- Lorem ipsum
Zelfvertrouwen
Weinig zelfvertrouwen hebben is vaak gestoeld op het hebben van negatieve gedachten over jezelf. Dat kan allerlei oorzaken en redenen hebben. Met behulp van meditatie is het mogelijk om dit gedachtepatroon om te buigen en daardoor weer vertrouwen in jezelf te krijgen.
Het begrip ‘zelfvertrouwen’
Je weet goed wat het inhoudt en hoe het voelt om het wel of niet te hebben, maar het is niet tastbaar wat het soms lastig maakt om het te begrijpen: zelfvertrouwen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, voel je dat aan. Dat komt met name naar boven in de interactie met andere mensen waarin je jezelf zwak voelt overkomen. Je hebt het idee dat je snel ondergesneeuwd raakt waardoor je jezelf kleiner maakt dan je daadwerkelijk kunt zijn. Andersom kun je juist voelen dat je het hebt doordat je de overtuiging hebt dat je iets kunt. Er bestaat zoiets als impliciet en expliciet zelfvertrouwen. Het impliciete heeft betrekking op jezelf. Dus je krijgt feedback uit je omgeving op jezelf en gaat dan ook gedachten over jezelf creëren. Ook als je jezelf gaat meten met andere mensen dan doet dat iets met je impliciete zelfvertrouwen. Het expliciete zelfvertrouwen is hoe jij jezelf presenteert naar de buitenwereld toe. Dat hoeft niet eens verbaal te zijn! Als je goed oplet, kun je al veel uit iemands houding en uitstraling halen dat iets zegt over het zelfvertrouwen van diegene. Heb jij het gevoel weinig zelfvertrouwen te hebben en pikt je omgeving dat op? Dan kun je met behulp van meditatie aan je zelfvertrouwen werken!
Waarom heb ik weinig zelfvertrouwen?
Het is helaas een wetmatigheid: zelfvertrouwen is moeilijk om op te bouwen en in stand te houden en makkelijk om af te breken. Daarom is er geen eenduidig antwoord op de vraag waarom jij weinig zelfvertrouwen hebt. Dat kan namelijk op ontzettend veel momenten zo gegroeid zijn. Hoe je ouders vroeger met je omgingen, hoe je interactie met andere kinderen op school was, hoe je collega’s zich nu tegen je opstellen, de invloed van sociale media. Van alle kanten krijg je op allerlei manieren feedback. De vraag is wat je er zelf mee doet. Start je vanuit een patroon van weinig zelfvertrouwen, dan is het gemakkelijker negatieve gedachten over jezelf te ontwikkelen. De spiraal naar beneden is in gang gezet, en daar moet je vanaf! Daarom zijn er meditatieoefeningen die helpen om je zelfvertrouwen weer op te bouwen, ofwel om de negatieve spiraal te doorbreken. Niet alleen fysiek maar ook online zijn veel geleide meditaties te vinden waarmee je aan je zelfvertrouwen kunt werken.
Waarom is een geleide meditatie fijn om aan mijn zelfvertrouwen te werken?
Bij een geleide meditatie ga je onder begeleiding van de stem van een docent of verteller werken aan je zelfvertrouwen. Dat hoeft niet in de nabijheid van een fysieke docent want online staan genoeg geleide meditaties die geënt zijn op het opbouwen van zelfvertrouwen. Het fijne aan dergelijke geleide meditaties, is dat ze inwerken op positieve affirmaties. Deze geleide meditaties worden dan ook bijvoorbeeld in de vorm van een slaapmeditatie gebracht. Daarmee wordt het makkelijker om bestaande negatieve spiralen (of ingesleten gedachtepatronen in je denken, voelen en doen) te doorbreken. Op die manier gaan je hersenen nieuwe neurale paden aanleggen waardoor je daadwerkelijk een verandering kunt bewerkstelligen. Zo kun je zelfs aan een gecompliceerde zaak als zelfvertrouwen werken door middel van meditatie. Je zal merken dat je zelfbeeld in eerste instantie positiever wordt. Herhaal je dit soort meditaties geregeld, en/of doe je dit in een vast patroon, dan kan dat je enorm helpen om je zelfvertrouwen diep van binnen een boost en vaste basis te geven.
Welke meditatie kan nog meer helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen?
Een ander voordeel van geleide meditaties om je zelfvertrouwen op te bouwen, is dat ze enorm helpen om een goede focus te houden. Als je jouw ogen sluit, dan neemt de stem je volledig mee op een pad waar je niet snel van afwijkt. Ben je daarom net nieuw in de wereld van meditatie, dan is een geleide meditatie een geweldige manier om op een laagdrempelige manier snel succes te boeken. Weet je inmiddels de fijne kneepjes van het meditatievak, dan kun je ook andere meditatievormen inzetten met als doel je zelfvertrouwen op te krikken. Een voorbeeld daarvan is visualiseren in een stille ruimte. Je gaat bij voorkeur in kleermakerszit in een actieve houding op de grond zitten. Je sluit je ogen, legt het ankerpunt op je ademhaling en legt je hand op je hart. Vervolgens kun je bepaalde zinnen als een soort mantra’s opzeggen. Bijvoorbeeld:
- Ik doe ertoe.
- Ik ben belangrijk.
- Ik houd van mezelf.
Tijdens het uitspreken van deze zinnen kun je visualisatie meditatie toepassen waarbij je jezelf voorstelt hoe je bijvoorbeeld een gouden licht uitstraalt of hoe jij een belangrijk wiel in een netwerk van radartjes kunt zijn. Het is jouw fantasie en je mag er gerust op los fantaseren om positieve annotaties te maken.