- Lorem ipsum
Epiphora Methode
Deze pagina is geschreven door ademcoach, acupuncturiste en Epiphora expert Nathalie Kamp van House of Qi.
Wat is de Epiphora Methode?
De Epiphora Methode is een ademhalingsmethode die de weg voor de doorstroming van bloed naar de hersenen weer vrijmaakt. Ken je de Epiphora Methode nog niet? Sinds begin 2022 kom je deze naam steeds meer tegen op social media. Dit heeft alles te maken met het groeiend aantal mensen dat door de Epiphora oefeningen eindelijk herstelt na een hersenschudding, whiplash, chronische vermoeidheid of aura migraine. En mensen herstellen ermee van long covid.
Wat deze aandoeningen met elkaar gemeen hebben, zijn verschijnselen die veroorzaakt lijken te worden door een verminderde doorbloeding naar het brein. Daardoor komt op sommige plekken net niet voldoende zuurstof, of is de druk in het hoofd niet zoals het moet zijn.
Ook een verkeerde lichaamshouding, langdurige stress of een burn-out kan deze doorbloeding naar je brein flink verstoren. De bekende stijve schouders, gespannen nek en hoog ademen kunnen de bloedtoevoer in meer of mindere mate afknellen.
Cirkel van Willis
In het brein loopt een circuit van vaten dat de ‘Cirkel van Willis’ heet. Dit stelsel moet ervoor zorgen dat in geval van een blokkade het bloed toch goed wordt verdeeld over de hersenen. Maar uit onderzoek blijkt dat bij meer dan tweederde van de mensen deze Cirkel van Willis niet voldoende goed is aangelegd.
Grote kans dus dat jij bij deze 67% hoort. Daar hoef je eigenlijk niets van te merken, tot je een hersenschudding krijgt en merkt dat je niet herstelt.
Voor wie is de Epiphora Methode bedoeld?
Heb jij (wel eens) last van:
- Brain fog;
- een drukgevoel boven op je hoofd en/of haarwortelpijn;
- wazig zien;
- concentratieproblemen;
- overgevoeligheid voor geluid en/of licht;
- stijve, verzuurde spieren;
- een koud lichaam;
- intense vermoeidheid;
- fibromyalgie;
- (aura)migraine;
- prikkelbare darmen.
Dan is de kans groot dat de doorbloeding naar je brein niet optimaal is.
Hoe wordt de Epiphora Methode opgebouwd?
De Epiphora ademhaling bestaat uit:
- een serie eenvoudige oefeningen die de bloeddoorstroming verbeteren;
- gevolgd door 5 minuten verbonden ademen;
- én minimaal 5 minuten rust.
Verbonden ademen
Waar de oefeningen de weg voor de bloeddoorstroming weer vrij maken, zorgt een korte verbonden-ademsessie voor een snel kalmeren van je zenuwstelsel. Je raakt uit die fight-or-flight-modus en zakt uit je hoofd, in je lijf. Het is die combinatie die zorgt voor het succes.
Epiphora coaches
Het uitvoeren van de Epiphora Methode leer je bij een Epiphora coach. De oefeningen kunnen als het nodig is aangepast worden aan jouw gesteldheid. Het mooie is dat je daarna je zelf een tool hebt om de doorstroming, en daarmee je herstelkracht, in orde te houden.
Wil jij aan de slag bij een coach? Kijk dan hier voor een coach bij jou in de buurt.
In de studio van Nathalie Kamp in Amsterdam, die gespecialiseerd is in de Epiphora Methode, komen veel mensen voorbij die door het leren van de Epiphora oefeningen verrassend snel meer energie krijgen en hun dagelijkse leven weer kunnen gaan oppakken.
Epiphora bij PCS
Een voorbeeld van iemand die in de studio van Nathalie langskomt, is Anne. Een super levenslustige vrouw van begin 60. Ze kwam in maart 2022 langs omdat zij al anderhalf jaar compleet was uitgeschakeld na een hersenschudding. Ze had last van intense vermoeidheid, continu druk op haar hoofd en kon zich slecht concentreren. Op social media hoorde ze van lotgenoten met post-comotioneel-syndroom (PCS) over de Epiphora Methode.
Omdat ze niet in staat was om zelf te rijden bracht haar man haar in maart 2022 voor het eerst naar de praktijk in Amsterdam. Anne leerde de oefeningen zoals het strekken van de nek om meer ruimte vrij te maken voor bloedtoevoer door de nekslagaders, en bewegingen vanuit de hals die de bloedafvoer verbeteren. Vervolgens de verbonden adem en last but not least: rust.
