Slaap meditatie

 

Wat is slaap meditatie?

Slaap meditatie is een manier van mediteren waarbij je op zoek gaat naar de rust en ontspanning om in slaap te kunnen vallen. Ook kan slaap meditatie de kwaliteit van het slapen bevorderen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om in een goed slaapritme te komen en om in een diepe slaap te geraken.

 

Het belang van slapen

Gemiddeld genomen is een nachtrust van 7 tot 8 uur nodig om als volwassen persoon gezond te blijven. Niet alleen is het belangrijk deze uren te maken. Ook wanneer je deze uren slaapt en de kwaliteit ervan zijn bepalend voor het positieve effect ervan. Niet iedereen zal het met deze bewering eens zijn maar we kunnen er niet omheen: ons bioritme volgt het opgaan en ondergaan van de zon. Dat betekent dat het optimale slaapritme loopt van 22 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens. Nu zal het gros van de mensen niet precies tussen deze uren in bed liggen, laat staan kunnen slapen. Een kleine verschuiving in de uren is dan ook niet erg. Maar wat als het slapen matig is of zelfs helemaal niet lukt?

 

Waarom mediteren voor het slapen gaan?

Met een drukke dag achter de rug waarbij het hoofd nog overuren maakt, is het soms moeilijk om de slaap te vatten. En als je eenmaal slaapt, kun je onrustig worden waardoor je alsnog licht slaapt of tussendoor wakker wordt. Daarom zou slaap meditatie je verder kunnen helpen. Met behulp van mediteren voor het slapen gaan, kun je niet alleen beter de slaap vatten. Ook zal het de kwaliteit van het slapen zelf bevorderen. Mediteren voordat je gaat slapen, kan je helpen dieper in slaap te komen en het ideale natuurlijke bioritme te vinden waardoor je je gezonder en energieker gedurende de dag voelt. Een ontspannen geest is de sleutel naar een betere nachtrust.

 

Onderzoek eerst externe factoren

Waar raak jij ontspannen van? Dat is de eerste vraag die belangrijk is om jezelf te stellen alvorens je gaat mediteren. Of je nu kort mediteert voordat je gaat slapen, of een langere geleide meditatie inzet, omgevingsfactoren zijn altijd belangrijk om zowel de kwaliteit van de meditatiesessie als de slaap zelf te bevorderen. Dat kan beginnen bij het hebben van rustige, lichte kleuren op de muur in je slaapkamer. Lichte kleuren geven ruimte en ontspanning en kunnen al een hele andere invloed hebben op hoe jij je in de slaapkamer voelt. Ook temperatuur, geuren en geluiden zijn minstens zo belangrijk. Daarom is het zaak eerst daar eens onderzoek naar te doen alvorens je gaat mediteren voor het slapen. Heb je de externe factoren op orde, dan ben je vaak al een heel eind.

 

Hoe ziet mediteren voor het slapen gaan eruit?

Ook dat is helemaal afhankelijk van wat jij prettig vindt. Voor sommigen is een korte slaapmeditatie al voldoende om vredig in slaap te kunnen vallen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen werken als je gespannen bent maar nog ver van stress af zit. Een klein beetje hulp in de vorm van kort mediteren voor het slapen gaan kan dan al afdoende zijn. Een korte slaapmeditatie kun je in kleermakerszit naast je bed doen. Zodra je helemaal ontspannen bent, sta je op en ga je in bed liggen.

Voor anderen is er soms meer nodig om spanning kwijt te raken voor het slapen gaan. Dat kan op verschillende manieren. Over het algemeen kun je bij veel spanning en drukte in het hoofd beter in een liggende savasana proberen de slaapmeditatie uit te voeren. De overgang van mediteren naar slaap gaat dan meer geleidelijk en je hoeft niet uit je ‘houding’ te komen om je te verplaatsen. Het kan rustgevender zijn om al in bed plaats te nemen alvorens je begint.

 

Welke vormen van slaapmeditatie zijn er?

