- Lorem ipsum
Hatha Yoga
Wat is Hatha yoga?
Hatha Yoga is een van de oudste yogastijlen waarbij de focus ligt op het in balans brengen van lichaam en geest. De ademhaling is een belangrijk thema. Het concentreren op het eigen lichaam. Ongeacht de yogastijl die beoefend wordt, is de essentie hetzelfde: binnen de yoga draait alles om zelfdiscipline. Het gaat voornamelijk om de interne organen waarmee het lichaam gezond wordt gehouden.
In tegenstelling tot veel andere yogavormen omvat Hatha Yoga alle belangrijke aspecten qua focus, namelijk ons fysieke (kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen), ons emotionele en spirituele gestel. Het is niet alleen een vorm van lichaamsbeweging, het is een ‘way of living’ om het beste uit jezelf te halen.
Waar staat Hatha Yoga voor?
Het woord ‘Hatha’ is afkomstig uit het Sanskriet en betekent: ‘Inspanning, kracht’ ook wel ‘krachtinspanning’. Over de letterlijke betekenis zwerven nogal wat verkeerde interpretaties rond op het internet. De benaming van het woord kracht is gebaseerd op de intensieve aard van de asana’s van deze yogastijl. Niet alleen fysiek is het woord kracht van toepassing maar ook op mentaal vlak, je creëert de kracht en discipline in je hoofd om transformatie mogelijk te maken.
Letterlijk wordt Hatha doorgaans vertaald als:
’Ha’ = zon
’tha’ = maan.
In deze vertaling refereert de zon naar de actieve vorm van de yogastijl. Dit is afgeleid van het concept van yin en yang, dit zijn tegenstellingen die elkaar juist nodig hebben om in balans te zijn. Yang is mannelijk en naar buiten toe gericht, extravert. De vertaling van maan refereert juist naar de rustige, innerlijke kant van deze yogavorm. De maan is yin, dus vrouwelijk en naar binnen toe gekeerd, introvert.
Wat zijn de voordelen van Hatha Yoga?
Het beoefenen van Hatha Yoga heeft veel voordelen. Als je de Hatha Yoga houdingen maar lang genoeg beoefent, zul je merken dat je meer in je kracht komt te staan. Lichaam en geest voelen meer als één, je voelt je in harmonie met jezelf en de wereld en de mensen om je heen. Daarnaast werk je aan het krijgen van een fysiek soepel lichaam.
Nog meer voordelen van het uitvoeren van Hatha Yoga poses:
- Leniger lichaam;
- versterkt de spieren;
- goede doorstroming van bloed;
- verlaagt de bloeddruk;
- versterkt de organen;
- verbetert concentratievermogen;
- versterkt je intuïtie;
- verhoogt je energielevel.
Wat is de geschiedenis van Hatha Yoga?
De geschiedenis van Hatha Yoga telt al zeker duizend jaar terug en vindt zijn herkomst in India. Wie specifiek de bedenker is, is niet helemaal duidelijk. Wat ze hebben kunnen vaststellen is dat de Indiase geleerde en filosoof genaamd Patanjali tussen 200 en 300 voor Christus over yoga schreef in zijn yoga sutra’s (yoga handboek). Dit stond geschreven in de Bhagavad Gita, een geschrift uit het Hindoeïsme. Hiermee is echter niet gezegd dat hij ook de bedenker zou zijn.
Het woord ‘yoga’ is afkomstig uit het Sanskriet en staat voor ‘verbinding’.
Yoga bestaat uit drie oorspronkelijke ouderwetse hoofdvormen:
- Bhakti Yoga
- Jnana Yoga
- Karma Yoga
Hieruit is de Raja Yoga ontstaan, ook wel bekend als het Koninklijke Yoga pad. Vanuit de Raja Yoga zijn de volgende stromingen ontstaan die in India van oudsher worden beoefend:
- Hatha Yoga
- Bhakti Yoga
- Jnana Yoga
- Karma Yoga
- Mantra Yoga
Hatha Yoga kwam naar het westen toen de Indiase monnik Swami Vivekananda een bezoek bracht aan een westers land. Hij heeft destijds de interesse gewekt van westerlingen en begon met het vertalen van yoga teksten in het Sanskriet naar het Engels.
Als we kijken naar alle yogastijlen die tegenwoordig beoefend worden, is Hatha een van de meest ouderwetse yogastijlen. Je zult ook merken dat verschillende asana’s uit deze yogavorm terug te vinden zijn in veel andere yogastijlen. Eigenlijk zijn heel veel moderne yogastijlen afgeleid of gebaseerd op deze traditionele yogavorm.
Oorspronkelijk werden Hatha Yoga houdingen voornamelijk beoefend door monniken. Zij beoefenden dit om het lichaam gezond te houden en ter ondersteuning bij het mediteren. Doordat je voor langere tijd in een houding zit, verdwijnen blokkades in het lichaam waardoor je langer in een zittende houding kunt blijven.
De traditionele Hatha Yoga houdingen zijn ontwikkeld voor de interne gezondheid om de organen te stimuleren. Op basis van de traditionele hoofdstromingen zijn er door de jaren heen wereldwijd inmiddels meer dan 30 yogavormen ontstaan.
