Ademsessie

 

Waarom een ademsessie?

Als je nog geen ervaring hebt met het uitvoeren van ademhalingsoefeningen of het bewust beïnvloeden van je ademhaling dan adviseren we om eerst naar een ademcoach te gaan zodat je onder begeleiding, samen een fijne ademhalingsmethode kunt uitkiezen die bij jou past. Vervolgens kun je deze oefeningen onder toeziend oog van de ademcoach gaan uitvoeren zodat je al je spanning kunt loslaten en op de expertise van de ademcoach kunt vertrouwen.

 

Wat kun je verwachten van een ademsessie?

Voordat je naar de ademsessie gaat, is het begrijpelijk als je niet precies weet wat je ervan kunt verwachten. Een ademsessie kan in verschillende settings plaatsvinden, het belangrijkste verschil is of het een gezamenlijke of privé sessie is. Tijdens een gezamenlijke sessie zal de nadruk liggen op één type ademhaling, bijvoorbeeld verbonden ademen. In zo’n sessie kom je eerst tot rust met bijvoorbeeld wat yoga oefeningen of door alleen maar lekker te liggen op een yogamat, eventueel met deken en oogkussen. Na 10-15 minuten zal de ademcoach de ademsessie starten door rustig op te bouwen en uit te leggen hoe je het beste kunt beginnen met ademen. De coach loopt rond in de ruimte om iedereen persoonlijk van advies te voorzien.

Kies je voor een privésessie, dan ziet je sessie er heel anders uit. Alles staat in het teken van jou en de gehele sessie wordt afgestemd op jou. Je begint een privésessie doorgaans met een gesprekje waarbij je kunt aangeven wat de reden is dat je de ademsessie wilt doen. Als dit te maken heeft met klachten dan zal de ademcoach met je meedenken wat de beste aanpak is en of er nog aanvullende methoden zijn om in te zetten. Zo is een ademcoach vaak breder onderlegd en kan het zomaar zijn dat hij of zij ook kan masseren of een acupuncturist(e) is. Nadat jullie samen het plannetje hebben opgesteld, gaat de sessie van start. De ademcoach heeft alle benodigde accessoires binnen handbereik zodat je altijd zeker weet dat je lekker kunt liggen of zitten, er een fijne geur in de ruimte aanwezig is, niet teveel licht is en rustgevende muziek te horen is. Zo kun je volledig in je concentratie komen als je begint met ademen.

 

Wat gebeurt er tijdens een ademsessie?

De uitwerking van ademen verschilt per soort ademhaling en per persoon. Het is uiteraard niet onbekend wat er kan gebeuren, dus je kunt erop vertrouwen dat de ademcoach precies weet hoe het met je gaat tijdens het ademen. Bij de meeste ademhalingsoefeningen ontvangt je lichaam meer zuurstof dan het gewend is waar je lichaam op zal reageren. Een eerste reactie die al snel optreedt, is dat je een duizelig gevoel krijgt. Dit is niet erg en trekt vanzelf vaak net zo snel weer weg als je lichaam gewend raakt aan de grotere hoeveelheid zuurstof die het binnenkrijgt. Zuurstof is helend van aard waardoor de toename ervan in je lichaam zorgt dat je het zelfhelend vermogen van je lichaam aanspreekt.

Vervolgens hangt het van het soort oefening af wat er verder tijdens de ademsessie gebeurt. Bij verbonden ademen, ook wel transformational breathing genoemd, ligt de nadruk op het snel inhaleren van veel zuurstof. Dit heeft na een tijdje ook invloed op je spieren die strak kunnen gaan staan. Ook dit is geen probleem en levert geen risico’s op. Zodra je stopt met het snelle ademhalen, ontspant je lichaam zich volledig en voelt je lichaam weer normaal aan. De uitwerking van veel soorten ademhalingsoefeningen zit hem in het eindresultaat als je stopt met de oefening. Je lichaam is tijdens het ademen tot rust gekomen en voorzien van een flinke hoeveelheid zuurstof. Net als bij veel yogalessen ter afsluiting de savasana wordt uitgevoerd om ‘na te voelen’ wat de les met je lichaam heeft gedaan, geldt dat je bij een ademsessie ook de tijd neemt om het ‘after effect’ te voelen. Dit doe je net als tijdens de savasana in een comfortabele liggende houding. Vaak wordt het gevoel tijdens dit moment als euforisch omschreven: je voelt je rustig, gelukkig en energiek.