Welke vorm je ook kiest, een meditatiesessie voordat je gaat slapen kun je helemaal inrichten naar smaak. Probeer daarom uit wat voor jou werkt. Zo kun je elke keer een stapje vooruit zetten naar het vinden van ontspanning waardoor je beter in slaap valt en waardoor je in een diepere slaap terechtkomt. Op een gegeven moment heb je je draai gevonden en zal je merken dat slapen weer prettig wordt, dat je meer uitgerust bent als je wakker wordt en dat je met gemak de dag doorkomt zonder tussendoor dipjes in energie te krijgen. Er is een aantal vormen die je kunt uitproberen:

  • Bodyscan meditatie voor het slapen gaan. Deze vorm van meditatie voer je liggend uit en is bedoeld om lichaam en geest weer samen te brengen. Als je lichamelijk druk in de weer bent geweest, is dit een fijne vorm van slaapmeditatie om een goede nachtrust te verkrijgen. Een bodyscan meditatie voordat je gaat slapen hoeft maar 5 minuten te duren, al kun je deze zo lang maken als je zelf wilt. Het idee is dat je focus van het mediteren ligt op het nalopen van elk stukje in je lichaam. Je concentreert je op een specifiek punt in het lichaam en probeert op een diep level te voelen hoe dat stukje aanvoelt. Zo verplaats je je langzaam van het ene deel naar het volgende deel en zal je merken dat je ontspannen en kalm wordt. Deze vorm van mediteren voor het slapen gaan vraagt focus dus je gaat niet geleidelijk over in slaap. Wel is het een perfecte vorm om zowel lichaam als geest te kunnen ontspannen dus de kans dat je snel hierna in slaap valt is behoorlijk groot.

  • Een geleide meditatie voordat je gaat slapen. Veel mensen kiezen voor deze vorm omdat ze met behulp van de stem van een coach of begeleider gemakkelijker resultaat kunnen boeken. De stem begeleidt je geest naar een plek waar je vanzelf tot rust komt (visualisatie meditatie). Je beeldt je in dat je je op een plek begeeft waar je graag komt en waar je rust vindt. Bijvoorbeeld op het strand of in een heerlijk geurend bos. Overigens is dit slechts een voorbeeld van vele andere manieren. Een geleide meditatie kan namelijk ook door middel van geluiden zijn die je ontspannen maken. Het fijne aan een geleide meditatie is dat de audio- en videofiles op het internet een beperkte tijd hebben. Zo kun je de geleide meditatie op je telefoon aanzetten en schakelt deze vanzelf uit wanneer de meditatiesessie ten einde is. Dat is prettig, want dan hoef je niet meer op te staan om je apparaat uit te schakelen.

 

Yoga Nidra

Er is nog een andere manier om te mediteren om te slapen. Deze bevindt zich in de wereld van de yoga, is laagdrempelig maar toch uitdagend: Yoga Nidra. Dit wordt ook wel ‘slaap van de yogi’ genoemd. De crux is echter: niet in slaap vallen tijdens het mediteren! Toch is het net zoals bodyscan meditatie een perfecte vorm om ontspanning te kunnen vinden in de geest voordat je gaat slapen. Yoga Nidra heeft bewezen effectief te werken tegen stress, burn-out klachten, vermoeidheid en slaapstoornissen. Kortom: deze vorm kan zeer doeltreffend zijn als je slaapklachten ervaart.

Eigenlijk kun je Yoga Nidra een kruising noemen tussen een bodyscan meditatie en een geleide meditatie. Zo leidt een stem je door de verschillende fases van de asana. Je begint met een korte meditatie die je in een liggende houding uitvoert. Dit zou dus gemakkelijk in bed kunnen. Daarna start je ademhalingsoefeningen en voer je een bodyscan uit. Je kiest een positieve intentie waar je naartoe terug kunt gaan (sankalpa), bijvoorbeeld focus op de ademhaling. Daarna volgen er visualisaties en na een moment van stilte keer je weer terug naar de positieve intentie. Je sluit een Yoga Nidra sessie vervolgens af door rustig uit de ontspanning te komen, terug naar het hier en nu. Je zal merken dat zowel lichaam als geest ontspannen zijn en dat je kalm en rustig genoeg bent om de inslaapfase in te gaan. Zo vormt Yoga Nidra ook een manier van slaap meditatie.

Ben je benieuwd naar Yoga Nidra? Probeer dan eens de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga!

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.