Mindfulness meditatie

 

Wat is mindfulness meditatie?

Mindfulness meditatie is een vorm van mediteren waarbij bewustzijn en aanwezig zijn centraal staan. Je kunt mindfulness en meditatie als twee aparte begrippen benaderen. Centraal bij mindfulness staat het bewustzijn en aanwezig zijn in en aandacht hebben voor het moment waarin je leeft. Meditatie is een vorm van geestelijke oefening. Je zou mindfulness als focuspunt tijdens meditatie kunnen gebruiken.

 

Wat is mindfulness?

Het ankerpunt van mindfulness is om de volle aandacht op het moment te vestigen waarin je zit. Alles wat zich aan je voordoet wat je met je zintuigen opvangt, is een aandachtspunt. En het is niet alleen fysiek, ook emoties en gevoelens zijn een onderdeel van wat je ervaart. Verder is het bij mindfulness belangrijk dat er altijd ‘acceptatie’ is. Er is dus geen goed-foutdogma waarbij je oordeelt. Je neemt alles zoals het is. Zelfs negatieve gedachten en gevoelens geef je een plek tijdens een mindfulness meditatie. In de meeste vormen van meditatie waarbij je gedachten van een afstand ‘aanschouwt’, is dat hetzelfde met negatieve gedachten en gevoelens. Je beschouwt ze als entiteiten die ook weer voorbij gaan. Zo leer je afstand te houden tot je gedachten en gevoelens. Ze mogen er zijn, maar je raakt er niet in verstrengeld. Daarmee maak je het mogelijk om in het hier en nu te blijven, in plaats van af te dwalen. Kortom: een mindfulness meditatiesessie is een aandachtstraining. Het wordt ook wel omschreven als een moment dat je ‘bent’ in plaats van ‘in actie komt’.

 

Waarom zou ik kiezen voor mindfulness meditatie?

Als je er over nadenkt, kom je tot de conclusie dat het vrij normaal geworden is om altijd ‘aan’ te staan. Waarschijnlijk sta je daar normaal gesproken niet eens bij stil. Een eindeloze stroom aan externe prikkels die je de hele dag bezighoudt. Het moment dat we die kunnen verwerken is als we gaan slapen/ontspannen. Maar wat als dat niet meer lukt omdat de stroom door blijft lopen? Voor veel mensen is het eerder regel dan uitzondering en daar zou mindfulness meditatie erg nuttig in kunnen zijn.

Veel mensen hebben het idee dat mindfulness meditatie betekent dat je het hoofd leeg gaat maken en dat je helemaal ontspant. Dat is niet het geval. Het hoofd wordt niet leeg, wel leer je even uit de ‘train of thoughts’ te stappen om ze vanaf een afstand te aanschouwen. Aanschouwen blijf je doen met volledige aandacht op wat er om je heen gebeurt en de sensaties die je in het lichaam voelt. Desondanks kun je toch een ontspannen gevoel overhouden aan mindfulness meditatie. Sterker nog, mindfulness meditatie wordt vaak succesvol ingezet bij mensen die kampen met vermoeidheid en burn-out klachten. Eigenlijk zet je jezelf even op pauze om alle indrukken te verwerken, om de geest weer vrij te maken en om in contact te komen met je lichaam. Daar zijn verschillende methodes voor binnen de mindfulness meditatie.

 

Varianten op mindfulness meditatie

Mindfulness oefeningen beginnen vrijwel altijd bij de ademhaling. Dat is een ankerpunt van waaruit vrijwel alle soorten meditaties beginnen: meegaan met het ritme van de ademhaling helpt je focus te vinden en om je lichaam goed aan te voelen. Soms helpt het ook om de ademteugen te tellen. Dwaal je even af met de gedachten, dan begin je weer opnieuw met tellen. Telkens als dat gebeurt, keer je op een liefdevolle manier daar naartoe terug. De focus leggen op je ademhaling is de focus op een interne zaak. Binnen de mindfulness meditatie zijn er ook vormen die zich juist focussen op externe zaken. Dit zijn een aantal populaire vormen van mindfulness meditatie:

  • Yin meditatie/yoga
    Dit is een soort meditatie die goed tegen moeheid werkt. Mensen met een burn-out hebben ook baat bij deze soort omdat yin meditatie helend werkt. Vaak wordt het gecombineerd met Yin Yoga. In plaats van in een klassieke meditatiehouding te zitten, ga je mediteren door voor een vrij lange tijd (4 tot 10 minuten) in een bepaalde pose te blijven. Daarmee ligt de focus op het stimuleren van de energiebanen in het bindweefsel. Je gaat dan niet alleen met de geest maar ook met het lichaam aan het werk.

  • Bodyscan meditatie
    Ook hierbij staat het lichaam centraal. Tijdens een bodyscan meditatie probeer je met je geest je bewust te worden van elk plekje in het hele lichaam. Je voelt alle sensaties die er gaande zijn en je kan je zelfs focussen op bepaalde pijnpunten. Daardoor voel je aan wat er allemaal gaande is in het lichaam. Het doel ervan is om het contact terug te vinden tussen lichaam en geest.

  • Loop meditatie ofwel mindful wandelen
    Wat je hierbij gaat doen, is een wandeling maken en je volledig focussen op wat je om je heen ziet en voelt. Het licht in je ogen, wat neem je waar? Welke geluiden hoor je? Het gevoel van je voeten die contact maken met de Aarde. Je focust je dus helemaal op externe factoren en je wordt je volledig bewust van je omgeving. Je bent helemaal in het hier en nu.

 

Een sessie voorbereiden

Hoe jij jouw mindfulness meditatiesessie voorbereidt, hangt af van de vorm waar je voor kiest. Het grote voordeel van mindfulness meditatie is dat het laagdrempelig is. Zelfs dus alleen even focussen op de ademhaling in kleermakerszit voor 2 minuten, kan al een doeltreffende manier zijn om mindful te mediteren. Het belangrijkste is hoe dan ook dat je focus kunt vinden. Of dat nu ligt in de ademhaling of dat je juist gaat concentreren op wat er in je omgeving gebeurt. Kies je voor een interne manier van mediteren, dan is het juist fijn om zo weinig mogelijk afleiding te hebben. Stilte, een aangename temperatuur, een kamer die rustig oogt waarin je je bevindt, de juiste actieve mediterende houding, comfort. Het zijn allemaal factoren die invloed hebben.

Kies je voor een mindfulness meditatie die de focus legt op het externe, dan kan dat weleens uitdagend zijn. Daarom wordt bijvoorbeeld loopmeditatie vaak in de vorm van een geleide meditatie door een docent georganiseerd. Je gaat dan in een groepje lopen op een locatie die rustgevend maar niet te afleidend is. Dat kan je helpen om het maximale uit je mindfulness meditatiesessie te halen.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.