Thuis ging Anne twee keer per dag aan de slag met de oefeningen. Met succes! Toen zij twee weken later weer in de studio was voor de tweede afspraak, zei haar man: ‘Ik heb mijn vrouw weer terug!’ Zo snel kan het herstel soms gaan.
Wat Nathalie van House of Qi opvalt is dat bijna alle mensen die bij haar komen voor de Epiphora Methode: a. heel hard werken, b. een heel druk sociaal leven hebben en c. heel veel sporten. Ze lijken aan de buitenkant juist super gezond en bovengemiddeld fit. Maar het hoge leeftempo lijkt toch echt een rol te spelen bij het moeizame herstel, na een hersenschudding maar ook na covid.
Epiphora bij post-covid-syndroom
Een man en vrouw van eind twintig kwamen bij Nathalie, beiden met post-covid-syndroom. In oktober 2020 hadden ze allebei covid gekregen en er volgde een periode van flinke ups and downs. De man, Ruben, vertelde dat hij sinds de zomer van 2021 voorzichtig herstelde, maar het ging langzaam. Ze gingen aan de slag.
Tijdens de eerste oefeningen begon hij enorm te gapen. Vanuit de Epiphora Methode ziet Nathalie dat als een goed teken: je zenuwstelsel schakelt naar herstel. Ruben is trouw zijn oefeningen gaan doen en bij de vervolgafspraak was te zien dat zijn energieniveau een grote sprong had gemaakt. Hij had veel minder last van verzuring in zijn spieren en kon weer fietsen. Ook zijn vriendin is door de Epiphora oefeningen vrij snel weer de oude geworden.
Is de Epiphora Methode een wondermiddel?
Helaas is de Epiphora Methode geen tovermiddel. Niet bij iedereen is het herstel een even snel stijgende lijn. Soms is er meer tijd nodig, en soms worden klachten even wat erger voor ze verminderen. Maar op termijn ziet Nathalie eigenlijk altijd een verbetering. Meer energie, een minder warrig hoofd, een betere stemming. Een dame is zelfs gestopt met antidepressiva sinds zij de Epiphora Methode uitvoert.
Herstel kost tijd
Wat heel duidelijk is, is dat het belangrijk is om je herstel voldoende tijd te geven. Anne vertelde dat ze zich voelde als een koe in de wei: ‘ik ben niet te houden’. Ze was zo gelukkig door de nieuwe energie die ze voelde, dat zij te snel weer fanatiek ging sporten en na een aantal weken een flinke terugval kreeg.
Natuurlijk moet je soms over je grenzen gaan om te leren voelen waar je grens op dat moment ligt. Maar Nathalie drukt iedereen op het hart om nog niet ‘tot het gaatje’ te gaan. Je wilt niet al je houtblokken opbranden, maar ook wat overhouden voor het vuur voor morgen. Voor een duurzame gezondheid kan het onvermijdelijk zijn om kritisch te kijken naar je leefstijl: draagt die overvolle agenda bij aan je levensgeluk, of loop je er langzaam op leeg?
Wie is de grondlegger van de Epiphora Methode?
De man achter de Epiphora Methode is Hans Timmerman, hij heeft de methode ontwikkeld. Hij is fysiotherapeut en ademcoach en heeft meer dan vijftien jaar gewerkt aan het ontwikkelen van een methode die effectief is, en makkelijk uit te voeren. Intussen is Hans vooral bezig met het opleiden van coaches, want de vraag naar zijn methode is gigantisch.
Wil je horen hoe Hans tot deze methode is gekomen? Luister dan naar de podcasts van Nathalie en Hans: 1. Epiphora Methode en 2. Epiphora en Long Covid.
Een no-nonsense methode
De Epiphora Methode is een effectieve no-nonsense methode met houdingsoefeningen en verbonden ademen. Dit doe je thuis twee keer per dag. Het vraagt wat toewijding, maar als jij maanden of zelfs jaren last hebt gehad van vermoeidheid en hoofdpijn vind je het waarschijnlijk helemaal geen probleem om die discipline op te brengen. Zorg zelf voor een goede doorstroming van en naar je hoofd. Of om in Hans zijn taal te spreken: ‘Laat je herstelkracht niet van je Cirkel van Willis afhangen!’.
Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet
De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.
Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.