 

Wat gebeurt er na een ademsessie?

Nadat je de sessie afsluit, is het fijn om een tijdje dicht bij jezelf en je lichaam te blijven. Dit betekent dat het fijn kan zijn om je af te sluiten van externe prikkels zoals je telefoon of drukke plekken. Op deze manier kun je nog een tijd lang ‘na voelen’ wat de sessie voor invloed op je lichaam en geest heeft. Het is geheel afhankelijk per persoon wat het effect op je lichaam of klacht(en) is na één sessie. Bij sommigen is één sessie al enorm effectief terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben. Uiteindelijk is een goede ademhaling gedurende het dagelijkse leven een van de krachtigste resultaten die je kunt nastreven.

Tijdens een ademsessie geef je door op een extremere manier te ademen als het ware een boost aan je lichaam, die je uiteraard niet continu kunt geven. Vergelijk het eens met sporten: tijdens een intensieve sportles geef je alles wat je hebt en vraag je veel van je lichaam. Dit kun je niet gedurende de hele dag doen en dat zou ook geen verstandig plan zijn. Je geeft een korte gezondheidsboost aan je lichaam die een langdurige uitwerking kan hebben. Daarnaast vormt veelvuldig, maar niet op een extreme manier, bewegen een gezonde basis voor je lichaam. Hetzelfde geldt voor een ademsessie: je boost je lichaam en daarna neemt de gezonde ademhaling het over.

 

Loslaten en confrontatie

Hoe simpel het ook lijkt, ademen is eigenlijk veel meer dan het lijkt. Een verkeerde ademhaling kan heel wat gevolgen hebben en een ademsessie kan iets heel intensiefs zijn. Afhankelijk van de ademhalingsoefening die je uitvoert, kan een ademsessie enorm confronterend zijn en van alles losmaken op emotioneel gebied. Tijdens een intensieve sessie is er geen ruimte voor controle en nadenken, waardoor het tegenovergestelde gebeurt: je gaat loslaten en schakelt volledig over op je gevoel. Het is dan ook niet gek als er allerlei (dieper liggende) emoties naar boven komen die een scala aan uitwerkingen kunnen hebben van huilbuien tot lachbuien of diepe inzichten die je nog nooit eerder hebt gehad. Geef je emoties de ruimte om er te zijn, dit is namelijk een onderdeel van een eventueel herstelproces. Weggestopte emoties die onderdeel zijn van een gebeurtenis in je leven vormen in veel gevallen de oorzaak van een bepaalde klacht of aandoening.

 

Hoe kom ik bij een ademcoach terecht?

Hoe gek het ook klinkt, ademen wordt steeds hipper. En dat betekent dat er ook steeds meer adem coaches en specialisten bij komen. Hierdoor kun je sneller een ademcoach vinden, maar let ook goed op dat je een persoon zoekt die voldoende ervaring heeft en goed bij jou past. Het gaat namelijk niet alleen om het ademen, maar om het complete plaatje waarbij jij je op je gemak voelt bij de persoon die jou begeleidt.

Als je voor een ademsessie wilt kiezen vanwege een klacht of aandoening dan is de afstand tot een echte specialist vaak geen showstopper. Wij werken graag samen met Nathalie Kamp, eigenaresse van House of Qi in Amsterdam. Ze is niet alleen bedreven in het begeleiden van (privé) ademsessies, maar ook in acupunctuur en weet alles van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Nathalie Kamp - House of Qi

Gelegen in de Pijp in Amsterdam is House of Qi de place to be voor een ademsessie, maar ook een acupunctuur sessie.

Van Ostadestraat 136 H
1072TE Amsterdam
020 - 215 77 70
[email protected]

Testimonials

Niets is zo fijn als het kunnen helpen van mensen bij het oplossen van klachten. Nathalie heeft talloze mensen geholpen aan een beter welbevinden, zoals ze het zelf zo mooi noemt.

Lees hier de verhalen van anderen om een idee te krijgen waarbij Nathalie je zou kunnen helpen.

Afspraak maken

Ben je geïnteresseerd en wil je graag een afspraak maken? Je kunt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag terecht voor een ademsessie. Je boekt de afspraak gemakkelijk online.

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.