- Lorem ipsum
Hoe werkt mediteren?
Wat betekent mediteren?
Als je mediteert, bevind je je in het hier en nu. Je neemt als het ware een ‘helicopterview’ op je gedachten en laat ze zijn. Door middel van meditatiemomenten kun je zowel mentaal als fysiek voordeel behalen. Veel mensen voelen zich minder gestrest, slapen beter en voelen zich gezonder met meer energie.
Hoe werkt mediteren?
In een druk bestaan is alleen al het invoeren van pauzemomenten lastig geworden. Toch is het nodig om de geest scherp en gezond te houden, het lichaam volgt daarbij vanzelf. Steeds meer mensen nemen een pauzemoment door te gaan mediteren. Misschien voelt dat voor jou nog als een uitdaging, weet echter dat je mediteren kunt leren. Belangrijk is het om daarbij twee zaken in ogenschouw te nemen:
- Leren mediteren gaat niet over één nacht ijs, en dat hoef je dan ook niet te verwachten. Meditatie is een proces waarbij je door middel van oefening jezelf kunt verbeteren. Op den duur ga je resultaten boeken en daar mag je alle tijd voor nemen.
- Hoe je ‘goed’ moet mediteren is niet in beton gegoten. Elk mens heeft eigen behoeftes en wensen waardoor een meditatiesessie ingericht kan worden naar smaak. Hoe lang je mediteert, hoe je de meditatieruimte inricht, of je het in een kleermakerszit of lopend doet, met of zonder geluiden op de achtergrond en ga zo maar door. Voor iedereen is meditatie anders. Gaandeweg kun je experimenteren wat voor jou het beste werkt. Daar zit geen goed of fout aan.
Gedachten laten zijn, dat klinkt misschien abstract. Daarom is het wellicht eenvoudiger te behappen als je er een metafoor van maakt. Stel je voor dat je gedachten een stroom van auto’s is op een weg. De auto’s razen steeds voorbij en eigenlijk begeef je je een groot deel van de dag in een van die auto’s. Steeds weer op weg naar de volgende bestemming, bezig om in beweging te zijn. Wanneer je gaat mediteren stap je uit de auto en ga je op een bankje naast die weg zitten. Je ziet de stroom auto’s passeren maar blijft zelf rustig op je bankje zitten. Je laat je niet verleiden om meegevoerd te worden in een auto, maar de auto’s mogen er gerust zijn. Met andere woorden: mediteren betekent niet het stoppen van die auto’s (gedachten). Hoe harder je ze namelijk probeert uit te bannen, hoe gefrustreerder je daarvan raakt. Mediteren is leren hoe je zelf stil langs die weg gaat zitten, uitkijkend over de file, zonder er in te geraken.
Kan ik mediteren leren?
Beginnen kan een uitdaging zijn want hoe weet je nu wat werkt? Hoe leer je mediteren? Kun je het wel? Op laatstgenoemde vraag is een simpel antwoord: ja, iedereen kan leren mediteren. En je kunt het zo laagdrempelig maken als je zelf wilt. Ga eens eenvoudigweg op de grond op een lekker kussen zitten. Op de bank of op bed mag natuurlijk ook. Maak het jezelf in ieder geval geriefelijk. Zet een timer voor 2 minuten en sluit je ogen. Focus je op je ademhaling en kijk of je dat twee minuten vast kunt houden. Het belangrijkste is niet om je gedachten stop te zetten maar om ze te laten zijn. Probeer er van een afstandje naar te kijken zonder erin mee te gaan. Misschien werkt het voor jou het beste om eerst zelf te gaan mediteren in stilte. Later kun je onderzoeken of samen met anderen mediteren een optie is. Dat kan in een groep buiten of in de yogastudio. Het voordeel van samen mediteren is dat een docent je met een geleide meditatie kan leren hoe je meditatie het beste opbouwt. Als je van tevoren meditatietips en tricks wilt weten, kun je op YouTube eindeloos instructievideo’s bekijken. Wat spreekt jou aan? Waar voel je je prettig bij? Het belangrijkste is om proberen contact met jezelf te maken. Een fijn gevoel kan je leiden naar een succesvol begin.
Hoe moet ik mediteren?
Niks moet, alles mag! Zoals gezegd is laagdrempelig beginnen key. Maak het jezelf niet te moeilijk en straf jezelf ook niet af als het in het begin niet wil lukken. De kern van meditatie is gedachten laten zijn en als je mee wordt genomen in die gedachten om liefdevol terug te keren naar dat bankje langs de weg. Probeer eens de volgende stappen in het begin te doorlopen:
- Zoek een ruimte op waar je je prettig voelt. Liever buiten? Dat kan natuurlijk ook. Geur, licht, geluid, comfort. Het zijn allemaal hele belangrijke zaken die prettig voor jou moeten voelen. De juiste omstandigheden gevonden? Neem dan plaats in een houding die prettig is. Bijvoorbeeld een liggende meditatie. Dat is geschikt voor als je meditatie wilt inzetten om beter in slaap te komen. Wil je meer energie krijgen, dan is een zittende houding in actieve stand met benen gekruist en handen naar boven gericht op de knieën de beste optie. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘Hoe mediteer je?’ is er dus niet, dit hangt volledig van je eigen wensen af.
- Je kunt op verschillende manieren focus vinden. Sommigen doen het door middel van focus op een punt op de muur, anderen kunnen met visualisatie meditatie de beste resultaten boeken. Centraal blijft echter de ademhaling staan. Als je voor het eerst leert te mediteren, is dat het beste uitgangspunt. Je kunt tellen hoe vaak je in- en uitademt. Raak je even met je gedachten ergens anders, begin dan gerust weer opnieuw met tellen. Onthoud dat je altijd met zelfcompassie teruggaat, zonder gefrustreerd te raken.
- Is het je een minuutje gelukt? Of misschien zelfs twee minuten? Bouw het de volgende keer dan langzaam uit. Plan de tijd in en neem die tijd ook. Zet desnoods in je agenda dat je dagelijks 10 minuten voor het slapengaan wilt mediteren (of na het opstaan, wat jij prettig vindt!). De routine erin houden is namelijk ook belangrijk. Uiteindelijk zal de aanhouder winnen en voel je je op een gegeven moment steeds kalmer en meer ontspannen worden. Je het nu geleerd hoe te mediteren op een manier die bij jou past. Neem in ieder geval de tijd, wees lief voor jezelf, zorg voor comfort en bepaal zelf wat jouw meditatieritueel het meest waardevol maakt. De rest volgt dan vanzelf.