Coherent breathing

 

Wat is Coherent breathing?

Coherent breathing is een ademhalingstechniek die de ademhalingsfrequentie verlaagt naar zes ademhalingen per minuut, hierdoor wordt het lichaam gekalmeerd. De diepe en trage ademhalingen zorgen ervoor dat de bloeddruk en het hartritme op dezelfde frequentie gebracht worden. Deze ademhalingstechniek wordt veel toegepast als mensen stress hebben of zenuwachtig zijn.

Doorgaans ademen veel mensen zo’n vijftien keer per minuut, je kunt je voorstellen dat het vertragen van de ademhaling naar zes keer per minuut niet onopgemerkt verloopt in het lichaam. Het ademhalingsritme van de resonante ademhaling is gelijk aan het ademhalingsritme van monniken, boeddhisten en dit ritme ervaren yogi’s als ze aan het mediteren zijn. Dit laat zien dat bij een kalm en ontspannen persoon het ademhalingsritme helemaal niet zo snel is.

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de resonante ademhaling en daaruit komt naar voren dat deze methode vele positieve effecten heeft op ons lichaam.

 

Waar staat Coherent breathing voor?

Coherent breathing staat voor het resoneren van je ademhaling met je hartslag. De ademhalingstechniek wordt in het Nederlands ook wel Resonante ademhaling genoemd. De Resonante ademhaling heeft invloed op de hartritmevariatie, het ademhalingsritme dat bij deze techniek wordt gehanteerd zorgt ervoor dat je hart weer op een ‘normaal’ tempo gaat kloppen. Een snelle hartslag gaat samen met een versnelde ademhaling. Op het moment dat je de ademhaling op een rustig en regelmatig tempo weet te krijgen, zal de hartslag hier automatisch op reageren.

 

Wat zijn de effecten van de Coherent breathing?

De effecten van de Resonante ademhaling zijn onder andere dat het hartritme verandert. De hartslag wordt weer regelmatig. Deze ademhalingstechniek is effectief bij het verminderen van stress en kan je helpen om beter met stress om te gaan. Omdat het ademhalingsritme de ademhaling vertraagt, worden er verschillende processen in het lichaam in gang gezet.

Een heel belangrijk onderdeel hierin is het autonome zenuwstelsel dat getriggerd wordt. Ons lichaam reageert hier direct op omdat het autonome zenuwstelsel signalen afgeeft aan de hersenen. Zowel het sympathische als parasympathische zenuwstelsel hebben een reactie op de Resonante ademhalingstechniek. Beide hebben belangrijke functies in ons lichaam: het sympathische zenuwstelsel zorgt voor de welbekende ‘fight or flight mode’, in dit gedeelte van de hersenen wordt dus ook stress getriggerd. Het parasympathische zenuwstelsel is onder andere verantwoordelijk voor het verwerken van voedsel in het lichaam en ontspanning van lichaam en geest, het tegenovergestelde dus.

Coherent breathing zorgt niet alleen voor ontspanning van lichaam en geest. Deze techniek zorgt er ook voor dat je geest in een alerte staat van zijn blijft. Dit is één van de redenen dat veel mensen deze ademhalingstechniek toepassen vlak voor een moment dat ze bijvoorbeeld een speech of presentatie moeten geven voor een grote groep mensen. Dit wekt vaak de nodige spanning en zenuwen op, de lichamelijke reactie is dat de ademhaling en de hartslag omhoog gaan. Door de Resonante ademhaling uit te voeren, worden de ademhaling en het hartritme vertraagd waardoor we ons dus meer ontspannen voelen en beter in staat zijn om te presteren. Wellicht het proberen waard de volgende keer dat je iets moet presenteren!

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat de ademhalingstechniek een positief effect heeft op onze gemoedstoestand. Het zou gevoelens van depressie en angst kunnen verminderen en ervoor zorgen dat we ons mentaal content voelen met onszelf en de mensen om ons heen. Dit zou komen door het ritme van de ademhalingen dat zorgt voor een gevoel van veiligheid. Dat we ons als mens (jong en oud) veilig voelen is belangrijk voor hoe we in het leven staan en hoe we handelen.

 

Mogelijke effecten van Coherent breathing:

  • Stuurt de hersenen een signaal van balans waardoor we ons vredig voelen en ons niet laten afleiden door prikkels van buitenaf;
  • verlaagt de bloeddruk;
  • vermindert stress;
  • verbetert de longfunctie;
  • zorgt voor een betere nachtrust;
  • kalmeert het zenuwstelsel;
  • ontspant lichaam en geest;
  • vermindert angst;
  • stelt het lichaam in staat om zichzelf te kunnen herstellen;
  • vermindert gevoelens van depressie;
  • geeft meer energie;
  • zorgt voor emotionele balans.

 

Hoe wordt Coherent breathing uitgevoerd?

Coherent breathing wordt bij voorkeur dagelijks uitgevoerd voor minimaal tien minuten. Hoe langer je ademhalingssessies zijn, hoe beter. Sessies van twintig of dertig minuten wordt veel aangeraden voor het behalen van de beste effecten.

Er bestaat ook een app van deze specifieke Resonante ademhaling genaamd The Breathing App. Deze app is gemaakt middels een samenwerking van de Amerikaanse yoga docent Eddie Stern, de Indiase schrijver Deepak Chopra en de muziekartiest Moby.

De duur van de in- en uitademingen zijn even lang, deze duren beide vier seconden. Echter is het ook mogelijk om een ademtempo te kiezen waarbij de uitademingen iets langer zijn dan de inademingen. Om erachter te komen waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat is het slim om je natuurlijke ademritme te tellen.

In de breathing app worden een aantal ademhalingsratio’s als optie gegeven waar je uit kunt kiezen en deze zijn als volgt:

  • Adem in voor vier seconden, adem uit voor vier seconden;
  • adem in voor vier seconden, adem uit voor zes seconden;
  • adem in voor vijf seconden, adem uit voor vijf seconden;
  • adem in voor zes seconden, adem uit voor zeven seconden;
  • adem in voor zeven seconden, adem uit voor zeven seconden.

Zodra je een ratio gekozen hebt, voer je dit ademhalingsritme voor in ieder geval één minuut uit om het ritme onder de knie te krijgen. Vervolgens voer je de oefening na verloop van tijd voor een langere periode uit, bij voorkeur houd je de duur aan die hierboven beschreven staat. Korter kan ook, zolang je maar je eigen grenzen bewaakt.

Verder houd je rekening met:

  • Zorg ervoor dat je op een comfortabele en rustige plek zit;
  • neem een houding aan waar je voor langere tijd gemakkelijk in kunt zitten, bijvoorbeeld kleermakerszit;
  • adem voordat je begint een paar keer in en uit volgens je natuurlijke ritme;
  • voer de ademhalingen uit door je neus;
  • probeer de ademhalingen rustig en kalm uit te voeren en niet te diep;
  • als het in het begin nog niet lukt om alle ademhalingen mee te ademen is dat helemaal niet erg. Heb er vooral geen oordeel over. Door de oefening dagelijks te doen zul je merken dat het steeds beter lukt om het ritme aan te houden.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.