Verbonden ademhaling

 

Deze pagina is geschreven door ademcoach, acupuncturist en ademcoach Nathalie Kamp van House of Qi.

Wat is Verbonden Ademen?

Bij de Verbonden Adem, de naam zegt het al, verbind je de in- en de uitademing aan elkaar. Het is een techniek voor een oefening, dit is geen normale manier van ademen die je de gehele dag door wilt en kunt uitvoeren.

Verbonden Adem is proceswerk. Tijdens een sessie adem je voortdurend actief in en uit, zonder pauzes. Er treden dan verschillende processen in werking; er is continu beweging in je middenrif, je buik en je borstkas waardoor duidelijk wordt of je ergens spanning vasthoudt. De balans tussen zuurstof en koolzuurgas verandert, waardoor je tintelingen en krampen kunt krijgen in je handen, je lippen en je hoofdhuid. Je kunt licht worden in je hoofd, en er kunnen intense emoties loskomen. Om al die redenen is het aan te raden om dit samen met een ademcoach te doen, zodat je je veilig voelt om dit allemaal te laten gebeuren.

 

De spiegel van jouw leven

De manier waarop je ademt is een spiegel van jouw manier van leven.

"Laat me zien hoe je ademt, en ik zie hoe je in het leven staat." Het is ongelooflijk interessant hoe de manier waarop je dagelijks ademt, weerspiegelt hoe jij omgaat met je leven. Het mooie hiervan is dat je het ook kunt omdraaien: door gezond te gaan ademen, ga je krachtiger en meer ontspannen in je vel zitten. Je voelt je levenskracht stromen en dan voelt het leven moeitelozer.

Maar ik adem al m’n hele leven…

En daarom kun je het maar beter zo gezond mogelijk doen. Door de huidige manier van leven, ademen veel mensen te hoog, te veel en te snel. We zitten veel, staan continu ‘aan’ en dat heeft allemaal invloed op ons adempatroon. En je adem heeft weer een directe invloed op je zenuwstelsel. Je kunt je dus continu opgejaagd voelen alleen omdat je niet diep in je buik ademt.

Het goede nieuws is dat je dit relatief gemakkelijk kunt veranderen. Een ademcoach kan je hierin begeleiden. In onze informatieve omgeving kun je heel veel lezen over ademtechnieken en vind je verschillende meditatieve en ontspannende oefeningen, en ook juist activerende technieken. Zoals de Verbonden Adem, de techniek waarmee Nathalie haar cliënten begeleidt.

 

Een sessie Bewust Verbonden Ademen

Het doel van een sessie is om je vrij te gaan voelen in je lichaam, om spanning en blokkades los te laten en je energie te voelen stromen. Om de levenskracht in je lijf te voelen, en door je adem te ervaren dat je alle ruimte mag innemen die je nodig hebt, en je eigen grootsheid en schoonheid te omarmen. Je hebt geen controle over de omstandigheden in je leven, maar wanneer je je verbonden voelt met je lijf, dan kun je helemaal jezelf en vrij zijn in alle omstandigheden. Dat is de kunst van het leven.

Een meer technische uitleg is dat deze techniek je zenuwstelsel kalmeert, van sympaticus naar parasympaticus, waardoor je biokracht de ruimte krijgt.

 

Het verhaal van Emma

In haar praktijk ziet Nathalie veel mensen met burn-out klachten. Bijvoorbeeld Emma. Haar relatie was beëindigd en daar kon ze zich eigenlijk niet bij neerleggen. Ze werkte al een tijd heel hard, sliep slecht, was voortdurend nerveus en had hoofdpijn.

Emma had een consult geboekt voor acupunctuur, maar Nathalie stelde voor om ‘te gaan ademen’. Ze begonnen de sessie met het zetten van een intentie. “Als deze sessie een succes wordt, hoe voel je je dan als je straks naar huis gaat?”. Emma vertelde dat ze weer vrij wilde zijn, dat alles wat er was gebeurd niet zo veel invloed meer had op hoe ze zich voelde.

Ze ging liggen op het matras op de grond met een lekkere deken of haar heen. Nathalie koos rustige muziek om haar te helpen ‘landen’. Langzaamaan begeleidde ze haar naar het versnellen van haar adem naar een Verbonden Adem. De eerste minuten moest Emma er echt in komen, dat ziet Nathalie meestal zo gebeuren. Verbonden Ademen is in het eerste deel gewoon ‘hard werken’, het voelt niet direct lekker. Maar na een minuut of 5 kwam Emma in een cadans, in een flow.

 

Is Verbonden Ademen hetzelfde als hyperventilatie?

