Loslaten

 

Leren loslaten met meditatie

Loslaten betekent dat je iets ‘laat zijn’. Dat kan echter ontzettend moeilijk zijn als iets zich diep in je geest heeft genesteld. Door te mediteren, kun je de geest oefenen om bepaalde prikkels van een afstand waar te nemen, maar wel te laten zijn. Je kunt het brein trainen om zaken die je emotioneel bezighouden, los te laten.

 

Wat is ‘loslaten’ eigenlijk?

Soms wordt ‘loslaten’ verward met ergens niet meer aan denken of negeren en daardoor weer het leven op kunnen pakken. Zo werkt het helaas niet, want in de diepste lagen van je brein kunnen bepaalde zaken blijven hangen die op enig moment toch weer naar de oppervlakte komen drijven. Gevoelens verdwijnen nooit zomaar. Loslaten betekent niet dat iets je niet meer raakt, het betekent dat je juist erom geeft. Het betekent ook niet dat je iets ontkent, maar het juist accepteert. En vaak betekent het ‘accepteren’ dat je toegeeft dat het ‘resultaat’ niet in jouw eigen handen ligt. Je kunt niet over alles controle uitoefenen.

 

Alledaagse voorbeelden

Wees niet bang, iets moeilijk kunnen loslaten is voor de meeste mensen eerder regel dan uitzondering. Dat komt doordat we graag willen geloven in de maakbaarheid van het leven. Sommige zaken liggen echter buiten onze cirkel van invloed. Loslaten komt dan ook in allerlei hoedanigheden. Denk aan het loslaten van een (overleden) geliefde, problemen op het werk, negatieve gedachten, te hoge verwachtingen, enzovoorts. Soms zijn bepaalde zaken moeilijk om los te laten omdat ze blijven terugkomen in je gedachtepatroon. Het blijft door je gedachten spoken, en dan niet op een positieve wijze maar het houdt je bezig. Je piekert erover, het consumeert je, het maakt je verdrietig en het beheerst je dagelijkse leven. Niet kunnen loslaten, betekent in wezen lijden, want je ervaart dat je eigen werkelijkheid afwijkt van de echte werkelijkheid. Wanneer je bereid bent de waarheid onder ogen te zien, dan kan het echte loslaten gaan beginnen en daar kan mediteren je effectief in helpen. Met meditatie richt je de focus naar binnen toe, op jezelf. In het hier en nu zijn, je lichaam aanvoelen en stress verlichten. Uiteindelijk kan loslaten zelfs leiden tot zelfheling. Met meditatie kun je met liefde gaan loslaten. Het klinkt misschien gek, maar voor loslaten is liefde nodig. Een belangrijk aspect van de reis. Door meditatie oefeningen kun je het proces van loslaten een stuk makkelijker maken.

 

Bij jezelf beginnen met loslaten

Loslaten kan veel pijn doen, denk bijvoorbeeld aan het afscheid nemen van een geliefde waar je niet meer verder mee wilt. Loslaten levert op korte termijn verdriet op, maar bedenk dat het op langere termijn goeds brengt. Daar moet je op vertrouwen, en dat vergt wat moed. In combinatie met meditatie is het goed om eerst aan jezelf te werken en om het loslaten vanuit (zelf)liefde te doen. Weet dat ook in dit proces (onbewuste) hindernissen gaan opdoemen in de vorm van bijvoorbeeld angst. Angst mag er gewoon zijn, dat is niet fout en het getuigt ook niet van een mislukte missie. Het is juist je weg naar iets kunnen loslaten. Neem de tijd, houd moed en vertrouw erop dat de stroom van het leven je weer meeneemt. Zoals in de volksmond ook wel gezegd wordt: het leven gaat door. Dat betekent dat als je jouw hart openstelt, de kans groot is dat je een andere partner vindt die veel beter bij je past. Of dat de situaties op je werk ook maar relatief zijn en altijd wel opgelost worden. Of dat als je je verwachtingen bijstelt, het alleen maar mee kan vallen. Eigenlijk is een positieve instelling, op jezelf vertrouwen en dankbaar zijn voor wat je hebt al een grote stap. Het voelt in het begin pijnlijk, maar met behulp van meditatie kun je juist verdriet loslaten. Meditatie oefeningen kunnen dat proces van loslaten extra kracht bijzetten.

 

Welke soort meditatie kan helpen in het proces van loslaten?

Zoals beschreven, is het belangrijk je op het hier en nu te richten. Immers, (gedachten uit) het verleden kun je niet meer veranderen, en gedachten aan de toekomst kunnen alleen maar angst opwekken. Het idee van in het hier en nu leven, staat bij mindfulness meditatie centraal. Het focuspunt ligt op alles wat je op het moment van mediteren met je zintuigen opvangt. Dat gaat niet alleen om fysieke aspecten als licht in je ogen, geluid in je oren of het gevoel van je billen die de grond raken. Ook zijn het emoties en gevoelens die je op het meditatie moment ervaart. Of deze nou vervelend zijn of niet, dat is niet relevant bij mindfulness, want je aanvaart alles zoals het op je afkomt. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je tijdens meditatie begint met verdriet los te laten, wat behoorlijk veel kan losmaken. Wees daarop voorbereid en oordeel niet: alle soorten gedachten en gevoelens aanschouw je van een afstandje en je beschouwt ze als entiteiten die komen maar ook weer gaan. Daarmee train je jezelf om afstand te kunnen nemen van je gedachten en gevoelens. En aanschouw, het proces van loslaten is begonnen!

Een andere vorm van mindful mediteren is loopmeditatie. Zie het als een klein avontuur waarbij je niet alleen wandelt, maar ook alles in je opneemt wat je waarneemt met je zintuigen en wat je voelt. Je focuspunt ligt volledig op je omgeving en wat dat van binnen losmaakt, ofwel, je bent ook in het hier en nu als je mindful wandelt. Het leert je te zien wat echt is en deze soort meditatie kan je helpen pijn en verdriet los te laten en uit benauwende gedachtepatronen te komen. Ook de crux hiervan ligt weer in de combinatie maken tussen zelfcompassie, dankbaar zijn, een positieve instelling hebben (vooruit kijken naar wat er allemaal binnen je mogelijkheden ligt) en het mediteren zelf. Je merkt dat alle genoemde zaken met elkaar samenhangen en elkaar versterken. Zo leer jij los te laten en kun je bevrijd raken zodat je de beste versie van jezelf wordt.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.