Visualisatie meditatie

 

Wat is visualisatie meditatie?

Visualisatie meditatie is een wijze van mediteren waarbij je prettige beelden of gewenste situaties in gedachten neemt als ankerpunt voor je meditatiesessie. Met de kracht van verbeelding kun je jezelf zo even wanen in een alternatieve werkelijkheid waar je in het echte leven allicht naartoe wilt werken.

Er bestaan allerlei soorten meditaties. Allen zijn bedoeld om een rustmoment in te lassen in ons drukke bestaan. Door middel van meditatie oefen je de geest om afstand te kunnen nemen van de constante gedachtestroom waar je het grootste gedeelte van de dag mee te maken krijgt. De gedachten mogen er zijn, maar je oefent er tijdens een meditatiesessie op om er niet in te worden meegenomen. Door middel van meditatie ervaar je ultieme stilte en rust zodat je geest de tijd krijgt om alle indrukken en impulsen te verwerken. Visualisatie meditatie is een vorm waarbij je de tijd krijgt om uit te zoomen, om je gedachten een richting te geven. Je eerste focuspunt is je ademhaling, daarna ga je het ankerpunt leggen in gedachten die je vertaalt naar een beeld. Hier ga je de aandacht op vestigen.

 

Wat is de kern van visualisatie meditatie?

Veel mindfulness meditaties zijn erop gericht dat je in het hier en nu bent. Een visualisatie meditatie daarentegen is gericht op de verbeelding. Je gaat je juist focussen op beelden die je voor je haalt. Je zou het dan ook alleen ‘visualiseren’ kunnen noemen. Maak je er echter een vorm van mediteren van, dan kun je met visualisatie meditatie ook innerlijke rust, verdieping van het lichaamsbewustzijn (ofwel de connectie hervinden tussen lichaam en geest) en kalmering van de geest bewerkstelligen. Bij visualisatie meditatie hangt er dus nog een doel aan, namelijk zodanig de verbeelding of aandacht ergens op richten dat het positieve gevoel daarnaartoe groeit. Beeld je je bijvoorbeeld in dat je op een fijne werkplek bent met leuke collega’s, dan kun je daar in de realiteit naartoe werken. De kern is dat jij de touwtjes in handen hebt en jezelf in een positieve richting kunt sturen. Door middel van visualiseren en focussen kun je positieve doelstellingen in het leven (sneller) bereiken.

 

Het doel van visualiserend mediteren

Visualiseren kun je vergelijken met dagdromen. Iets dat veel mensen als kind deden en sommige volwassenen nog veelvuldig doen. Je zou denken dat visualiseren alleen voor het moment zelf prettig kan zijn. Daar blijft het echter niet bij want het heeft uiteindelijk een diepere functie. Niet alleen fop je jezelf mentaal door een situatie in te denken of jezelf als een persoon in te beelden die je zou willen zijn. Je traint het brein zodat er connecties ontstaan in je hoofd waardoor je ervan overtuigd raakt dat je niet alleen meer visualiseert maar ook echt ernaar handelt. Het is dus daadwerkelijk mogelijk om in de realiteit iets te bereiken als het brein er maar genoeg op focust. Een positieve instelling waar je jezelf in traint kan zo een invloed hebben op wat er in je leven gebeurt. Een self-fulfulling prophecy die je in de hand hebt. Je maakt gebruik van het onbewuste waarmee je het bewuste stuurt.

 

Wat gebeurt er bij een visualisatie meditatiesessie?

Visualiserend mediteren is niet simpelweg een situatie indenken. Het is op een andere manier contact maken met hetgeen er onderliggend is, het onbewuste. Neem bijvoorbeeld een situatie waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld een verandering in je werkzaamheden georganiseerd door je leidinggevende waar je huiverig voor bent. Ga je beelden vanuit je onbewuste naar boven halen, dan kan het zijn dat je erachter komt waar je beren op de weg vandaan komen. Wat houdt je tegen? Wat voel je, wat denk je en welke emoties komen er bij je naar boven als je aan de situatie denkt? Als je de antwoorden op die vragen naar boven weet te halen, dan zou je het om kunnen buigen naar een positieve instelling waarmee je vervolgens de ‘nieuwe situatie’ op je werk kunt benaderen. Tijdens een visualisatie meditatiesessie vind je niet alleen ontspanning van het brein. Je legt nieuwe neurale paden aan in het brein die je vanuit het onbewuste naar boven haalt. Zo wordt het zelfs mogelijk om onderliggende overtuigingen die je weerhouden omver te werpen!