Wat er gebeurt, is dat na een minuut of 5 à 10 het denkende deel van ons brein minder aandacht krijgt, en je het gevoel van tijd en ruimte een beetje verliest. Zoals bij hardlopen of wielrennen, na een minuut of 10 wordt het pas prettig. Dat is ook het moment dat je de eerste tintelingen en krampen kunt gaan voelen bij een sessie van Verbonden Ademen, en je wordt waarschijnlijk licht in je hoofd. De balans tussen zuurstof en koolzuurgas verandert, en je vaten gaan wat verkrampen. Dit is wat er ook gebeurt wanneer iemand een hyperventilatie aanval heeft. Maar tijdens een sessie ervaar je deze verschijnselen in een veilige setting, en word je begeleid door een coach.

Om je te begeleiden naar die optimale, vrije manier van ademen heeft een coach allerlei ‘tools’. Bijvoorbeeld het masseren van je buik, je middenrif en je rugspieren in het ritme van je adem. Een coach kan je ook uitnodigen om stevig kracht te zetten met je benen of armen, zodat je daarna ontspant. Of ‘tonen’, dan maak je een lange ‘AAAAA-klank’ tot je longen leeg zijn, soms steeds harder waarbij je je armen en benen beweegt en loskickt. Het kan bij een eerste sessie een beetje gek of gênant voelen, maar als je je hieraan kunt overgeven voelt het heerlijk! Vaak gaat het tonen spontaan over in schreeuwen, en dat kan vreselijk opluchten. We houden ons al zo vaak in.

Een coach kan je tijdens een sessie met je hoofd of juist knieën omhoog leggen, op je buik of je rug draaien. Er zijn allemaal houdingen die je helpen om je hele lichaam te ontspannen en steeds vollediger te ademen.

Terug naar Emma. Ze had geen idee wat ze kon verwachten, maar is er echt voor gegaan, 45 minuten lang. Zoals vaak gebeurt, was het eerst deel van de sessie vooral actief, kracht zetten en loslaten, tempo verhogen. Tonen, schreeuwen, en weer doorademen. Na een minuut of 25 nodigde Nathalie haar uit om rustiger te ademen, en vol in, zacht uit. Een inademing staat symbool voor het in durven nemen van je ruimte. Een uitademing staat voor controle.

 

Verbonden Adem: vol in, zacht uit

Nathalie vroeg Emma om steeds zachter uit te ademen, bijna geluidloos. Moeiteloos. Dat was het moment waarop Emma ‘brak’, en de tranen over haar wangen biggelden.

In veel ademoefeningen adem je lang en gecontroleerd uit. Dat is zeker ontspannend, maar met een gecontroleerde uitademing kun je ook keurig ‘over je emoties heen’ ademen. Je kunt aan de buitenkant blijven. Bij Verbonden Adem is het andersom: vol in, kort en zacht uit. Probeer het maar eens. Je ademt vol in, en zacht uit, zonder geluid. Nu voel je je hart in je borstkas, misschien voel je je hart in je keel. Wanneer je tijdens een ademsessie al veel spanning hebt losgelaten in je lijf, dan kun je door steeds zachter uit te ademen eindelijk gaan voelen welke gevoelens er onder al die spanning zitten. En als je die vrijuit kunt voelen, is al die spanning niet meer nodig om ze vast te houden.

Er kunnen tranen komen van pijn, maar ook van enorme extase. Niet meer dan eens voelt een ademsessie bijna als een spirituele ervaring waarin tijd en ruimte volledig weg zijn, en je ervaart hoe grenzeloos je bent en hoe groots ons leven hier is.

In het laatste deel van een ademsessie ga je weer over naar je eigen ademritme, in en uit door de neus. En dan herstelt je lichaam die balans tussen zuurstof en koolzuurgas, je bloedvaten verwijden, je spieren ontspannen en er keert een kalmte en stilte over je. Dat is een heerlijk gevoel, zelf omschrijft Nathalie dit als een gevoel van thuiskomen.

Zo was het ook voor Emma. Toen ze na die ontspanning beetje bij beetje ‘wakker werd’ en een slokje nam van haar thee bleef ze lang stil, maar haar ogen glansden. ‘Ik heb eigenlijk geen woorden hiervoor, dit moet iedereen meemaken.’.

Emma is hierna nog voor vier meer ademsessies bij Nathalie geweest. Elke sessie was anders, de ene keer was Emma intens moe na een sessie, een andere keer kon ze niet wachten om naar buiten te gaan, het leven in. Zijn de omstandigheden in haar leven veranderd? Niet echt. Maar voelt Emma zich anders? Vanaf de derde keer dat ze bij Nathalie kwam zag ze het al: er leek een andere vrouw binnen te stappen. Energiek, bruisend. Vrij.

