- Lorem ipsum
Zelfcompassie
Mediteren kan worden ingezet om meer zelfcompassie bij jezelf te creëren. Dat betekent dat je gaat werken aan je vriendelijkheid en zorgzaamheid naar jezelf toe. Tijdens een dergelijke meditatie leer je contact te leggen met je innerlijke vermogen tot zelfcompassie. Zelfcompassie hebben geeft rust omdat je je menselijkheid omarmt in plaats van veroordeelt.
Compassie en zelfcompassie
In het leven loop je er regelmatig tegenaan: je hebt compassie voor een ander. Iemand die lijdt, die het moeilijk heeft in je omgeving. Dat voel je en dat raakt je. Sterker nog, je kunt zelfs de behoefte voelen om iemand te willen helpen, om de warmte en zorgzaamheid te geven die je in je hebt. Dan nu de belangrijke vraag: waarom kun je die compassie niet altijd voor jezelf hebben? Als je een fout maakt, waarom vind je jezelf dan waardeloos of acceptabel en frustreert het je of maakt het je boos? Dit zijn een aantal nuttige vragen om jezelf te stellen als je deze zaken herkent. Aan die frustratie kun je werken. Met meditatie kun je namelijk je zelfcompassie vergroten. Dat betekent dat je het oordelen en bekritiseren naar jezelf toe om gaat zetten in vriendelijk en begripvol naar jezelf toe zijn. Met meditatie leer je liefde voor jezelf te hebben. Heb je meer zelfliefde, dan heb je dat ook meer naar je omgeving toe!
Waarom betekent zelfcompassie het jezelf goed laten gaan?
Er komt altijd een moment dat je jezelf wel voor je kop kunt slaan als je een (in jouw ogen stomme) fout maakt. Hoe vaak komt dat echter voor en hoe lang blijf je daar vervolgens mee zitten? Zodra je deze gevoelens namelijk gaat loslaten, zal dat je opluchten. Niet piekeren over wat je anders had kunnen doen maar erkennen dat het leven niet altijd gaat zoals je dat zou willen. En nog belangrijker: dat het niet altijd in je eigen handen ligt. Zodra je met zelfcompassie jezelf benadert, dan ga je jezelf minder druk opleggen. Dat betekent vanzelf een rustigere houding, minder stress, een minder vol hoofd en minder gespannen spieren in je lichaam. Pak je het stukje zelfcompassie aan en ga je door middel van meditatie positief denken, dan gaat het je helpen om het jezelf goed te laten gaan.
Positief denken, relativeren en zelfcompassie
Het is niet zo dat je door middel van meditatie direct leert zelfcompassie te hebben. Dat is namelijk een proces waar je doorheen gaat waarbij positief denken key in is. Met meditatie kun je vrij snel leren positief te denken en daardoor op korte termijn al resultaat te boeken. Sta je positiever in het leven, dan kan dat bijvoorbeeld al een hoop stress schelen. Positief denken betekent dat je veerkrachtiger wordt en leert relativeren. Sta je dan een keer voor hete vuren, dan wordt het makkelijker om daarmee om te gaan. Relativeren en zelfcompassie liggen dicht bij elkaar. Ben je in staat het grotere geheel te zien, dan wordt het gemakkelijker om zelfcompassie te hebben. Meditatie ligt daarom zo in lijn met zelfcompassie: meditatie is een geestelijke oefening om even afstand van al je gedachten en prikkels te krijgen. Hoe bedrevener je hierin wordt, hoe gemakkelijker het wordt om te relativeren, en hoe beter je aan je zelfcompassie kunt werken.
Zelfcompassie meditatie: hoe ziet dat eruit?
Er is een aantal meditatie oefeningen om aan je zelfcompassie te werken. Deze oefeningen zitten in een bepaalde meditatievorm en zo zijn er meerdere vormen waar je uit kunt kiezen. Welke oefeningen binnen welke vorm jij kiest, is afhankelijk van jezelf. Bedenk dat je alle vrijheid en ruimte hebt, dus experimenteer en ontdek wat voor jou werkt. Sommige mensen plakken post-its op hun spiegel met eigenschappen die ze positief aan zichzelf vinden. Anderen zorgen graag goed voor zichzelf door middel van een gezonde leefstijl. Zoals je leest, het hoeft niet direct alleen meditatie te zijn waarmee je aan zelfcompassie werkt. Een hele leefstijl werkt misschien beter voor je. Meditatie is echter wel een prima uitgangspunt omdat het laagdrempelig is en al vrij snel een positief resultaat kan hebben, al zou je het slechts kort doen. Het voordeel is dat er behoorlijk veel zelfcompassie meditaties online te vinden zijn in de vorm van audiotracks. Je kunt de volgende zelfcompassie meditatie oefeningen proberen:
- Positieve affirmaties in je hoofd herhalen
Ga lekker in een actieve houding zitten, bijvoorbeeld in kleermakerszit. Begin door je te focussen op je ademhaling. Als het je helpt bij je concentratie kun je je ademteugen tellen. Neem vervolgens een zin in je hoofd en herhaal die, dat mag uiteraard hardop. Bijvoorbeeld: “Ik mag er zijn”, of: “Ik mag mijn stem laten horen”. Sluit je ogen en herhaal deze zinnen als een soort mantra. Deze meditatie helpt om liefde naar jezelf te hebben. - Visualisatie meditatie
Dit kan met name fijn werken als je deze zelfcompassie meditatie ’s ochtends doet. Wanneer je die dag veel te doen hebt, kun je van tevoren even stilstaan bij de positieve intenties die je wilt zitten. Ook hierbij kun je in een kleermakerszit plaatsnemen, je ogen sluiten en je inbeelden wat er op je pad komt die dag. Belangrijk is om het zo te visualiseren zoals jij zou willen dat het verloopt. Wat gaat jouw positieve invloed zijn? Ook deze meditatie oefening is effectief om aan je zelfcompassie te werken. - Mindfulness meditatie
Een dergelijke meditatie is bedoeld om in het hier en nu te zijn en even te blijven. Eigenlijk ‘ben’ je gewoonweg tijdens deze meditatiesessie. Het helpt je om afstand te nemen van je gedachten. Het is niet dat je ze wegvaagt, je laat ze zijn en aanschouwt ze van een afstand zonder erin mee te gaan. Zoals beschreven, kan dit je leren beter te relativeren. En beter kunnen relativeren brengt automatisch positieve zaken met zich mee als stress loslaten en zelfcompassie opbouwen.