Vuurademhaling

 

Vuurademhaling - Kapalabhati

Er zijn verschillende soorten ademhalingstechnieken die kunnen helpen bij het reguleren van je ademhalingsritme. De Vuurademhaling is een hele krachtige ademhalingsvorm waar je meteen de effecten van ervaart.

 

Waar staat kapalabhati voor?

Kapalabhati staat voor vuurademhaling. Het woord kapalabhati is afkomstig uit het Sanskriet en wordt opgedeeld in twee delen. Het woordje Kapal staat voor voorhoofd en Bhati staat voor schijnen. In het Engels wordt het ook wel vertaald als: breath of fire.

De woorden voorhoofd en schijnen refereren naar het laten schijnen van het hoofd of ook wel de hersenen. Het vuurtje in jezelf weer aanwakkeren.

Dat is precies wat deze ademhalingstechniek doet, doordat er veel zuurstof in het lichaam vrijkomt zorgt dit ervoor dat lichaam en geest zich weer kunnen ontspannen en het lichaam vol zit met energie.

 

Wat is vuurademhaling?

Vuurademhaling is een zeer krachtige en snelle vorm van ademen die gericht is op het reinigen van je lichaam. Deze ademhalingstechniek focust merendeels op de uitademing. De inademing is kalm (yin) en de uitademing is actief (yang).

De vuurademhaling geeft een enorme energie boost aan het lichaam. Door de techniek toe te passen worden de organen als het ware gemasseerd, hierdoor komt er veel zuurstof vrij in de hersenen.

Tijdens het uitvoeren van de vuurademhaling worden de buikspieren bij een uitademing krachtig aangetrokken. Hierdoor komt het middenrif omhoog wat als gevolg heeft dat de lucht in de longen eruit wordt geduwd. De uitademing duurt langer dan de inademing.

De inademing is kort maar diep en krachtig door de neus. Terwijl je inademt ontspan je de borstkas, ribbenkast en de buikspieren. Het gevolg hiervan is dat er automatisch lucht de longen in stroomt.

Bij Kapalabhati wordt de nadruk gelegd op de uitademing. Het buikoppervlak wordt krachtig ingetrokken. Het ritme van deze ademhalingstechniek is snel en bevat een opeenvolging van korte ademhalingen die zich voor een aantal keren herhalen. De longen worden tijdens deze ademhalingstechniek gebruikt als een soort pomp. De druk die door de deze techniek ontstaat zorgt ervoor dat de lucht via de neusgaten naar buiten komt.

 

Wat zijn de effecten van vuurademhaling?

De effecten van Kapalabhati zijn zeer reinigend. Voornamelijk op de longen kan deze ademtechniek veel positieve en reinigende effecten hebben. Veel mensen ademen heel kort waardoor de longen niet optimaal worden benut, door beter en dieper te ademen vul je de longen goed waardoor ze sterker worden.

De Kapalabhati werkt tot diep in de organen door. De vuurademhaling zorgt voor een doorstroming van zuurstof in het lichaam wat een positief effect heeft op ons metabolisme en de stofwisseling. Door de afvoer van zuurstof in ons lichaam wordt het bloed gereinigd. De vuurademhaling heeft ook een positief effect op de zonnevlecht chakra, het versterkt het derde chakra, niet zo gek ook als je bedenkt dat de locatie van dit chakrapunt ter hoogte van de navel ligt.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal effecten en voordelen die deze ademhalingstechniek kan hebben.

  • Afvalstoffen in het lichaam worden afgevoerd;
  • kalmeert de geest;
  • verbetert de concentratie;
  • vermindert stress;
  • geeft een boost aan je energieniveau;
  • er wordt meer zuurstof naar de hersenen gestuurd;
  • versterkt de longen;
  • versterkt het immuunsysteem;
  • reiniging van het sinus gebied;
  • reiniging van de neusgaten;
  • versterkt het derde chakra;
  • afvoer van afvalstoffen en CO2;
  • positief effect op de hormoonhuishouding.

 

Hoe voer je de vuurademhaling uit?

Omdat de vuurademhaling een zeer krachtige ademhalingstechniek is, is het belangrijk om deze techniek uit te voeren onder begeleiding van een professional of ademhalingstherapeut. Een vuurademhaling ziet er als volgt uit:

  • Ga op een rustige plek comfortabel rechtop zitten, in kleermakerszit is ook fijn. De handen liggen op de knieën. Het gebruik van een meditatiekussen maakt de sessie nog comfortabeler;
  • adem 2x diep maar rustig in en uit;
  • adem in, terwijl je inademt houd je het borstgebied en de ribben vast;
  • over het inademen hoef je niet teveel na te denken, dit gaat vanzelf;
  • adem nu weer uit, trek terwijl je uitademt de buikspieren naar binnen;
  • zowel de inademing als de uitademing gaan via de neus;
  • de bewuste focus gaat voornamelijk naar de uitademing;
  • gemiddeld wordt deze ademhaling zo’n 10 tot 20 keer herhaald;
  • adem op de laatste uitademing volledig en langzaam uit.

Zodra iemand het ademhalingsritme onder de knie heeft, wordt er in een sessie aangegeven dat er meer gefocust mag worden op de uitademing, de intensiteit kan opgevoerd worden. Om de techniek goed uit te kunnen voeren, kan het helpen om een hand op de buik te leggen ter hoogte van de navel.

Let op: omdat Kapalabhati zeer krachtig is, is het belangrijk om deze techniek onder begeleiding van een professional uit te voeren. Er wordt afgeraden om de vuurademhaling uit te voeren als je zwanger bent of als je menstrueert, daarnaast zijn er meerdere contra indicaties die van toepassing zijn op deze techniek en is het raadzaam om altijd een arts of therapeut te raadplegen.

 

Yoga en Kapalabhati

Kapalabhati is afkomstig uit de Hatha Yoga en valt onder één van de zes Shatkarma’s. De Shatkarma’s zijn zes reinigingstechnieken uit de Hatha Yoga. Binnen Kundalini Yoga wordt er ook gebruik gemaakt van de vuurademhaling. Veel yogi’s zijn liefhebber van deze ademhalingstechniek. De techniek zorgt voor een kalme geest en een leeg hoofd wat binnen de yoga een belangrijk doel is.

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.