Bhastrika pranayama

 

Wat betekent Bhastrika pranayama?

Bhastrika pranayama betekent blaasbalg. Het woord is afkomstig uit het Sanskriet. Het woord bhastrika betekent balg. De ademhalingstechniek is ook wel bekend onder de Engelse benaming: bellows breath. De functie van een blaasbalg is om lucht te pompen in een vuurtje en zo het vuur nog meer aan te wakkeren.

Dat is precies wat deze ademhalingsoefening doet, de longen en de buik worden gevuld met lucht door middel van krachtige in- en uitademingen. Hierdoor worden verschillende processen in het lichaam aangewakkerd. Het vuurtje in je lichaam wordt aangewakkerd, sommige lichaamsdelen zoals het heupgebied worden zelfs warm.

 

Wat is Bhastrika pranayama?

Bhastrika pranayama is een ademhalingsoefening die in een snel moment een boost geeft aan het lichaam en specifiek de spijsvertering. De ademhalingen worden zowel bij het in- als uitademen krachtig uitgevoerd via de buik. Op een inademing is het de bedoeling om de buik te ontspannen en op een uitademing is het de bedoeling om de buikspieren stevig vast te houden. Door op deze manier adem te halen worden er verschillende processen in het lichaam in gang gezet. Het ritme van deze ademhalingsoefening zorgt ervoor dat er veel zuurstof in het lichaam vrijkomt wat effect heeft op de bloedcirculatie.

De krachtige in- en uitademingen via de buik simuleren als het ware dezelfde activiteit als wanneer we ons lichamelijk inspannen voor iets. Bij lichamelijke inspanning verhoogt de hartslag en heeft het lichaam meer zuurstof nodig. Door de techniek uit te voeren bereik je ongeveer hetzelfde effect, er komt veel zuurstof vrij wat zorgt voor een goede doorstroming van het bloed.

Zoals de naam al doet vermoeden, is Bhastrika pranayama, een pranayama. Dat wil zeggen dat deze techniek niet alleen een oefening is om je ademhaling te reguleren maar ook een oefening bedoeld om je algehele energie in balans te brengen, je levensenergie te stimuleren. Er wordt naar Bastrika pranayama gerefereerd als één van de meest krachtige yoga ademhalingsoefeningen.

 

Wat zijn de voordelen van Bhastrika pranayama?

De voordelen van bhastrika pranayama zijn dat het zorgt voor een goede doorstroming van energie door het lichaam. Hierdoor ervaar je meer energie en zit je lekkerder in je vel. Ondanks dat deze ademhalingstechniek met enige voorzichtigheid moet worden uitgevoerd, kan deze ademhalingsmethode verschillende positieve effecten hebben. De techniek werkt ook door op de chakra’s en de dosha’s.

De voordelen van bhastrika pranayama op een rijtje:

  • Verbetert de spijsvertering;
  • activeert het wortel chakra en zonnevlecht chakra;
  • geeft energie;
  • reinigt de longen;
  • verjongt en versterkt de longen;
  • versterkt het spijsverteringsstelsel;
  • reinigt en stimuleert de lever;
  • reinigt en stimuleert de milt;
  • versterkt het zenuwstelsel;
  • brengt lichaam en geest tot rust.

Naast de voordelen zijn er ook contra indicaties die gelden voor deze ademhalingstechniek. Zo wordt het afgeraden om de ademhalingsoefening uit voeren bij onder andere menstruatie, zwangerschap, hartaandoeningen en longproblemen.

 

Hoe voer je de Bhastrika pranayama uit?

De Bhastrika pranayama wordt op de volgende manier uitgevoerd:

  • Begin in de kleermakerszit of zorg dat je met een rechte rug zit;
  • leg je handen op je buik of op de bovenbenen. Zorg ervoor dat de handpalmen naar boven gericht zijn;
  • sluit indien gewenst je ogen voor een betere focus;
  • begin met krachtig in te ademen door je neus;
  • op een uitademing span je de buikspieren aan en laat je de lucht via je neus naar buiten stromen;
  • op een volgende inademing adem je weer krachtig in en laat je de buik ontspannen;
  • de in- en uitademingen kunnen ongeveer 10 tot 20 keer worden herhaald.

Bij een duizelig gevoel wordt geadviseerd om op een rustig tempo adem te halen en te stoppen met de oefening.

 

Waar komt de Bhastrika pranayama techniek vandaan?

Deze ademhalingsmethode is al ver terug te vinden binnen de yoga filosofie in de Gheranda-samhita. De Gheranda-samhita, ook wel de Gheranda’s collectie, is een soort handboek dat geschreven is rond het einde van de 17e eeuw en valt onder één van de drie belangrijke klassieke yoga teksten. Het gaat over de klassieke Hatha Yoga vorm en er wordt ook gerefereerd naar verschillende pranayama’s zoals Bhastrika pranayama.

De Gheranda-samhita zou verdeeld zijn in zeven hoofdstukken die ieder met elkaar verbonden zijn en als het ware in elkaar overlopen. De inhoud is onder andere gebaseerd op de shatkarma’s. De shatkarma’s bestaan uit zes verschillende technieken om het het lichaam mee te kunnen reinigen. Onder andere de kapalabathi ademhaling komt hier in voor en de neti pot (dit is een methode om de neus mee te reinigen). Hoewel de Gheranda-samhita en het achtvoudige pad uit de Yoga Sutra’s van Patanjali beide over yoga gaan, zijn er wel degelijk verschillende en net andere invalshoeken.

 

Yoga en Bhastrika pranayama

De Bhastrika pranayama is een yoga ademhalingsoefening die doorgaans wordt uitgevoerd door ervaren yogi’s. Er wordt veelal geadviseerd om te beginnen met een mildere ademhalingstechniek als de Nadi Shodhana.

Je kunt de ademhalingstechniek tegenkomen bij Kundalini Yoga en Hatha Yoga.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.