 

De start

Het fijne aan visualisatie meditatie is dat het gemakkelijk zelf uit te voeren is. Waar veel mensen echter tegenaan lopen, is focus. Dat is een kernelement van het succesvol geconcentreerd kunnen visualiseren. Daarom is het belangrijk voorafgaand aan een sessie om de juiste omstandigheden voor jezelf te creëren. Denk na over de ruimte waar je je in bevindt. Je kunt het beste visualiseren als je in een rustige ruimte bent met weinig afleidende geluiden of impulsen van lichtbronnen. Dat betekent overigens niet dat je altijd binnen in een stille ruimte een visualisatie meditatie hoeft uit te voeren. Ook als je een fijne plek buiten kent waar je veel rust hebt, dan kun je hier je sessie houden. Denk ook aan een prettige geur of een aangename temperatuur. Kleding die lekker zit, een comfortabele ondergrond. Het zijn kleine facetten die een groot verschil kunnen maken.

 

Houding

Soms kan visualisatie meditatie ingezet worden in een vorm van slaapmeditatie. Visualiseren helpt mensen om dan beter in te kunnen slapen en om de slaapkwaliteit te verbeteren. Deze vorm begin je uiteraard in een liggende savasana. Voer je een visualisatie meditatie gedurende de dag uit of om naar het onbewuste te gaan, dan is een actieve houding ook bevorderend. Daarom kun je het beste in een lotushouding of in kleermakerszit plaatsnemen.

 

Geleide visualisatie

Als je net begint aan meditatie waarin visualisatie centraal staat, dan kan het zelfs onder de ideale omstandigheden moeilijk zijn om focus te vinden. Daarom is een geleide visualisatie allicht een goede eerste stap. Een geleide visualisatie kan fysiek plaatsvinden met een docent die je door middel van de stem bepaalde wegen inleidt om zo de focus optimaal te houden. Het kan echter ook door middel van een geluidsbestand dat je opzet. Deze worden vaak ingeleid door muziek en vervolgens een aangename stem die je meeneemt naar bepaalde rustgevende imaginaire plekken waar jij er lustig op los kunt visualiseren.

 

Welke stappen doorloop je tijdens een visualisatie meditatie?

Heb je de ideale omstandigheden voor jezelf gecreëerd zodat je kunt beginnen? Dan zijn er een aantal basisstappen die je doorloopt om zo een succesvolle visualisatie meditatiesessie neer te zetten:

  1. Ontspan en haal diep adem
    Voel de luchtstroom door je neus naar binnen glijden en via je mond het lichaam weer verlaten. Probeer je hele lichaam te ontspannen, desnoods door elk stukje even langs te gaan om aan te voelen of je helemaal rustig bent.

  2. Verplaats het focuspunt van je adem naar het visualiseren
    Stel je een situatie voor waar je graag naartoe wilt. Wat neem je allemaal waar om je heen? Jij bepaalt wat je visualiseert dus je mag de fantasie helemaal inrichten zoals jij het prettig vindt. Neem vooral mee dat er geen grenzen zijn, alles kan en mag. Geef nu wat meer diepte aan de situatie door wellicht een andere persoon erin te verwerken. Ga je een gesprek aan, wat wordt er dan gezegd? Wat zou jij willen dat er wordt gezegd? Hoe voel je je daarbij? Welke emoties voel je opspelen? Dit is uiteraard een specifiek voorbeeld. Het kan natuurlijk ook dat je alleen maar wilt visualiseren hoe je ontspannen op een strand ligt, of hoe je de persoon kan zijn die je wilt worden. De mogelijkheden zijn eindeloos tijdens een meditatiesessie waarbij je visualiseert.

  3. Keer rustig terug
    Heb je een mooie afronding aan je visualisatie meditatiesessie gegeven, dan keer je rustig terug naar het hier en nu. Doe een soort ‘nazit’ waarbij je even ontspannen blijft zitten en terugdenkt aan je visualisatie. Nu mogen de gedachten van het hier en nu het weer langzaam overnemen. Je staat op en vervolgt je dag.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.