Het mooie van ademwerk is volgens Nathalie dat je je fysieke en emotionele gezondheid benadert vanuit je lijf. Je bent erop toegerust om het leven dat je leeft aan te kunnen, daar gelooft ze 100% in. Wanneer je jezelf de tijd gunt om je lichaam en je geest te leren kennen, en je durft te bewegen, dan heb je in je lijf de kracht en veerkracht die je nodig hebt. Als ademcoach is het volgens Nathalie vaak ontroerend om te zien wanneer iemand zijn/haar levenskracht weer gaat voelen. Dan krijgt de term Verbonden Adem een diepere betekenis: de verbinding met het lichaam, het leven is er weer. Dat is magisch.

 

Voor wie is Verbonden Ademen?

De effecten van Verbonden Ademen merk je fysiek en emotioneel, en kan je helpen bij het verminderen van allerlei klachten en het verbeteren van je algehele welbevinden. Dit zijn voorbeelden uit de praktijk van Nathalie:

  • Verlichten van nek- en rugpijn;
  • verbeteren van sportprestaties en uithoudingsvermogen;
  • gezond ademen in plaats van chronisch te snel/te veel ademen (hyperventilatiesyndroom);
  • verlichten van stress en burn-out;
  • van slecht slapen naar goed slapen;
  • het vinden van rust en ontspanning;
  • het verkrijgen van meer focus en concentratie;
  • het opwekken van energie, in het moment zijn;
  • het vertrouwen in je lichaam vergroten;
  • het verwerken van gebeurtenissen in je leven, je vrij voelen.

 

Voor wie is Verbonden Ademen (nog) niet weggelegd?

Er is een aantal medische redenen om voorlopig af te zien van verbonden ademwerk:

  • Epilepsie;
  • hartklachten;
  • recent geplaatste stents;
  • hoge bloeddruk;
  • zwangerschap;
  • psychiatrische problemen.

 

DIY Check - Hoe adem jij?

Hoe veel je ruimte je toelaat in je lijf om te ademen laat veel zien over jezelf. Nieuwsgierig? Check deze 3 punten. Ga dan rustig liggen op een matje, sluit je ogen en adem zonder er al te veel bij na te denken. Leg een hand op je buik en een hand op je borst, en voel waar de beweging zit.

Buik - Begint de beweging van je adem in je buik? Je buik staat voor veiligheid en vertrouwen in je eigen lichaam. Durf je gevoelens toe te laten? Durf jij jezelf te zijn of voel je vaak schaamte?

Borst - Beweegt je borstkas soepel? Dit gebied rond je hart gaat over liefde in breedste zin van het woord. Durf jij liefde te geven, en ontvangen?

Middenrif - Kun je ontspannen ademen vanuit je buik naar je borst? Gaat die beweging vloeiend, of kost het moeite? Je middenrif wordt ook wel ‘de angst-gordel’ genoemd. Veel mensen houden hier spanning vast, zitten ‘in hun hoofd’ willen onbewust controle houden over hun emoties. Hoe is dit voor jou?

Door rustig en bewust beweging toe te laten in deze gebieden sta je jezelf steeds een beetje meer toe om te vertrouwen in je lichaam, liefde te voelen en controle los te laten. Daar hoef je niks voor te doen, niet eerst issues uit het verleden te lossen of die beste versie van jezelf te worden. Door alleen al meer ruimte en beweging te geven aan je adem geef je jezelf die ruimte. Bijvoorbeeld door elke ochtend wanneer je wakker wordt een paar minuten je adem te volgen, met een hand op je borst, en een hand op je hart.

 

Is Bewust Verbonden Ademwerk iets voor jou?

Ben je nieuwsgierig naar wat Bewust Verbonden Ademen voor jou kan betekenen en wil je er nog meer over weten? Nathalie heeft twee podcasts over Verbonden Ademen gemaakt met twee mensen die veel betekenen voor de Nederlandse wereld van het ademen:

» Podcast 26 met Nikki van der Velden van The Breathwork Movement

» Podcast 33 met Rob Koning, ofwel Mister Breath

Je kunt individuele ademsessies 1 op 1 doen, zoals bij Nathalie in Amsterdam, of in groepen bij ademcirkels en tijdens retreats. Alle vormen hebben een unieke dynamiek, en we adviseren je van harte om verschillende vormen uit te proberen. Ademwerk is hot & happening, dus er is altijd wel een fijne ademcoach of retreat bij jou in de buurt!

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.