Voor wie is Hatha yoga bedoeld??
Hatha Yoga is erg geschikt voor iedereen die het stukje bewustzijn en rust in zichzelf wilt vinden en meer flexibiliteit in zijn of haar lichaam wilt ontwikkelen. Binnen deze yogavorm is het erg belangrijk om naar het gevoel en het fysieke lichaam te luisteren. Hatha Yoga is een geschikte yogastijl voor zowel beginners als de meer ervaren yogi. Omdat deze stijl veel basis yoga poses bevat, is deze vorm een mooie kennismaking met yoga in het algemeen voor beginners.
Wat is het verschil tussen Hatha Yoga en Yin Yoga?
Het verschil tussen Hatha Yoga en Yin Yoga is dat Hatha Yoga een breder scala aan doelen omvat. Bij Yin Yoga blijf je voor langere tijd in een yoga pose en ligt de focus voornamelijk op ontspanning. Hatha Yoga poses daarentegen zijn krachtiger van aard door de intensiteit van de oefeningen. Ook niet onbelangrijk is het feit dat deze yogastijl een veel oudere vorm is dan Yin Yoga. De meeste yogastijlen zijn hierop gebaseerd.
Er zijn meer focuspunten zoals:
- Flexibiliteit en lenigheid van het lichaam;
- het samenkomen van lichaam en geest;
- ademhaling.
Asana’s
Een aantal van de klassieke Hatha Yoga poses:
Zonnegroet – Surya Namaskar
De Zonnegroet is een bekende Hatha Yoga houding die goed is ter voorbereiding op de verdere yoga bewegingen. De Zonnegroet zorgt voor het opwarmen van het lichaam en de ademhaling.
Hoofdstand – Sirsasana
Al zou je dit misschien niet denken, de hoofdstand is één van de meest voordelige asana’s voor je gezondheid. Deze beweging vraagt kracht, balans en veel concentratie. Als je de techniek eenmaal beheerst, werkt deze houding erg ontspannen.
Schouderstand - Salamba Sarvangasana
De Schouderstand heeft effect op het hele lichaam, voornamelijk stimuleert deze de schildklier.
Ploeghouding - Halasana
De ploeg is een goede beweging voor het stretchen van de onderrug en de hamstrings. Belangrijk is wel om de onderrug te ondersteunen met de handen als je hier nog niet zo ervaren mee bent.
Vishouding
De vis is erg goed voor de opening van de borstkas. Een goede beweging om te letten op je ademhaling. Ook wordt hierbij de nek lekker gestrekt.
Zittende tang - Paschimottanasana
De zittende tang stimuleert alle organen in de buik, vooral de lever en de milt. Ook wordt de bloedsomloop in de ruggengraat gestimuleerd. Bij deze beweging is het belangrijk om goed in en uit te ademen.
Cobra - Bhujangasana
De cobra is een hele goede asana voor het versterken van de rugspieren. Tijdens het uitoefenen van de Cobra worden ook de organen en de spijsvertering gestimuleerd.
Sprinkhaan- Salabhasana
Bij de sprinkhaan is het belangrijk om goed te focussen op de ademhaling. De truc is om de ademhaling niet vast te houden maar juist rustig door te ademen. De sprinkhaan versterkt de onderrug, billen en de dijbenen door de opwaartse beweging. Ook voor de soepelheid van de nek is deze beweging goed.
Booghouding - Dhanurasana
De booghouding is erg goed voor de kracht van de rug. Hierbij worden de armen en benen versterkt. De booghouding kan intensief zijn als je rug wat zwakker is.
Zittende twist - Ardha Matsyendrasana
Met deze oefening train je vooral je rug waarbij de wervels ten opzichte van elkaar als een spiraal worden gedraaid. De asana is ideaal voor iedereen met een stijve schouders, nek of heupen.
Kraanvogel - Bakasana
De kraanvogel zorgt voor mentale balans en verhoogt je concentratie die ook nodig is voor het beoefenen van de beweging. Tegelijkertijd ontwikkel je door deze beweging kracht in de polsen en armen.
Staande tang - Uttanasana
De staande vooroverbuiging zorgt voor een frisse geest omdat de hersenen meer bloedtoevoer krijgen. Je strekt je hamstrings en onderrug. De ruggenmergzenuwen vitaliseren en de hartslag kalmeert.
Driehoek - Trikonasana
De zijwaartse driehoeksbeweging verbetert de soepelheid van de ruggengraat, heupen en benen. De driehoek lijkt misschien niet moeilijk maar het gaat vooral om de kracht die je verwerkt in de beweging.
Bovenstaande reeks staat ook wel bekend als de Sivananda Sequence. Dit zijn voornamelijk basis bewegingen die als een geheel achter elkaar uitgeoefend kunnen worden. De volgorde van de sequence is zo opgebouwd dat het lichaam goed kan opwarmen en in balans raakt. Je kunt de asana’s natuurlijk ook los van elkaar uitvoeren, het is dan goed om de houding voor een bepaalde tijd aan te houden voor het beste effect.
Ook kenmerkend voor deze yogavorm is dat de houdingen een duidelijk begin en eindpunt hebben.
Centraal staan de volgende punten: kracht, flexibiliteit, ademhaling en ontspanning.