeg zijn ouders of hij in de leer mocht bij Sant Hazara Singh. Zijn opa Bhai Fateh Singh deed een voorstel en deze werd goed ontvangen. Vanaf dat moment werd Yogi Bhajan jarenlang getraind tot hij op zijn 16e zichzelf yogameester mocht noemen.
Ondanks dat Kundalini Yoga al langer werd uitgevoerd, is het pas in het begin van de jaren ‘70 naar het grote publiek gebracht. Dit komt omdat ze de Kundalni Yoga voor lange tijd geheim wilden houden. In 1971 werd het instituut voor Kundalini research opgericht en werd het internationaal mogelijk om een opleiding of training voor Kundalini Yoga te volgen. Yogi Bhaja heeft met zijn kennis veel mensen mogen inspireren.
Kundalini yoga, voor wie?
Door de intensiteit van Kundalini Yoga is deze yogastijl geschikt voor de meer ervaren yogi. Omdat de energie die vrijkomt bij Kundalini Yoga als behoorlijk intens kan worden ervaren, is het belangrijk dat je de basis van yoga al goed beheerst. Raadpleeg dan ook altijd een professionele yogi/yogadocent.
Daarnaast is Kundalini Yoga erg geschikt voor mensen die op spiritueel niveau willen groeien en bewust met de energie en chakra’s in hun zelf aan de slag willen. Wanneer je Kundalini Yoga goed beheerst, zul je ook in je dagelijks leven de vruchten hier van plukken. Je bent goed in staat om zaken die jou niet langer dienen los te laten.
Online Kundalini Yoga lessen
Ben je nieuwsgierig geworden en zou je wel eens willen proberen wat Kundalini Yoga voor jouw betekent? Bij de Kundalini Yoga Club kun je gratis voor 14 dagen online sessies volgen.
Asanas
Binnen de Kundalini yoga zijn er vaststaande oefeningen die gericht zijn op onze chakra’s. Een les Kundalini Yoga bestaat uit verschillende oefeningen, korte meditaties en mantra’s.
Daarnaast is de ademhaling (prana) een belangrijk onderdeel van deze yogastijl. Alle bovengenoemde onderdelen worden bij Kundalini Yoga in een dynamisch ritme uitgevoerd. Een aantal bekende asanas van Kundalini yoga zijn:
Makkelijke pose – Sukhasana
De Sukhasana wordt ook wel de ‘makkelijke pose’ genoemd. Ondanks dat de naam makkelijk doet vermoeden, kan deze asana nog behoorlijk uitdagend zijn. Je zit bij deze asana in kleermakerszit (benen gekruist over elkaar, de rug en armen zijn ontspannen en je laat je handen op de knieën leunen. De moeilijkheid zit hem bij deze asana in het recht houden en ontspannen van de rug.
De voordelen van de ‘makkelijke asana’ zijn:
- Kalmeert de hersenen
- Rekking van de rug
- Rekking van de enkels en knieën
Perfecte pose – Siddhasana
Bij de Siddhasana zit je ook in een kleermakerszit en leunen de handen op de knieën met de handpalmen naar boven gericht, de vingers kunnen verschillende poses aannemen zoals bijvoorbeeld de duim en wijsvinger die elkaar aanraken waardoor er een cirkel ontstaat.
De voordelen van de ‘perfecte pose’ zijn:
- Rekking van de heupen, knieën en enkels
- Versterkt de buik en rugspieren
- Reguleert de productie van hormonen
Lotus – Padmasana
De Lotus is een zittende asana waarbij de benen gebogen over elkaar heen liggen.
De voordelen van de Lotus zijn:
- Kalmeert de hersenen
- Stimuleert en opent de heupen
- Stimuleert de wervels
- Rekking van de enkels en knieën
Om de heupen soepel te krijgen, vraagt dit wel enige oefening. Voor de beginnende yogi is dit niet de beste asana om mee te beginnen.
Held – Virasana
De Held is een zittende asana. Hierbij zit je op de knieën, de voeten vallen naar buiten toe langs de heupen. De wreef van de voeten is naar de vloer gericht.
De voordelen van de Held zijn:
- Rekking van de dijen, enkels en knieën
- Kan helpen bij een hoge bloeddruk
- Verbetert de spijsvertering