Wanneer mediteren?

 

Wanneer kan ik het beste mediteren?

Wanneer je op de dag een meditatie uitvoert, is afhankelijk van het soort meditatie dat je wilt doen. Voor meer energie is een ochtendmeditatie geschikt. Om gemakkelijker in slaap te komen, kun je een slaapmeditatie ’s avonds inzetten. Wel is het belangrijk dat je geregeld en het liefst in een vast patroon mediteert. Daarom is dagelijks mediteren raadzaam.

 

Maak van mediteren een vast ritueel

Uit talloze onderzoeken is gebleken dat mediteren voor veel mensen een positieve invloed op hun leven heeft. Meer energie, meer concentratievermogen, meer creativiteit, beter omgaan met emoties en een betere nachtrust. Het is slechts een greep uit de vele positieve lichamelijke en mentale invloeden die mediteren op de mens kunnen hebben.

Er is geen mens dat zonder rust en regelmaat kan. In hoeverre je daarvoor kiest en hoe omgevingsfactoren dat beïnvloeden is een keuze. Hoe vaak passeer je de grenzen van wat goed voor je is om iemand van dienst te zijn? Het is verstandig om daar eerst eens bewust van te worden. Alleen dan kun je aan rust en regelmaat gaan werken. Ook mediteren kun je niet los hiervan zien en het werkt beide kanten uit. Enerzijds kun je meditatie inzetten om aan je rust en regelmaat te werken. Anderzijds moet je gedisciplineerd zijn om een van mediteren een ritueel te maken. Om daar tijd voor in te ruimen waarbij je er aandachtig bij kunt zijn. Er zijn mensen die kiezen voor een weekend meditatie om de impulsen van de hele week te kunnen verwerken en om zo de ultieme rust en ontspanning in het weekend te vinden. Dat is echter voor iedereen verschillend. Dagelijks mediteren geeft meer voldoening voor veel mensen.

 

Waarom dagelijks mediteren?

Eigenlijk hebben we al dagelijks met zodanig veel impulsen te maken dat we daar gerust verwerkingstijd voor mogen inruimen. Daarom werkt dagelijkse meditatie voor veel mensen. Het is een moment waarin je uit je gedachtestroom stapt. Het moment dat je de pauzeknop indrukt en van een afstand naar jezelf kunt kijken. Met dagelijkse meditatie kun je op zoek naar een bepaald doel. Waar de een dagelijks mediteert om de dag energiek te beginnen, kan de ander het aangrijpen om te dealen met bijvoorbeeld een lastige situatie op werk. Ook daar werkt meditatie immers op door: je kunt beter relativeren waardoor moeilijke situaties minder uitdagend voor je worden. Wie weet zit je in een periode dat je veel stress ervaart en hier beter mee om wilt leren gaan. Ook daar kan een dagelijkse meditatie je een oplossing in bieden. Waar ben jij naar op zoek?

 

Volle maan meditatie

Meer en meer komen wetenschappers te weten over zwaartekracht, de bron en hoe het precies werkt. Onmiskenbaar is het dan ook dat de Maan een enorme invloed heeft met deze kracht op de Aarde. Hele oceanen worden beïnvloed door de beweging van de Maan ten opzichte van de Aarde. Het is dan niet verwonderlijk dat deze kracht ook invloed heeft op kleinere schaal, namelijk op het menselijk lichaam. Net als bij een oceaan bestaat je lichaam voor een groot deel uit water. Pak jij de kracht van de Maan mee, dan kun je hiermee je voordeel doen en kun je jouw eigen energie versterken. Het is van belang dat je tijdens een volle maan meditatie je aandacht richt op de positieve zaken in het leven. Dat je ‘positieve intenties’ zet. Laat je je meevoeren door de kracht van de Maan in combinatie met jouw positieve gedachten, dan kun je dat vertalen naar het dagelijks leven en hier kracht in leggen. Omdat de Maan zijn maandelijkse cyclus doorloopt, kun je op het juiste moment in de maand een volle maan meditatie inplannen.

 

Ochtendmeditatie

Een ander soort meditatie dat gericht is op het krijgen van meer energie, is ochtendmeditatie. Het fijne van deze soort is dat je het als een dagelijkse meditatie kan inzetten en dat zelfs al vanuit bed kunt doen! Ook hierbij is het belangrijk dat je ‘positieve intenties’ zet, maar misschien op kleinere schaal: je gaat bijvoorbeeld visualiseren wat je die dag allemaal goed doen. Daarbij is het nog belangrijker dat je voor je neemt hoe jij invloed daarop gaat uitoefenen. Wat ga jij allemaal doen om datgene te bereiken wat je graag wilt? Het is inmiddels ruimschoots bewezen dat veel mensen baat hebben bij een dergelijke visualisatie meditatie. Neem bijvoorbeeld sporters, zij maken dankbaar gebruik van het fenomeen door van tevoren te visualiseren hoe zij een wedstrijd willen beïnvloeden en welke bewegingen ze daarbij kunnen maken. Het geeft je energie en je concentratievermogen neemt ervan toe door een dagelijkse ochtendmeditatie in te voeren voor jezelf.

 

Slaapmeditatie

Andersom kan het zijn dat je rust en ontspanning zoekt na een dag vol met indrukken. Veel mensen vinden het lastig om ’s avonds in slaap te komen. En dat is ook niet vreemd: onze hersenen zijn nog volop aan het verwerken wat zich allemaal heeft aangediend op een dag. Een serie op de tablet kijken in bed verergert dat alleen maar want zo blijft het brein beelden en geluiden verwerken. Daarom is het verstandig aan slaapmeditatie te beginnen als je veel moeite hebt met inslapen en je ‘s ochtends vermoeid voelt. Niet alleen zorgt een slaapmeditatie voor een geleidelijke overgang van de meditatie naar je slaap. Ook de kwaliteit van het slapen zelf wordt bevorderd. Het behoeft geen uitleg: hoe beter en geregelder je slaapcyclus is, hoe hoger de prestaties zijn die je gedurende de dag kunt leveren. Een slaapmeditatie hoeft overigens niet lang te duren. Online zijn er genoeg geleide meditaties van slechts 5 minuten te vinden die je als een soort dagelijks meditatieritueel kunt inzetten. Laagdrempelig en effectief!

 

Weekend meditatie

Het weekend is voor veel mensen een periode van twee dagen die gebruikt wordt om even helemaal los te komen van werk. Waar slapen voor velen een uitdaging is, is het voor vele anderen een uitdaging om tijdens deze twee dagen daadwerkelijk te ontspannen. Een hoofd dat nog bij werk hangt, dat zich afvraagt welke taken er allemaal op maandagochtend liggen te wachten. Herkenbaar? Probeer dan eens weekendmeditatie. Het helpt je om diepe rust en ontspanning te vinden. Om daadwerkelijk afstand te nemen van de gedachten die door je hoofd spoken. Het kan laagdrempelig, maar ook worden er ‘bezinningstochten’ georganiseerd waarbij je een weekend lang helemaal eruit gaat en met een groepje mensen bijvoorbeeld in stilte gaat lopen in een mooi, inspirerend gebied. Het belangrijkste is dat je zelf ontdekt wat voor jou het beste werkt en waar jij het prettigst van ontspant. Een dagelijkse meditatie is raadzaam en eens in de zoveel tijd kun je daar nog andere meditatierituelen aan toevoegen.

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.